Поради

Як відсвяткувати 14 років у шлюбі – агатове весілля

Як відсвяткувати 14 років у шлюбі – агатове весілля

Чотирнадцяту річницю весілля у народі називають агатовою. 14 років разом – це серйозний термін, який свідчить про міцність шлюбу та правильний вибір партнера, а камінь, що його символізує, є потужним оберегом та має надзвичайні властивості, тож обіцяє додати у будні подружжя магічних почуттів. Через особливу енергетику агату, який загострює інтуїцію, дарує спокій та гасить непотрібні емоції, подружжя у день агатової річниці може глянути на життєві ситуації через нову призму.

За 14 років після весілля пара зазвичай вже добре знає одне одного, навчилася згладжувати гострі для партнера кути та ігнорувати дрібні незгоди. Багато часу йде на опіку над родиною: імовірно, що подружжя має одного чи кількох нащадків, які потребують постійної уваги.

Водночас пара має знайти золотий баланс між часом для дітей та для спільного відпочинку, а річниця весілля є чудовим приводом по-новому глянути на партнера – виваженішого та зрілішого, ніж 14 років тому.

Очевидно, що шлюб, який впевнено протримався такий тривалий час, може похвалитися міцністю та взаєморозумінням між подружжям.

Традиції та обряди на 14 річницю весілля

Оскільки камінь-символ свята пророкує подружжю захист від усього поганого, агатова річниця весілля дає нову надію на щасливе продовження шлюбу. За традицією ранок 14 роковин спільного життя розпочинався із взаємних вітань та вручення подарунків: чоловік обдаровував дружину агатовими прикрасами, а вона у відповідь презентувала символічний камінь.

зріз блакитного агату
зріз блакитного агату

Опісля подружжя виглядалося в глибину подарованих коштовностей, влаштовуючи своєрідне ворожіння. У розводах та лініях каменя роздивлялися певні символи, схожі на квіти чи інші предмети, кожному із яких підшуковували логічне пояснення. Гарною прикметою вважалося, якщо чоловік і дружина побачили однакові знаки – це пророкувало подружжю ще б­агато років та ще не однин спільний рік у злагоді.

Ще однією традицію було придбати напередодні 14 річниці з дня весілля пару вишуканих фужерів, прикрашених агатом.

Зранку подружжя мало відкоркувати пляшку вина та смакувати його разом, як символ благополуччя і взаєморозуміння. Завершували традиційний ранок палким поцілунком.

Читайте також

Що подарувати на агатове весілля чоловіку і дружині

Для дружини у цей день дарунок вибрати не так складно, адже є цілий спектр цікавих варіантів. Наприклад, жінка у день роковин спільного життя зрадіє ювелірним прикрасам із агатом – коралям, оригінальним сережкам, персню із каменем. Якщо вона любить шопінг, можна обрати красиву сукню, сумочку, шарф чи туфлі або ж придбати сертифікат в улюблений магазин. Без сумніву, кожна жінка оцінить якісну косметику чи білизну.

прикраси із каменя
прикраси із каменя

Чоловікові на агатове весілля можна подарувати агатовий браслет, запонки чи шахи із цього напівдорогоцінного каменя. Окрім того, гарним сюрпризом на 14 років шлюбу стане іменна ручка чи брелок, оригінальна запальничка, попільничка, фоторамка, талісман. Однозначно порадує чоловіка подарунок, пов’язаний із хобі, особливим успіхом буде, якщо він ще й давно про це мріяв. Наприклад, у випадку коли чоловік захоплюється риболовлею, обрати для нього спінінг, у випадку любові до туризму – придбати якісний спальник тощо.

Що дарують на 14 річницю шлюбу гості

Чудовими дарунками для подружжя на 14 річницю весілля стануть вироби із каменя-оберега, який стоїть насторожі міцного шлюбу.

Агат зберігає від недоброго ока, дарує його власникам довголіття та міцне здоров’я. Білий та жовтий агат сприяє доброті, м’якості, внутрішньому спокою та умиротвореності подружжя.

У якості подарунків на пропонують:

  • чашки чи кубки прикрашені агатом;
  • предмети декору для дому з елементами агату;
  • красиві статуетки із металу чи слонової кістки;

    агатове яблуко
    агатове яблуко

Не обов’язково, щоб презент на річницю весілля був пов’язаний саме із дорогоцінністю – підійдуть й практичні речі, які згодяться родині. Чудово, якщо друзі чи інші охочі привітати подружжя знають їхні смаки. У якості дарунків можна обрати:

  • постіль;
  • набір посуду;
  • побутову техніка;
  • набір фужерів чи кружок;
  • книги;
  • предмети інтер’єру;
  • набір ножів.

Як відсвяткувати 14 річницю весілля

Це свято прийнято проводити у тісному родинному колі – до гостини запрошують дітей та батьків. Гості вітають подружжя із роковинами шлюбу та обдаровують їх солодощами або символічними подарунками. Діти дарують мамі великий букет квітів – це не обов’язково мають бути троянди, підійде і в’язочка її улюблених польових бутонів. Чудовим варіантом для подружжя на 14 річницю весілля буде тепла сімейна зустріч.

подарунок доповнять улюблені квіти
подарунок доповнять улюблені квіти

Якщо пара все-таки вирішила відзначити свій ювілей вдвох, зробити це варто якнайромантичніше. Чоловік має розбудити дружину зранку кавою у ліжко, удень можна вирушити на спільну фотосесію, яка дозволить подружжю закарбувати день ювілею спільного життя на плівці та створити альбом із яскравими спогадами.

Увечері обов’язковим атрибутом свята на 14-річницю весілля має стати святкова вечеря. Подружжя може заздалегідь забронювати місце в улюбленому закладі та провести вечір за дегустацією вина та романтичними розмовами. Не менш чарівне святкування легко організувати вдома, з приємною музикою на тлі та при світлі ароматичних свічок. Перед святковою трапезою подружжя вручає одне одному власноруч написані листи-зізнання із любовними посланнями, або ж просто обмінюється словами кохання.

обов'язковий елемент свята - букет
обов'язковий елемент свята - букет

Привітання на агатове весілля

Красиве привітання у день 14 річниці весілля лише підніме настрій подружжя. У випадку, коли пара вирішила відсвяткувати її у вузькому колі, можна просто зателефонувати чи написати повідомлення із теплими вітальними словами. Ось декілька варіантів привітань (як дружині та чоловіку, так і близьким у день їхньої річниці):

З агатовою річницею тебе, кохана! На чотирнадцять років із дня весілля дарують прикраси з агатом, який оберігає вірність закоханих, допомагає приймати правильні рішення та приносять успіх. Хай цей подарунок оберігає наше кохання та родину!

***

Коханий мій, з агатовим весіллям! Хай чотирнадцята річниця нашого шлюбу, які сплавили нашу родину в кварц, стане міцною основою для подальшого щастя! Хай у майбутньому буде лише краще, а любов стане міцною, як діамант!

***

Чотирнадцять років зробили вашу родину міцною, як агат! Яскраве весілля пророкувало не менш барвисте життя! Хай агат дарує міцні стосунки, блискуче майбутнє, яскраві враження! А те, що він вважається напів дорогоцінним каменем – знак, що ще є над чим працювати і чого прагнути! Вперед, до річниці золотого весілля!

***

Від усієї душі вітаю з 14-річчям спільного життя, прийміть щирі вітання з агатовим весіллям. Бажаю, щоб ваше життя було таким цікавим і візерунчастим, як агат, здоров’я і благополуччя вашій родині, щоб ви ще довгі роки любили та оберігали одне одного у сімейному теплі та затишку – аж до діамантового весілля.

***

На честь вашої агатової річниці бажаю, щоб від нині життя було таким же надзвичайно красивим, як сам агат. Хай в ньому не буде негожих та похмурих днів, блідих барв та вітряної погоди. Хай єдиними катаклізмами, які потривожать вашу родину, стануть любовний шторм та лавина з грошей.

***

Вітаю вас з річницею весілля! За 14 років шлюбу вас, подружжя, вже неможливо уявити окремо. Бажаємо вашій родині процвітання і успіхів в усьому. Хай серця збережуть іскорку кохання ще на довгі і довгі роки!

***

Ваш шлюб вже вийшов із дитинства і став майже дорослим, вітаю вас, милі із 14-річчям з дня весілля! Бажаю не знати криз перехідного віку у спільному сімейному житті, бажаю у всіх ситуаціях знаходити компроміс і братися до всіх справ з ентузіазмом, бажаю жити у повному достатку та в щасливій атмосфері.

***

Вітаю із агатовою річницею весілля! Вашому шлюбу виповнилося 14 років – це юний вік нових надій і мрій. Від щирого серця зичу, щоб усі мрії втілювалися у реальність, щоб у вашій родині щоденно був лад, а в оселі – затишок. Лелійте своє агатове кохання, вірте одне в одного і з кожним днем поповнюйте чашу щастям, благом і радістю.

агатове весілля
агатове весілля

***

У вас позаду чотирнадцять

Разом прожитих ясних років.

Бажаю вам добра і щастя

І ще чимало спільних кроків.

Хай вас оточує кохання,

Хай кожен день дає любов,

Нехай взаємні побажання

Розпалять пристрасть знов і знов!

Зрештою, агатове весілля – чудова нагода нагадати одне одному, що варто з трепетом дарувати одне одному тепло та любов, адже попереду ще не одна спільна річниця.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Весілля, Річниці весілля, подарунки
В тему