Поради

Дерев’яне весілля: як відзначають п’ять років подружнього життя

Дерев’яне весілля: як відзначають п’ять років подружнього життя

П’ять років спільного життя подружжя має назву «Дерев’яне весілля». Вважається, що це перша ювілейна дата в житті молодої пари, такий собі своєрідний пропуск в більш усвідомлений і міцніший шлюб.

При цьому, якщо попередні річниці були першими, а в дечому і несміливими кроками спільного життя, то через п’ять років одруження цей ювілей переконливий доказ міцності шлюбу. Саме про це і свідчить символічна назва – дерев’яне весілля.

До речі, наші предки з давніх-давен вважали дерево символом життя. Важливий і той момент, що ростуть дерева не тільки до неба: вони пускають й коріння. А це зміцнює їх і робить сильнішими, готовими протистояти бурям та незгодам. Вбити чи зламати зміцніле дерево важко, а тому п’яту річницю шлюбу й прийнято вважати саме «дерев’яним весіллям».

Зазвичай, до закінчення п’ятого року спільного життя подружжя вже глибоко пустило коріння і обзавелося листочками – дрібними дітками.

Інша паралель: дерево – міцний будівельний матеріал, з якого в старовину будувалися будинки і садиби. Сім’я за п’ять років така ж міцна, як дерев’яний зруб, стійка і затишна, як хата, де знайшли притулок два закоханих серця.

До речі, у давнину старалися, до цієї дати збудувати власне помешкання та переселитися в нього.

Читайте також:

Традиції святкування дерев’яного весілля

Найголовнішою традицією на 5 рік шлюбу, що збереглася до наших днів, вважається висаджування дерева. Але, тут також є особливість: залежно від того, яке дерево посадить подружжя, таким і надалі буде їхнє сімейне життя. Отже, ось які характеристики приписують різним видам дерев:

  • Береза – ніжність, чистота і романтизм;
  • Дуб і акація – надійність, стабільність і родючість;
  • Клен – благополуччя, успішність і достаток;
  • Вільха та верба – відданість і вірність;
  • Сосна – довголіття і доброту;
  • Слива, яблуня, груша (плодові дерева) оберігатимуть фортеці роду, підсилять зв’язок між батьками і дітьми;
  • Сакура, апельсин (екзотичні дерева) – гармонія та нові відчуття між чоловіком та дружиною.

До речі, висаджувати дерево варто неподалік від помешкання. За дерев’яним символом сім’ї потрібно доглядати, поливати, підрізувати крону, оберігати від шкідників.

Якщо подружжя мешкає у багатоквартирному будинку, це сьогодні не проблема. У такому випадку на п’яту річницю весілля можна посадити невеликі декоративні кімнатні дерева. Це ж стосується пар, яким погодні умови не дозволяють висадити дерево з нагоди свята на вулиці.

У деяких європейських країнах є цікава традиція: у день дерев’яного весілля подружжя повинне відправитися в ліс на прогулянку і дорогою зав’язати п’ять стрічок (по аналогії з 5-ма роками з дня 5 річниці спільного життя) на гілках дерев, що впали в око.

Також, існувала традиція спільного заняття рукоділлям напередодні свята, наприклад, чоловік вирізав з дерева посудину, а дружина розфарбовувала її і виставляла на найпочесніше, чільне місце в будинку. Такий звичай підкреслює бажання чоловіка трудитися на благо сім’я. Ідеально, якщо дружина потім покриє виріб лаком чи розфарбує його, чим доведе важливе в сімейному житті вміння – поступатися.

Загалом, традиція відзначати п’яту річницю подружнього життя прийшла з Німеччини. Там цей день святкувався так само з розмахом та урочисто, як і саме весілля, але в більш жартівливій формі.

 

Звичаї та обряди: як відзначати 5 років спільного життя

Традиційно на п’яту річницю подружнього життя запрошували всіх без винятку родичів та тих, хто був присутній на весіллі. Багатий стіл і безліч гостей символізували достаток і благополуччя сім’ї, їх прагнення продовжувати спільне життя, зміцнюючи відносини з усіма близькими.

Помешкання до першого ювілею – дерев’яного весілля прикрашають різьбленими фігурками, гілками дерев, ялини.

У цей день найближчі родичі можуть провести обряд, який зміцнить взаємини в молодій сім’ї. Для цього руки подружжя перев’язують стрічкою і проводять між двома деревами, що ростуть поряд.

Присутні в цей час голосно бажають сім’ї довгих років життя, здорових спадкоємців, процвітання і всіх благ.

Читайте також:

Подарунки на 5 річницю весілля

Єдина умова при виборі подарунка на дерев’яне весілля це те, що він повинен бути виключно з дерева. Краще дарувати дерев’яні речі, які необхідні в сімейному побуті: посуд, качалки, обробні дошки, миски, вази, свічники. Наповнять будинок затишком і теплом різьблені національні фігурки, витончені статуетки.

Що подарити дружині на дерев’яне весілля

Загалом, у день п’ятої річниці спільного життя подружжя обмінювалося подарунками «hand made». Чоловіки в цей день підносили своїм другим половинкам вироби з дуба – ложки, вилки, різьблені дощечки й інше кухонне начиння. А дружини, в свою чергу, прикрашали голови своїх коханий вінками з дубового листя. Чому? Існувало повір’я, що тільки дуб з усіх інших дерев володіє могутністю і силою, яка здатна зберегти мир і злагоду в родині.

Крім того, сьогодні можна легко знайти вироби з дерева, які є і практичні, і жартівливі: набір скалок з вирізаними напуттям дружині, чи дерев’яний молоток.

Також, якщо хочете здивувати дружину на п’ятий рік весілля цікавим подарунком, спробуйте знайти оригінальну дерев’яну біжутерію: намисто, браслети, кільця, сережки. Можна подарувати дружині ювелірні прикраси з інкрустацією деревом. Приємним презентом буде гребінець із натурального дерева чи декоративна прикраса для волосся.

Можна подарувати живий подарунок – вазон з маленьким деревцем «бонсай», або декоративну багаторічну квітку. Хорошим подарунком на річницю буде колаж із сімейних фотографій, вставлений в красиву дерев’яну рамку, покриту блискучим лаком.

Яким подарунком вразити чоловіка на п’яту річницю весілля

За п’ять років шлюбу дружина вже вивчили звички свого чоловіка, знає, чим він цікавиться. Виходячи з цього і потрібно вибирати подарунковий сувенір на ювілейну річницю весілля.

Отже, чоловіки оцінять предмети, які підкреслять його чоловічу сутність. Зокрема, це може бути дерев’яна люлька, попільничка. Оригінальним презентом буде дубова діжка з коньяком або пивом.

Якщо у чоловіка «золоті руки», то можна подарувати інструменти з дерев’яними ручками, столярний набір.

Азартному чоловікові підійдуть різьблені шахи і шахова дошка, нарди.

Коханому з гарним почуттям гумору варто подарувати набір дерев’яних стопок з веселими написами, пивний кухоль з дерева, доповнити презент пляшкою червоного або білого вина чи оригінальної наливки.

Чоловікові-садівнику можна подарувати саджанець будь-якого дерева.

Що подарувати друзям на п’яту річницю весілля

Прекрасним подарунком для пари, яка святкує п’ять років спільного життя може стати один з предметів, що об’єднують пару. До прикладу це – красива дерев’яна рамка для спільної фотографії, оригінальна ключниця для загальних ключів, різьблена шкатулка для зберігання грошей на господарські та повсякденні потреби, незвичайні шахи – якщо подружжя любить грати в них.

Також в цей день будуть доречні подарунки, які мають, хоч якесь відношення до здоров’я. Йдеться, не про аптечку, а, до прикладу, про подарунковий сертифікат на відвідування спа-салону, чи салону краси або ж путівку в санаторій на двох.

Будь-які подарунки винуватці свята приймуть з вдячністю. Головне, щоб вони були зроблені від щирого серця.

Що дарують батьки молодій парі на 5 рік спільного життя

Батьки, це найближчі люди, які зажди готові допомогти подружжю стати на ноги, підтримати морально і матеріально, якщо є така можливість. У цьому пара мала можливість переконатися впродовж п’яти років спільного життя.

А тому, найкраще молодятам вибрати те, що стане в нагоді в щоденному побуті: дерев’яний посуд або набір меблів. Це може бути оригінальний журнальний столик, прикрашений витонченим різьбленням, багатофункціональний комод, сучасні книжкові полиці. На кухню можна подарувати табуретки, або дерев’яний куточок, що пасуватиме до основних меблів.

Часто у подарунок вибирають вішалки для одягу або красивий свічник. Якщо пара живе у власному будинку, то простір для фантазії величезний.

До речі, найціннішими завжди вважалися сувеніри та речі з червоного дерева.

Читайте також:

Сценарії святкування дерев’яного весілля

Святкування п’ятої річниці весілля повинне бути пов’язане з дерев’яною тематикою. 5 років спільного життя – це поки не великий термін, а тому сценарій повинен бути веселий, адже подружжя – молоді люди.

Найкраще, для проведення дерев’яного весілля замовити ресторан або кафе, в якому святкували одруження. Інший варіант: варто надати перевагу тим закладам, в яких інтер’єр оформлений з використанням натуральної деревини. Дуже добре, щоб в ресторані чи кафе було якомога більше дерев’яних речей. Можна використовувати столове приладдя або хоча б великі блюда, таці, підставки з дерева під час сервірування столу.

Для гостей запрошення на річницю можна зробити теж під тематику свята: приклеїти на дерев’яні дощечки відкритки із запрошеннями. До речі, їх можна оригінально вигравіювати на невеличких дерев’яних дощечках. Також на запрошеннях може бути просто намальоване деревце.

Щоб свято було красивим, всім гостям слід дотриматися дрес-коду: одягнути костюм або плаття коричневих або зелених відтінків, мати при собі щось дерев’яне – браслет, намисто, запонки чи інші аксесуари.

Якщо тепла пора року, то 5 рік спільного життя подружжя може відзначити з гостями на природі. Запрошених можна здивувати цікавою імпровізацією за участю лісових героїв чи оригінальних персонажів. До прикладу, учасників заходу зустріне друїд, розважатиме лісова фея, можуть веселити «потішні лісові звірі».

У розважальну програму свята варто включити веселі ігри, забави, цікаве опитування та оригінальні конкурси.

Конкурси, забави на п’яту річницю весілля

Пропонуємо один з варіантів гри: підготуйте дві «паперові руки». На кожному пальці однієї з них мають будуть написані запитання про чоловіка, – ця рука буде у дружини. На другій – будуть запитання про дружину, на які відповідатиме чоловік. Суть гри полягає в тому, що поки чоловік готується до відповіді, дружина пише свій варіант. Після того, як чоловік відповідає, дружина читає свою відповідь. Потім приходить черга дружини відповідати, гості під керівництвом тамади уважно стежать за тим, чи збігаються відповіді подружжя.

Але, незалежно від того, наскільки добре пара, яка прожила п’ять років у шлюбі знає один одного, тамада хвалить їх і нагадує про те, що п’ята річниця – це лише початок подружнього шляху. Молоду пару чекає ще багато приємних відкриттів, адже всього життя не вистачить, щоб дізнатися все про кохану людину.

Несподіваною розвагою може стати повторне «викрадення» дружини. Чому «повторне», бо на святкуванні весілля, п’ять років тому, вже викрадали молоду наречену. Ця розвага завжди відбувається дуже яскраво і весело. Щоб повернути дружину, чоловіка доведеться або відповісти на питання про захоплення дружини, або виконати якесь завдання. Ідеальне випробування для чоловіка, звичайно ж, придумає дружина. Яка, до речі, може попросити собі ще один подарунок, оскільки має повне право через п’ять років вимагати від чоловіка більшого.

Читайте також:

Привітання на 5 річницю весілля у прозі

Від щирого серця вітаємо вас, молодята, з п’ятою річницею весілля!

Бажаємо, щоб ваша сім’я, яка сьогодні відзначає дерев’яний ювілей, не піддавалася впливу зовнішніх вітрів і сумних дощів, чужоземних ураганів і заздрісників. Бажаємо жити в повному достатку і взаєморозумінні, дбайливо оберігати свою любов і піклуватися один про одного!

***

Вітаю з 5-річчям вашого сімейного життя, з дерев’яним весіллям!

Нехай дерево вашого кохання буяє молодими пагонами нащадків, а коріння стає міцнішим, аби витримати щоденні турботи. Здоров’я вашій родині, процвітання, достатку та взаєморозуміння!

***

Любі наші!

Прийміть найщиріші вітання з першим ювілеєм – дерев’яним весіллям вашої молодої, але вже міцної родини!

Хай діточки зростають здоровими, пам’ятайте про коріння роду свого та зміцнюйте сім’ю коханням, взаєморозумінням, підтримкою і терпінням. Ще багато вам років спільного життя та разом відсвяткувати золоте весілля!

***

Дорогі наші діти!

Вітаємо вас з першим серйозним ювілеєм!

У день дерев’яного весілля бажаємо, щоб чоловік завжди був міцним і могутнім, як дуб. Дружина – ніжною і витонченою, як калина. І щоб кожен рік приносив у сімейний ліс ще одне молоде деревце. Живіть дружно, плідно і радісно!

Привітання на у віршах на дерев’яне весілля

Дерев’яні ложки ми подарували,
Про весілля ваше, ми вам нагадали.
Нехай же зростає міцним ваш синочок,
Бажаємо народити ще вам купу дочок.
Щастя, здоров’я, любові й турботи,

Щоб завжди додому ви бігли з роботи!

***

5 років – то дерев’яне весілля.
Почуття, як пишної крони гілля,
Як коріння у дуба – міцні…
Хай будуть літа подружні ясні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Річниці весілля, свято, Весілля
В тему