Поради

Жити у маяку, залізничному вагоні, на фюзеляжі літака та об’їхати півсвіту за 200 доларів

Жити у маяку, залізничному вагоні, на фюзеляжі літака та об’їхати півсвіту за 200 доларів

Під час візиту до Луцька відомий мандрівник та тележурналіст, автор програми «Світ навиворіт» Дмитро Комаров поділився суттєвими порадами, заснованими на власному досвіді, як дешево та ефективно відпочити.

«Перше, що мене запитують, коли їдуть у відпустку і хочуть спланувати подорож мрії, це чи скористатися послугами турагентства, чи їхати на свій страх та ризик, – розповідає Дмитро. – Я в жодному разі не буду вас відговорювати йти в агентства, якщо бажаєте відпочити з комфортом, тобто спокійно засмагати на пляжі, їсти та пити досхочу. А якщо вам хочеться свого «Світу навиворіт», то варто поїхати самостійно».

За словами тележурналіста, спланувати поїздку в будь-яку точку світу можна за кілька годин, включаючи проїзд, проживання, трансфери тощо. Для початку потрібно забронювати білети, скориставшись, для прикладу, скайсканером – безкоштовним пошуковиком дешевих авіаквитків онлайн, де вивчаємо найекономніший варіант за місяць. Якщо говорити про ситуацію, коли грошей недостатньо, то варто підписатися на усілякі сторінки у соцмережах авіакомпаній, та слідкувати за спецпропозиціями, моніторити лоукости. І дешевий білет рано чи пізно з’явиться. «Я сам так часто-густо ловив білети, таким чином уперше потрапив у Південно-Східну Азію. Так, білет у Бангкок коштував усього 200 доларів, встиг побувати і в Тайланді, і в Камбоджі», – поділився досвідом Дмитро. Знову ж таки, за спостереженнями мандрівника, у турагентствах час від часу бувають такі путівки, які наступного дня анулюються і коштують так само невеликі гроші.

Щодо проживання, то теж існує кілька варіантів. Для прикладу, реєструємося на booking.com, hrs.com, lastminute.com, eurobookings.com, agoda.ru, hotelscombined.ru, hotelbook.com і там обираємо житло за рейтингами, ціновою категорією.

А на сайті Airbnb.ru можна обрати для проживання як квартиру, так і окрему кімнату. Серед незвичайних функцій цього сайту: можливість знайти помешкання у маяку, лофт на горищі, у залізничному вагоні, на фюзеляжі літака тощо. «Особисто я, незалежно від наявного бюджету, завжди бронюю кімнату, а не квартиру повністю. Це вигідно і зручно, адже зазвичай господар помешкання підкаже, що краще подивитися, де дешевше купити продукти, пригостить чимось смачненьким тощо. Це як персональний гід, тільки безкоштовний, – розповідає телемандрівник. –  Окрім того, ми часто з оператором Олександром узагалі не бронювали нічого, а приїжджали у будь-яке місто, залишали рюкзаки в кафе та ходили, милувалися краєвидами, дорогою заходячи в маленькі готелі й питаючи, чи є місця і скільки вони коштують. Я так на Гоа знайшов чудовий готель, номер в якому коштував усього 5 доларів, а я сторгувався за три долари (посміхається. – Авт.). Там було ліжко, вентилятор, балкон із гамаком та на 180 градусів панорама океану. Це було приголомшливо!

Читайте також: Що найчайстіше туристи крадуть з готелів

Якщо вирішили їхати абсолютно в дике місце, де немає готелів, то просто заходите у будинки та проситеся на нічліг».

За словами Дмитра, сам він любить мандрувати автомобілем. Дізнається, чи українські водійські права будуть дійсними в обраній країні, та орендує авто. Інколи потрібно використовувати документи міжнародного зразка, які можна отримати в поліції України, чи замовити в приватних конторах, які роблять документи для водіїв із пластиковою вставкою. «Подорожуючи автомобілем, я користуюся картою доріг, спиняюсь, аби поїсти чи поспати, там, де захочу. Так я об’їхав усю Шрі-Ланку», – розповідає Дмитро.

Що стосується моментів безпеки, тобто аби не отруїтися, не підхопити якусь небезпечну хворобу тощо, то для подорожей в екзотичні країни є так звана «Біблія мандрівника», яка стане в пригоді. І першою своєрідною заповіддю цієї «Біблії» є «Чисті руки», тобто, якщо слідкувати за цим, можна унеможливити половину хвороб. «Берете дезінфіктант спиртовий в аптеці, бажано, аби він був спеціально для цього призначений, для прикладу, «Стериліум», «Антисепт». Крім того, купуємо «Хлоргексидин» – це не спиртовий апарат, тому не шкідливий для слизової. Використовуємо його, якщо потрібно протерти руки чи столові прибори.

Маленька суттєва ремарочка: якщо цей препарат купує в аптеці чоловік, то він повинен бути готовий до того, що фармацевт єхидно посміхатиметься, адже «Хлоргексидин» використовують для протирання інтимних місць перед і після сумнівного статевого акту», –  ділиться  досвідом тележурналіст.

В «заповідь» «Чисті руки» входить також рекомендація пити тільки бутильовану негазовану воду і, звичайно, чистити із нею зуби. Ну, а «заповідь» «Максимально наповнена аптечка» зрозуміла, певно, кожному мандрівнику.

Читайте також: Створено карту найнебезпечніших країн для туристів

За порадою Дмитра, в жодному разі не можна економити на страхуванні, а брати найдорожчу медичну страховку, із можливістю за необхідності евакуації вертольотом.

А якщо ви турбуєтеся про те, що у вас щось вкрадуть, то просто не беріть у поїздку дорогих речей, прикрас тощо. Щодо мобільного телефону, то є спеціальні чохли для них, які надійно фіксуються. Але будьте готові до того, що, як би ви не перестраховувалися, місцеві жителі можуть і вміють красти речі.

Читайте також: Розкішні місця, де найменше туристів

«Насправді мандрувати не страшно. Мандруйте самі, з друзями та коханими. Не витрачайте гроші на 10-й айфон, який через рік стане немодним, а поїдьте на два місяці до Індії. Не купуйте нові диски для автомобіля, а рушайте на кілька тижнів до Африки. Я не пропагую життя без матеріальних цінностей, які полегшують побут і настрій. Просто, на мою думку, мандри цінніші за будь-який телефон, авто чи одяг. І цей досвід залишиться з вами на все життя», – резюмував Дмитро Комаров. 

Ірина Белоцька 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему

Останні матеріали