Поради

Як виховати нового Білла Гейтса: інструкція від психолога

Як виховати нового Білла Гейтса: інструкція від психолога

Люди, які зробили себе самі, змогли досягнути в житті більше, аніж їхні батьки. Стів Джобс, Мадонна і Білл Гейтс стали кумирами багатьох. Але виховувати малечу за системою селф-мейд – непросто. Головне не робити за дітей те, що вони можуть зробити самотужки.

Психолог Ганна Кушнерук розповіла про 5 особливостей цієї схеми, йдеться на сайті передачі «Все буде добре» на телеканалі СТБ.

Зроби все сам

Дитину треба вчити досягати результату власними силами. Наприклад, доповзти до брязкальця, розгойдатися на гойдалці, зробити уроки.

Усвідомлення наслідків

Необхідно сформувати в малюка усвідомлення наслідків. Якщо він не занесе з вулиці іграшки, то залишиться без них, не з’їсть суп – не отримає десерт. Не вивчить вірш – осоромиться на святі.

Цілеспрямованість

Дитина повинна навчитися ставити перед собою справжні, а не фіктивні цілі. Справжня та, до якої малюк рухається із задоволенням, а не «з-під палиці».

Правильні заохочення

Батькам варто навчитися правильно добирати заохочення для малюка. Він захоплено вивчає англійську? Тоді можна, приміром, знизити навантаження в хатній роботі або дозволити трохи довше грати на комп’ютері.

Вміння вирішувати конфлікти

Дитину слід привчити вирішувати конфлікти без агресії. Захищатися – це нормально. А ось нападати першим – ні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему