Поради

Як відключити централізоване опалення у квартирі

Як відключити централізоване опалення у квартирі

Щоб зекономити гроші на гарячих батареях, чимало українців хочуть відмовитися від централізованого опалення. Цього року в законний спосіб відключити батареї у своїй квартирі стало простіше. Але для цього потрібні згода мешканців багатоповерхівки, цілий пакет документів, перевірити й затвердити які повинна місцева влада, а ще варто знати ряд важливих технічних і фінансових моментів.

Відрізати батареї лише у своїх квартирі – це порушення закону

Минулої зими за сильних морозів обігріти трикімнатну квартиру у Луцьку коштувало в межах 2 800 гривень (це коли в багатоповерхівці нема лічильника на тепло). Приплюсуйте до цієї суми вартість води, газу, світла, обслуговування прибудинкових територій – виходить ціла мінімальна зарплата або майже дві з половиною мінімальні пенсії! І добре, якщо сім?ї передбачена субсидія. А як ні?

Ось тому щороку в Україні ставалися прецеденти, коли доведені до сліз пенсіонери вимагали відключити їм централізоване опалення: мовляв, будемо користуватися електрообігрівачем, опалювати одну кімнатку, грітися гарячою водою у пластикових пляшках і так економити.

Подібні вимоги відрізати батареї в одній квартирі, як правило, закінчувалися забороною. Бо було технічно не можливо перекрити постачання тепла в одній чи декількох квартирах із цілого стояка багатоповерхівки.

Втім урядовці проблему почули, підготували нову законодавчу базу.

А у вересні цього року набув чинності новий Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води (наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за 26.07.2019 р. №169).

 

Які документи потрібні, щоб відключити централізоване опалення у своїй оселі

Наказ Мінрегіонабуду №169 передбачає, що відключити в багатоповерхівці централізоване опалення можуть як ОСББ, так і мешканці будинків, у яких не створено об?єднання співвласників. В обох випадках для прийняття такого рішення потрібно:

  • провести збори мешканців,
  • скласти протокол цих зборів,
  • у підсумку ухвалити рішення щодо заміни централізованого опалення на автономне (одна система для цілого будинку) чи індивідуальне (в кожній квартирі окремо).

До слова, якщо у будинку половина квартир чи інших помешкань уже не користуються централізованим опаленням, решта домогосподарствмають право залишати чи обрізати батареї централізованого опалення.

Це означає, що примусово відключати в квартирах централізоване опалення ніхто не має права!

На зборах жителів дому мають бути обрані люди, які представлятимуть інтереси ОСББ та надалі займатимуться процесом відключення централізованого опалення і переходу на альтернативний спосіб вироблення й подачі тепла.

Після зборів ОСББ уповноважені особи повинні подати до органу місцевого самоврядування такі документи:

  • письмову заяву співвласників щодо відмови від централізованого опалення,
  • протокол зборів, де було вирішено відключити в помешканнях мережу централізованого опалення,
  • два проєкти:

перший проєкт – щодо відключення в доміцентралізованого опалення (проєктповиненбути узгоджений за всіма державними будівельними нормами),

другий проєкт – щодо встановлення в будинку системи індивідуального чи автономного теплопостачання.

У другому проєкті, зауважте, треба передбачити опалення не лише квартир, а й місць загального користування та допоміжних приміщень у будинку. Цей проєктповинен враховувати заміну (коли є потреба) внутрішньобудинкових систем (коли мешканці, приміром, переходять із газу та електрику чи будуть грітися завдяки даховій котельні).

Усі перелічені вище документи мають бути розглянуті профільними фахівцями.

А остаточне рішення про «дозволити/не дозволити» ухвалює постійна діюча комісія в місцевій раді, яка повинна засідати не рідше від одного разу на місяць.

 

Хто має право відключити вквартирі централізоване опалення

Коли рішення щодо відключення централізованого опалення позитивне, мешканці розпочинають наступний етап – втілення своїх намірів. Для того можна запросити виконавця необхідної комунальної послуги чи оператора зовнішніх інженерних мереж, але суб'єкт господарювання обов'язково повинен бути ліцензованим (перевірити це можна в інтернеті на профільних сайтах).

Приймаючи рішення про відмову від централізованого теплопостачання, мешканцям варто пам?ятати: всі роботи мають бути проведені в міжопалювальний період (середина весни – літо) і завершені не пізніше як 1 вересня.

Крім того, відключення централізованого опалення здійснюється за гроші жителів чи іншим коштом, не забороненим законом. Але держава чи органи місцевого самоврядування не виділяють фінансування на такі потреби.

Скільки коштує відключити централізоване опалення і перейтина автономну подачу тепла

Скільки коштує бажання людей зекономити завдяки переходу на альтернативне опалення – точної суми наразі ніхто не називає. Бо і будинки різні, і обладнання може коштувати по-різному.

Але експерти прикинули й шокували сумами!

Для середньої за розміром багатоповерхівки відключення в квартирах централізованого опалення вартує кілька мільйонів гривень. У цю суму входить виготовлення двох проєктів, демонтаж старої системи, закупівля та встановлення нового обладнання тощо.

Одне слово, задоволення не з дешевих і по кишені далеко не всім ОСББ. А для пасивних жителів, які досі обслуговуються в ЖЕКах, ці витрати взагалі здадуться захмарними й непотрібними.

Тож хоча централізоване опалення і справді володіє багатьма мінусами (високий тариф, утрати тепла дорогою з котельні до квартири, а тому – не завжди гарячі батареї), втім експерти вважають: поки що економічно доцільнішемешканцям просто зменшувати витрати тепла з централізованої мережі.

Для того фахівці радять замінювати вікна та двері, утеплювати фасад, підвал, дах, встановлювати індивідуальні теплові пункти (ІТП), аби регулювати подачу тепла, зважаючи на погодні умови. Тим паче, що в цьому питанні держава та місцева влада активно допомагають грішми, матеріалами, сплатою тіла кредиту чи процентів за кредитом, узятим у Фонді енергоефективності.

Як менше платити за гарячу воду?

А от що направду вигідно і технічно не складно, так це не купувати вже готової гарячої води, а гріти її самому. Тільки для того потрібно не використовувати дорого вартісний газ, а встановити у квартирі бойлера.

Перевагие лектроприладів давно перевірили споживачі у країнах ЄС. Єдине питання до українців – чи витримають таке навантаження застаріла проводка і трансформаторні підстанції? Особливо коли йдеться про будинки-хрущовки.

Ну, а надалі, щоб здешевити процес відключення централізованого опалення, експерти пропонують розробити типовий для всіх українських багатоповерхівок проєкт заміни старого і встановлення нового джерела вироблення й подачі тепла. Це значно зменшить витрати, оскільки не доведеться витрачати колосальні суми на виготовлення проектної документації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: опалення, газ, електроенергія
В тему