Люди

Як відмінник та син інтелігентів перетворився на бандита

Як відмінник та син інтелігентів перетворився на бандита

Рівно 20 років тому, 11 вересня 2001-го, світ сколихнула страшна звістка із США. Терористи-смертники захопили чотири літаки, спрямували їх на хмарочоси-близнюки у Нью-Йорку та будівлю Пентагону у Вашингтоні.

А майже рік тому світ заговорив про ще один теракт – у Луцьку. Його скоїв 43-річний Максим Кривош.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

На відміну від теракту в США, що забрав життя майже трьох тисяч людей, теракт у Луцьку, на щастя, обійшовся без летальних наслідків. Хоча психологічні травми, які не могли не вплинути й на фізичне здоров’я, були, є та, вочевидь, на все життя залишаться у тих 13 заручників, які у липні 2020-го опинилися в автобусі сполученням Краснилівка – Берестечко.

В обох терористичних актах злочинці прикривалися «високими ідеями», до яких нібито хотіли привернути увагу всього світу. І так само в обох випадках терористи для втілення своїх намірів використовували ні в чому не винних людей.

Розповісти про те, як планували теракт у США і що відчували в момент його реалізації, терористи злочинного угруповання «Аль-Каїда» вже не зможуть – усі вони загинули під час вибуху літаків.

Натомість луцький терорист Максим Кривош залюбки спілкується із журналістами. А судові слухання, які тривають уже рік, він охоче перетворює на прес-конференції.

На якому ж періоді свого життя адекватна, здавалося б, людина перетворилася у страшного злочинця? Що підштовхнуло чоловіка набрати зброї та вибухівки і впродовж 12 годин тримати під дулом автомата людей, серед яких були дитина і вагітна жінка? І чи не жалкує сьогодні терорист про злочин, за який може до кінця життя провести за колючим дротом?

 

У 16 років – із мисливським обрізом

Ровесниця Кривоша, яка до дев’ятого класу навчалася з Максимом у Луцькій школі номер 20-ть, розповіла: після переїзду із села Добре Камінь-Каширського району Волині Кривоші (батько, мати, Максим і його молодший брат) проживали у звичайній багатоповерхівці Луцька в мікрорайоні підшипникового заводу. До дев’ятого класу Максим був хорошим хлопцем: тихим, скромним, із відмінними оцінками. Особливо любив фізику, хімію, математику. Ніколи в нього не виникало конфліктів ні з ровесниками, ні з учителями. Його у школі пам’ятають як розумну, комунікабельну дитину.

Та й як, здавалося б, могло бути інакше, коли мама Максима працювала вчителькою мови і літератури, а тато викладав у технічному університеті?

Натомість сам Кривош ділився іншими спогадами про школу. У своїй книзі «Філософія злочинця» він розповів, як у другому класі вчителька змусила його зізнатися у проступку, якого Максим не скоював. Керівничка пригрозила: або Максим визнає, що це він пописав сорочку своєму сусідові по партах, або вона викличе міліціонера із собакою. Максим зізнався. І в ту мить, як сам стверджує, в нього вперше з’явилося негативне ставлення як до правоохоронців, так і до соціуму загалом.

Наступні сім років Максим, щоправда, жодним чином не проявляв свого несприйняття норм та правил суспільства. І тільки після дев’ятого класу хлопця наче підмінили.

Однокласниця каже: Максим потрапив під вплив поганої компанії. Сам Кривош пояснив, що надивився бойовиків і захотів також стати крутим. Як результат – його, тоді ще неповнолітнього, затримали в Луцьку на ринку, вилучивши обріз мисливської рушниці.

Як саме хлопець хотів застосувати зброю: полякати перехожих? Пограбувати? А, може, пристрелити? Хтозна. Однак того разу впливовому батькові вдалося «відмазати» сина. А потім тато-викладач посприяв, аби чадо навчалося в тому ж таки політехнічному виші.

 

Духовна семінарія принесла тільки розчарування

Проте Максима тягнуло на пригоди. Тож він утік із дому й поїхав до Одеси. Там познайомився з місцевими ділками. А коли за пару тижнів повернувся до Луцька, вирішив стати… священником.

От тільки духовна семінарія, як зізнався потім у своїй книзі, виявилася зовсім не тим місцем, де очищувалися від гріховного і тягнулися до святого. Розчарувавшись, підліток вирішив не коритися суспільним нормам, а встановити свої. І дарма, що вони прямо суперечили закону.

Як результат – у 17 років Кривош отримав свій перший строк і своє бандитське «поганяло» Плохой.

«Коли ми, ровесники, згодом дізналися про це, були шоковані. Бо на кого на кого, а на Максима ніколи б не подумали. Тим більше, коли почули, що злочин був важким», – зізналася нам однокласниця.

Того разу суд призначив Кривошу покарання у вигляді шести років позбавлення волі. Цього часу, вважали служителі феміди, Максимові буде достатньо, аби усвідомити свою провину і після звільнення з тюрми обрати собі інший шлях. Так думала і мати Максима Надія. Всі шість років жінка провідувала сина і свято вірила: її Максим хороший, а в тюрмі опинився через поганих дружків.

У 24 роки Плохой вийшов на свободу. Аби син не потрапив під вплив дружків, мама допомогла йому влаштуватися на фірму до підприємця-земляка. Але якими кривавими розборками це обернулося для бізнесмена – читайте в наступному номері газети.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
В тему

Останні матеріали