Поради

Як розрахувати власні фінанси для погашення кредитів

Як розрахувати власні фінанси для погашення кредитів

Як радять банкіри, прискіпливо прорахуйте свої фінансові можливості перед тим, як зважитися на взяття кредиту. Щоби дізнатися про власну платоспроможність, по-перше, потрібно передусім скласти перелік постійних щомісячних витрат і графік їх оплати  – комунальні послуги, харчі, транспортні витрати. Ці витрати обов’язково мають бути сплачені. Тому гроші на їх погашення треба відкласти заздалегідь.

По-друге, намагайтеся утримуватися від спонтанних незапланованих покупок. По-третє, відкладайте гроші на «чорний день», принаймні 10-30 відсотків від щомісячного доходу. Це відверне потребу зичити кошти за невигідних умов.

«Перед тим, як взяти кредит, порахуйте: скільки грошей щомісяця зможете виділяти з бюджету для погашення кредиту, – радить фінансист Павло Марчук. – беріть до уваги обов’язкові витрати – комунальні послуги, харчі, транспорт. Іще 10-30 відсотків від щомісячного доходу було би непогано відкласти на майбутні непередбачувані витрати. Всі залишки можете сміливо відраховувати за кредит».

НЕ БЕРІТЬ КРЕДИТ, ЯКЩО НЕМАЄ ДОХОДУ

За порадою фінансистів, не варто купувати дорогі речі, не маючи постійного щомісячного доходу. Це прямий шлях до боргової ями, з якої буде дуже важко вибратися.

НЕ БЕРІТЬ КРЕДИТ ДЛЯ ПОГАШЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО

Якщо у Вас не має коштів погасити попередній кредит, не беріть новий кредит для погашення попереднього. Це призведе до створення «фінансової піраміди», що ще більше погіршить Ваше фінансове становище. Ліпше скористатися пролонгацією поточного кредиту на новий термін. Як правило, кредитори надають цю можливість без проблем та на тих же умовах щодо процентної ставки по кредиту. Це дозволить відстрочити погашення кредиту на майбутнє, коли в клієнта поліпшиться фінансове становище. Одночасно це дозволить Вам уникнути ситуації, коли вартість нових кредитів буде зростати, збільшуючи Ваші щомісячні витрати на обслуговування нового кредиту.

Єдиний випадок, коли отримання нового кредиту на погашення попереднього є виправданим кроком, це коли процентна ставка по новому кредиту буде меншою ніж по попередньому кредиту.

ЗАМІСТЬ КІЛЬКОХ ДРІБНИХ КРЕДИТІВ ЛІПШЕ МАТИ ОДИН КРУПНИЙ

Значна кількість кредитів призводить до ситуації, коли все складнішим стає контроль за їх своєчасним обслуговуванням. Як наслідок: пропустив дату чергового платежу по кредиту, а відтак наразився на штраф. Банкіри радять не мати одночасно понад трьох кредитів. Інакше важко контролювати графік погашення. Якщо вже набралися позичених грошей, то обов’язково вивісьте на видному місці графік погашення кількох кредитів. А ще краще: створіть у мобільному телефоні чи комп’ютері нагадування, що повторюються за кілька днів до кінцевої дати погашення.

БЕРІТЬ КРЕДИТ НА МАКСИМАЛЬНИЙ ТЕРМІН ІЗ МОЖЛИВІСТЮ ДОСТРОКОВОГО ПОГАШЕННЯ

Оцінюючи термін, на який плануєте отримати кредит, враховуйте тільки ті доходи, в яких упевнені на 100 відсотків. Зазвичай це постійні щомісячні доходи – заробітна плата, відсотки по депозитах. Намагайтеся, щоби дата отримання доходів не співпадала з датою погашення кредиту. Адже, як правило, бракує часу для відвідин банку і виникає прострочка. Оскільки більшість фінансових установ пропонують дострокове погашення кредиту без будь яких додаткових витрат, то є сенс взяти кредит на найбільш можливий термін та достроково погасити його. Звісно, якщо з’являється така фінансова можливість.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, фінанси
В тему