Поради

Поміркований лагом - філософія Скандинавії

Поміркований лагом - філософія Скандинавії

Якщо і ви бажаєте приєднатися до поміркованого та неквапливого скандинавського життя, вам варто звернути увагу на стиль лагом.

Щорічно Організація Об’єднаних Націй складає список найщасливіших країн світу, в якому ось уже багато років лідирують скандинави. Філософія цього напрямку твердить, що потрібно ставитися до речей більш практично, не перетворюючи їх у культ і не захаращуючи ними простір.

Слово Lagom перекладається як «досить», «в самий раз». Дизайнери запевняють, що цей стиль бере свій початок від часів вікінгів. Мужні скандинавські воїни, відзначаючи перемогу, пили з однієї чаші, передаючи її один одному. При цьому кожний відпивав з кухля рівно стільки, скільки вважав достатнім для себе, не забуваючи про сусіда.

Відповідно, лагом – це не просто філософія, а спосіб мислення, фундаментом для якого стала особливість шведського менталітету. Аби краще зрозуміти цей стиль, слід навчитися виявляти в буденному житті поміркованість, а це означає відмовитися від усього зайвого.

Які ж основні секрети стилю лагом?

Речі, які довго служитимуть

Перше правило: купуйте такі меблі, які прослужать довгі роки. Ця умова відповідає одній зі споживчих концепцій, яка вчить бути «eco-friendly» і не засмічувати навколишній світ непотрібними речами.

Золота міра

Одне з головних правил стилю лагом: не переборщити з декором. Усього має бути в міру, адже будинок – це своєрідна екосистема. Інтер’єр повинен бути збалансованим, при цьому керуватися треба мінімалізмом. Стиль диктують прості дизайнерські рішення, легка обробка і максимум вільного простору.

Приглушені кольори

Яскраві кольори не личать стилю лагом. Обирайте приглушені відтінки. Найкраще підійдуть світлі тони, наприклад, зелений, гвоздика або бірюза.

Місце не для всіх речей

Важливі не лише меблі, а ваше ставлення до них. Купуючи щось, спитайте себе: мені це подобається? Ця річ функціональна? Я не пошкодую, що придбав це? Кожному предмету, який отримав хоч одну негативну відповідь, не місце у вашому домі.

Купуйте тільки надійні позачасові меблі, вибирайте якісну нейтральну обробку.

Тепла лаконічність

Затишок і тепло – характер житла в стилі лагом. Будинок просто немислимий без товстих покривал, ковдр, різних пледів і овечих шкір, які не лише додають затишку кімнаті, а й економлять електрику й опалення. Проте варто запам’ятати, що недбало розкинутий на кріслі плед – це красиво. Інші речі повинні бути в порядку. Лагом передбачає комору, в якій можна сховати все, що спричиняє хаос.

Мало кольорів? Додайте живих рослин. Ними лагомери не тільки прикрашають свою оселю, але й активно вирощують свіжу зелень для кухні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр, будинок, дизайн
В тему