Люди

Ким був «луцький терорист», перш ніж захопити автобус із людьми

Ким був «луцький терорист», перш ніж захопити автобус із людьми

Минулого року в Луцьку Максим Кривош захопив автобус із 13 пасажирами. Упродовж 12 годин він утримував людей, погрожуючи всіх підірвати. Але перш ніж скоїти цей злочин, терорист двічі сидів у тюрмі. Перший раз він потрапив на зону в 17 років за участь у розбої.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Тоді суд призначив Кривошу покарання у вигляді шести років позбавлення волі. Цього часу, вважали служителі Феміди, Максимові буде достатньо, аби усвідомити свою провину і після звільнення з тюрми обрати собі інший шлях. Так думала і мати Максима Надія. Усі шість років жінка провідувала сина і свято вірила: її Максим хороший, а в тюрмі опинився через поганих дружків.

 

Дурив навіть тих, хто взяв його на роботу

У 24 роки Максим, який отримав псевдо «Плохой», вийшов на волю. Аби не потрапив під згубний вплив компанії, мама Надія попросила бізнесмена-земляка, аби той узяв Максима до себе на фірму. Чоловік послухав. А невдовзі на підприємстві сталося «чепе»: на офіс у Луцьку наскочила озброєна банда. Незнайомці назвалися чеченським угрупованням та поставили умову: або бізнесмен платить за «кришування», або постраждають його рідні.

Першим, до кого звернувся по допомогу підприємець, став Кривош. Адже саме він мав зв’язки у бандитському світі. «Плохой» разом зі своїм шефом поїхали на «стрілку» до чеченів. Під час з’ясування стосунків один із бандитів хотів поцілити у бізнесмена. Кривош вибив зброю, вистрелив у чечена, той упав, стікаючи кров’ю. Максим разом із бізнесменом утекли. Потім Кривош іще витягнув у свого шефа кругленьку суму, аби зам’яти справу. А потім стало відомо, що сценарій із нападом на офіс банди і криваві розборки придумав «Плохой». Він же підібрав акторів. І навіть подбав про те, аби з тіла «пораненого чечена», майже як кров, полилася червона фарба.

От тільки бізнесмен не заявив про цей випадок у міліцію. І тим самим допустив «Плохого» до наступного злочину. Цього разу жертвою став сільський голова на Волині. На його хату напали бандити, стали вимагати гроші. Проте сільський голова, всупереч сценарію, чинив опір. Бандити втекли. Люди запідозрили Кривоша. Той усе заперечив. А щоб довести свою невинуватість, пообіцяв піймати зухвальців. Як аванс попросив у сільського голови 200 доларів. А за кілька днів привіз під хату одного з бандитів. Той лежав закривавлений (кров свині була попередньо куплена на ринку в Луцьку) у багажнику авто зі зв’язаними ногами та руками. Кривошу, звісно ж, повірили, доплатила ще 300 доларів за «сумлінно виконане завдання». Через трохи Максим зажадав іще пару тисяч доларів, щоб нібито зам’яти справу в Києві. Та коли сільський голова захотів звернутися в міліцію, «Плохой» утихомирився та приступив до розробки нових шахрайських схем.

 

Кіно за ним плакало

На початку 2000-х популярним на всю Україну був авторинок у Луцьку. Саме сюди покупці з усіх усюд приїздили із кругленькими сумами в барсетках. Чимало з них діставалися на Волинь поїздами. А що в той час залізничний вокал у Луцьку перебував на реконструкції, то потенційні покупці виходили з поїзда на найближчій станції – в місті Ківерці, звідки на таксі добиралися до авторинку. Врахувавши всі ці моменти, Кривош і тут вирішив дурити людей.

Про декілька таких сценаріїв ось як розповів журналіст газети «Вісник» Сергій Крайванович: одного разу член банди «Плохого» Богдан зголосився допомогти киянину придбати іномарку в Луцьку. Він заманив покупця на одну з віддалених вулиць міста, там на чоловіків напали двоє інших членів угруповання «Плохого» і відібрали 3700 доларів.

У наступному епізоді сценарій був іще цікавішим: у день роботи авторинку в Луцьку бандит, прикинувшись таксистом, вичікував майбутніх жертв поблизу залізничного вокзалу у Ківерцях. Як тільки він чув, що пасажири їдуть до Луцька на авторинок, пропонував суттєво нижчу ціну за проїзд. Так на приманку «дешевої поїздки» потрапило двоє киян. Вони сіли в «Жигулі». Під Луцьком у селі Дачне «таксист» сказав пасажирам, нібито в місті вбили міліціонера, через це, мовляв, даішники «шмагають» усі автівки, тож, мовляв, краще об’їхати пости ДАІ ґрунтовою дорогою між селами. Кияни погодилися, водій звернув у безлюдне місце. А там на них уже чатували інші члени банди «Плохого». Усі – переодягнені у форму «Беркута» з масками на обличчях. Кривош, він же – «командир», тримаючи в руках пістолет, жезлом зупинив «Жигулі». Інші «правохоронці» витягнули із салону авто «таксиста» і пасажирів, «обшукали» киян, забрали документи і гроші. «Таксист» нібито вирвався з рук «беркутівців», вскочив у «Жигулі» і дав газу. «Міліціонери» з вигуками «Водій тікає!» вскочили у своє авто і кинулися наздоганяти «таксиста», а кияни лишилися посеред поля без документів і 10 тисяч доларів.

Утім саме цей бездоганно розіграний сценарій виявився фінальним. Банду «Плохого» затримали. 2005-го Кривоша засудили до восьми з половиною років тюрми. Проте і цього строку виявилося замало, щоб рецидивіст одумався і став жити за законами суспільства.

Яку місію переслідував Кривош, 2020-го захоплюючи в Луцьку автобус із людьми? Чи планував підірвати пасажирів? І чому вважає, що заручники мають бути йому вдячними? Про це читайте в наступному номері газети.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: тероризм, луцьк
В тему

Останні матеріали