Люди

«Воскресла» після 17 хвилин клінічної смерті

«Воскресла» після 17 хвилин клінічної смерті

Направду унікальний випадок стався із 47-річною Оленою Токарєвою із Івано-Франківська. Вона повернулася буквально з того світу. Її серце раптово зупинилося, і клінічна смерть тривала аж 17 хвилин. Лікарі стверджують: уже за 3 – 6 хвилин після зупинки основного «двигуна» організму у людини починає відмирати мозок.

Медики називають цей день другим днем народження врятованої жінки. Вона ж не надякується їм за те, що боролися за неї до останнього.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

– Я дуже дякую всім, хто мене врятував, хто подарував мені друге життя, – говорить крізь сльози Олена Токарєва.
На якісь проблеми зі здоров’ям, як розповідає сама врятована жінка, вона ніколи не скаржилася. Але за тиждень до того фатального дня у неї діагностували ковід. Спочатку лікувалася вдома, бо перебіг був легкий. Аж поки у 4 години ранку 11 листопада відчула несильне печіння у грудях.

– В лікарні я була 11 років тому, і то це був пологовий. Я ніколи нічим не хворіла, навіть нажитем. Але під ранок так запекло серце, що я не могла знайти собі місця. В мене доня 11 років, і я сказала їй визивати «швидку», бо зрозуміла, що щось не те зі мною, – продовжує пані Олена.

До лікарні пацієнтка потрапила притомною, ще розмовляла з лікарем. Аж тут її серце раптово зупинилося. На порятунок одразу кинулися реаніматологи. Медики кажуть: час йшов на секунди. Перші 5 хвилин запускали серце просто на підлозі. Потім зробили їй інтубацію, а саме ввели особливу трубку в трахею з метою захисту дихальних шляхів. Це один із засобів проведення механічної вентиляції легень. Потім ще 13 хвилин тривала дефібриляція. Медики боролися до останнього, хоча надії на порятунок було мало. На 10 хвилині безуспішної реанімації у лікарів почали опускатися руки. Але вони вперто продовжували її рятувати.

Після невідкладної реанімації пацієнтку передали кардіологам на коронаграфію і стентування. Інфаркт, кажуть медики, став для жінки єдиним та найгіршим ускладненням перенесеного коронавірусу. Дві коронарні артерії були у неї затромбовані – одна на 75, інша на 95 відсотків.

Як розповідає Іванна Дидик, завідувачка ковідної реанімації місцевої ЦМКЛ, такий випадок, щоб людина була повністю відновлена через 17 хвилин клінічної смерті, – велика рідкість.

– Щоб ви розуміли, смерть мозку настає через 3 – 6 хвилин після зупинки серцевої діяльності і зупинки дихання. А тут серце не билося аж 17 хвилин! Більше того, жінка вийшла з цього без жодного неврологічного дефіциту. Такі випадки, щоби життєдіяльність всіх органів і систем людини була відновлена після такого тривалого часу клінічної смерті, – просто диво. Для нас всіх це було шоком, приємним здивуванням, – каже лікарка.

Уже наступного дня після порятунку жінку від'єднали від ШВЛ-апарату. Вона була притомна і могла розмовляти. Щоправда, перші 6 годин свого нового життя врятована жінка не пам’ятає. А своїй донечці досі навіть не наважується розповісти, що вона мало не залишилася сиротою…

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікування
В тему