Поради

Як підготувати дитину до садочку: основні секрети легкої та швидкої адаптації

Як підготувати дитину до садочку: основні секрети легкої та швидкої адаптації

Підготовці дитини до садочка, на відміну від школи, батьки, зазвичай, приділяють менше часу. А дарма! Дитячий колектив у групі – це перший соціум, в який потрапить малюк. Отже, до таких серйозних змін також потрібно адаптуватися. То ж як підготувати дитину до садочку?

Рішення про те, що малюк відвідуватиме садочок рідко спонтанне. Зазвичай, між оформленням документів та першим днем у групі проходять місяці. Саме цей час потрібно використати, щоб підготувати карапуза до змін у житті. То як заохотити дитину ходити в садочок?

Щоб адаптація була максимально швидкою та успішною, потрібно дотримуватися декількох норм. Зокрема, зважати потрібно на вік чада, виробити режим максимально наближений до статуту закладу та познайомити малюка з правилами групи.

А тепер, про це та інше детальніше.

Оптимальний вік для дитячого саду

Педіатри та дитячі психологи одностайні, коли справа стосується ідеального віку для соціальної адаптації – це півторарічні малюки. Як правило, чадо віком один-два роки починає набувати певної незалежність від мами. Ймовірніше всього, ви вже залишали карапуза з бабусею чи нянею. Якщо ні, то в ці кілька місяців перед садочком, саме час про це подбати.

Для початку сходіть з дитиною в гості, де малюк поспілкується з іншими дорослими і дітьми під вашим наглядом. Поруч з мамою крихітка відчуватиме себе впевненіше та спокійніше.

Для чого така практика, якщо дитина йде в садочок? Малюк повинен зрозуміти, що у світі, окрім мами і тата, є інші хороші люди.

До того ж, до трьох років діти швидко засвоюють нову інформацію і отримують необхідні навички, тому режим і дисципліна їм даються простіше.

Читайте також:

Привчаємо дитину до режиму

Відома приказка говорить: «До чужого монастиря зі своїм уставом не пхайся». Як це стосується теми «Як підготувати дитину до садочку»? Домашній режим малюка може сильно відрізнятися від статуту закладу, і це велика проблема. Потрібно заздалегідь наблизитись до режиму групи, яку буде відвідувати малюк.

Якщо навчання стартує з осені, то працювати над правильним режимом слід починати вже влітку.

Обов’язково ознайомтеся з розпорядком дня у дитячому саду і поступово впроваджуйте запропонований режим удома.

Стандартно, у дитячому садку, розпорядок дня приблизно такий:

  • Прийом дітей у групу;
  • Сніданок;
  • Прогулянка, заняття (залежить від пори року);
  • Обід;
  • Тиха година;
  • Полуденок;
  • Ігри, прогулянка.

Важливо: Години прийому їжі та сну можуть різнитися залежно від закладу. Тому краще не шукайте розпорядок в Інтернеті, а запитайте його у працівників.

Садочки закриваються о 18:00-19:00 вечора, але як правило, діток забирають раніше.

Краще, якщо дитина йде в садочок саме з таким графіком. Якщо ж розпорядок дня вашого щастячка сильно відрізняється від режиму закладу, перші тижні у групі для чада обернуться стресом.

Аби адаптація була швидкою і легкою, ваше завдання виробити кілька правил, яких син чи донька повинні будуть дотримуватися. Зокрема, в першу чергу слід подбати про ранній прийом їжі та обідній сон. І цього графіку потрібно дотримуватися весь час, не допускаючи значних відхилень навіть у вихідні.

Варто також ознайомтеся з переліком страв у дитячому саду. Попередньо введіть в раціон малюка нові блюда, які він поки не їв, але в меню закладу вони присутні. В іншому разі, ваше чадо може закапризувати і весь день ходити голодним.

Читайте також:

Вчимо малюка самостійності

Дитина йде в садочок вже маючи відповідний рівень розвитку. Щоб не виникло проблем з відвідуванням закладу, малюк повинен володіти елементарними навичками самообслуговування:

  • Скажіть «Ні» підгузкам! Ваша лялечка повинна вміти користуватися горщиком. По можливості, на перші дні принесіть дитячий туалет з дому, який малюк вже бачив і знає;
  • Тримати ложку і їсти. Навряд чи вашому карапузу буде комфортно в садочку, якщо вдома ви його щодня кормлять з ложечки. Навчити самостійно їсти – ось як підготувати дитину до садочку. Якщо до цього крихітка їла їжу, подрібнену в блендері, потрібно поступово давати цілі шматочки – щоб він вчився розжовувати і ковтати;
  • Дівчатка і хлопчики повинні вміти одягатися та роздягатися самостійно. Обирайте простий одяг і взуття, без складних замків, довгих шнурків та дрібних ґудзиків. Найкращий варіант – липучки.

Чим швидше дитина навчиться самостійності, тим простіше їй буде в майбутньому. Не потрібно все робити за малюка. Найкраще надавати допомогу тільки в тому випадку, якщо дитина сама цього просить.

Знайомимо чадо з садочком

Як підготувати дитину до садочку? Великий плюс, якщо заклад знаходиться недалеко від вашого дому. Приведіть малюка у садок для прогулянки. Так він запам’ятає садочок і буде сприймати ігрові майданчики як знайоме місце, де він проводив час з мамою.

При цьому, варто знайомити сина чи донечку з садочком після обіду. Чому не вранці? До обіду одні режимні фази змінюються іншими. Малюкові і без того важко і страшно, а незнайоме місце та незрозумілі правила посилять тривожність.

Що ще слід зробити? Опишіть малюкові дитячий садочок. Безумовно, краще змалювати садочок у позитивних кольорах. Але перетворювати заклад на «чарівне місце» не варто. Розповісти дитині про садочок можна у формі казки. Наприклад, як мама-пташка відводила на день своє пташеня у групу до інших пташенят, доки сама збирала зернятка на вечерю.

Розкажіть про те, що таке дитячий сад, що його там чекає і що, ймовірніше всього, йому там сподобається:

  • Веселі розваги;
  • Цікаві концерти;
  • Багато дітей, з якими можна грати;
  • Улюблені заняття (малювання, співи, ліплення);
  • Хороший і чуйний вихователь;
  • Фізкультура на свіжому повітрі;
  • Ігри та забави щодня.

Читайте також:

На замітку батькам: як підготувати дитину до садочку

  • Не брешіть дитині про дитячий садочок. Не слід розповідати, ніби у групі малюкам щодня роздаватимуть повітряні кульки, кататимуть на осликах чи частуватимуть тортиками. Адже, карапуз, зрозумівши, що його обманули у цьому питанні, може втратити довіру і до інших ваших слів. Наприклад, він може не повірити, що ви обов’язково ввечері заберете його з садочка і навідріз відмовлятиметься йти туди. А боязнь залишитися одному, як твердять психологи, – один з найсерйозніших дитячих страхів;
  • Дитина йде в садочок і тривоги та побоювання перед новим етапом життя малюка – нормальна реакція батьків. Однак намагайтеся не показувати дитині свої страхи. Якщо ви, доросла людина, не впевнені у безпеці садочка, то як на нього реагуватиме малюк?
  • Навіть якщо малюк погодився сам погратися у садочку, не варто залишати його на весь день. Заберіть його через дві-три години;
  • Залишаючи малюка у садочку, не затягуйте з розтаванням. Довге прощання посилить паніку;
  • Те що для дорослих очевидно, дітям не завжди зрозуміло. Тому, прощаючись з малюком вранці не забудьте сказати йому, що заберете його ввечері. Для дорослих ця обставина настільки очевидно, що вони не вважають за необхідне її озвучувати. Але для малюків це не так. Опиняючись в нових обставинах, дитина вважає, що залишиться тут назавжди. А це, в свою чергу, провокує величезний стрес;
  • Якщо вдома ви називаєте малюка особливим, пестливим ім’ям, повідомте його виховательці;
  • Як підготувати дитину до садочку? Без підтримки батьків адаптаційний період затягнеться. Тому пам’ятайте, в перші кілька днів ви можете перебувати в садку разом з дитиною. Краще використати це право;
  • Також психологи радять а період адаптації відмовитися чи перенести інші процедури, які травмують психіку дитини, зокрема, відвідування стоматолога, щеплення чи інші медичні маніпуляції;
  • В середині першого тижня варто зробити «вихідний» від саду, дати малюку відпочити;

І звичайно ж, не сваріть дитину за те, що вона в перші дні не хоче йти до садочка. Пам’ятайте, це в малюкові вередує та опирається адаптація.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства, діти, виховання
В тему

Останні матеріали