Поради

Заміна літніх шин на зимові: як правильно підготувати машину до зими

Заміна літніх шин на зимові: як правильно підготувати машину до зими

При наближенні холодів автомобілісти починають цікавитися, коли ж пора міняти літню гуму на зимову. Дійсно, на порозі холодних місяців нові шини стають питанням №1 у водіїв, бо зимові колеса у критичній ситуації можуть у буквальному сенсі врятувати життя. Літня гума володіє непідходящими для холодної пори властивостями: вона починає втрачати гнучкість та дубіти за температури нижче +8 градусів, падає інтенсивність зчеплення із дорогою. Тому для автівки зима зазвичай настає не 1 грудня, а значно раніше, і до цього часу треба встигнути перевзути колеса.

Коли ставити зимову гуму

Варто почати «перевзувати» шини, коли середньодобова температура на кілька днів опуститься до позначки у +7-8 градусів. У проміжку від 0 до -5 гуму необхідно переставити на зимову терміново. Експерти зазначають, що навіть при вказаних показниках термометра їздити на літніх шинах ризиковано, бо при виникненні льодової кірки на шляху машина ризикує втратити керування.

Зимова гума залишається еластичною при падінні температури, а орнамент на протекторі забезпечує ліпше зчеплення із поверхнею. Це скорочує гальмівну трасу та применшує імовірність «заносу» на поворотах.

зимова гума має краще зчеплення з поверхнею завдяки специфічному малюнку
зимова гума має краще зчеплення з поверхнею завдяки специфічному малюнку

Коли міняти гуму на зимову 

Зазвичай в Україні сезон заміни літніх шин на зимові стартує наприкінці жовтня-на початку листопада.  Укравтодор  традиційно закликає завчасно «перевзувати» колеса аби уникнути неприємностей на дорозі, підкріплюючи відповідні звернення інформацією від метеорологів.  Адже чи не щороку на  початку листопада температура падає до нуля в більшості областей, приходить перші заморозки. Врахуйте, що небезпечними для гуми є дощі і мряка, які при різкому похолоданні швидко трансформуються в ожеледицю. Навіть якщо в останній осінній місяць погода аномально тепла та температура не опускається нижче необхідного мінімуму, розраховувати на тривале потепління навряд чи доводиться - до кінця листопада шини треба гарантовано замінити.

Читайте також

Обираємо зимові шини: на що звернути увагу

При виборі гуми рекомендовано врахувати вартість, адже дуже дешеві колеса не пророкують високої якості. Рекомендують один із трьох типів шин:

  1. Європейська зимова гума – добре пристосована для швидкої їзди по мокрому снігові. Цю гуму вирізняє візерунок для відведення води та тонкі прорізи, вона не містить шипів.
  2. Скандинавська нешипована гума – ідеальний варіант для неспішного руху засніженими дорогами. Шини мають характерні прямокутні шашечки та дрібні смужки-ламели.
  3. Шипована гума – оптимальний вибір для пересування обледенілими трасами. Містить шашечки з ламелами та шипи, тож гума має ефект «прилипання» і дозволяє екстрено загальмувати.

    шипована гума дозволяє різко гальмувати
    шипована гума дозволяє різко гальмувати

З якої дати міняти гуму на зимову: що каже закон

Насправді за законами України не передбачено строків на заміну гуми чи покарання у разі не здійснення таких дій. Лише у статті 36 у законі, який регулює визначення та поняття дорожнього руху вказано, що власник чи водій автомобіля має забезпечити своєчасне і повне проведення робіт техобслуговування та ремонту автівки згідно із нормами виробника. Натомість пункт 31.4 Правил дорожнього руху перераховує вимоги до технічного стану автівки.

Зокрема, у підпункті 31.4.5 ПДР радять при частому пересуванні слизькими дорогами користуватися шинами  відповідно до стану шляхів.

Хоч у законодавстві немає чітких вимог до того, коли потрібно «перевзувати» літню гуму на зимову, та й воно фактично не зобов’язує до цього водія, не слід легковажити заміною шин. Насправді стан коліс відповідає за  елементарну безпеку водіїв та пішоходів. «Перевзувати» шини варто і робити це треба своєчасно – так вдасться уникнути ситуацій, коли непристосовані колеса опиняються на шляху, котрий на очах перетворюється на ковзанку.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто, водій
В тему