Люди

19-річна українка стала найкращою у світі стрибункою у висоту

19-річна українка стала найкращою у світі стрибункою у висоту

Сьогодні у скарбничці Ярослави Могучих – світові рекорди, а серед численних медалей лише одна срібна, бо всі решта – золоті.

Вже у 15-ть українська легкоатлетка стала найкращою стрибункою у висоту на чемпіонаті світу серед юнаків. Свій титул дівчина підтвердила через рік. Того ж 2018-го виборола золото на Юнацьких Олімпійських іграх. 2019-го закріпила статус найкращої на чемпіонаті Європи серед юніорів та виборола срібло на чемпіонаті світу. Далі був карантинний 2020-й. А вже цього року наша співвітчизниця стала найкращою на Чемпіонаті Європи у приміщенні. А 5 липня 19-річна Ярослава поповнила свою скарбничку нагород золотою медаллю п’ятого етапу «Діамантової ліги», що відбувся у столиці Швеції Стокгольмі. Цього разу Ярослава перестрибнула планку висотою 2 м і 3 см. А це на 22 см вище за власний зріст спортсменки. Тобто українка вкотре довела: вище від голови стрибнути можна! От тільки працювати для того треба багато і старанно…

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

 

Віддали у спорт, бо була непосидючою

Шлях до спортивних вершин Ярослави Могучих, яка народилася у вересні 2001-го, розпочався з бажання її батьків. Вони не могли дати раду доньці, як постійно бігала, стрибала й ні секунди не сиділа на місці. А що мама займалася легкою атлетикою і тато – каное, то батьки вирішили: енергію доньки найкраще спрямувати у спорт. Ось так у вісім років Ярослава Могучих уперше прийшла на секцію з карате. Чому саме на боротьбу? Бо цей вид спорту успішно опановувала на вісім років старша за Ярославу сестра Настя, яка потім стане віце-чемпіонкою Європи з карате.

– Зараз Ярослава має зріст 181 сантиметр. Та, коли ми привели її у спорт, це була маленька й худенька дівчинка. Єдине, що було в неї сильне, – характер, – розповідає мама. – Навіть потім, коли Ярослава подорослішала, вона так і лишилася худенькою (зараз важить 55 кілограмів). І тільки суттєво витягнулася у зрості.

 

Школяркою становила рекорд Європи

Перші кроки карате були непоганими (далися взнаки «спортивні» гени батьків). Але Ярославі, на відміну від сестри Насті, єдиноборства не подобалося. Натомість легка атлетика, куди дівчинка теж записалася, припали до душі. Як потім згадувала Ярослава, найбільше їй подобалася розминка, коли можна бігати, стрибати і ніхто тебе за це не сварить.

– Коли тренери почали ставити до доньки серйозні вимоги, витримати ці навантаження було непросто. Адже ровесники граються у дворі, ходять у кіно, спілкуються на вечірках, а у неї ні вихідних, ні дозвілля, – розповіла мама. – Через це Ярослава навіть хотіла покинути спорт. Але старша сестра, психолог за освітою, знайшла підхід, пояснила. І Ярослава зрозуміла: легка атлетика – це прекрасний шанс досягнути чогось у житті.

Із 13 років Ярослава вже почала їздити на закордонні змагання. Причому батьки не водили її за ручку, не няньчилися. Навпаки: коли пропонували дочці поїхати з нею на котрісь із дуже важливих змагань, дівчина казала: «Не треба, а то ще більше буду нервувати».

Із 14 років Ярослава почала на професійному рівні займатися стрибками у висоту. Із 15 років стала завойовувати призові місця на чемпіонаті України, потім Європи та світу.

У 17-ть встановила рекорд Європи, підкоривши висоту 194 см, а, щоб побити світовий рекорд, юній спортсменці не вистачило всього двох сантиметрів.

Через рік на міжнародних змаганнях «Діамантова ліга» Ярослава таки  взяла 196 см і стала наймолодшою переможницею в історії цих змагань. Потім вона встановила рекорд, перестрибнувши через планку висотою 200 см, а потім і 204 см, що принесло дівчині золото чемпіонату світу-2019.

 

У Токіо хоче «взяти» 207 см

От тільки з навчанням у юної спортсменки було проблематично.

– Постійні тренування, збори, змагання займали практично весь мій час. Відповідно, я пропускала багато уроків. У короткі строки надолужити те, що ровесники вивчали місцями, було дуже складно, – зізналася Ярослава. – Але з часом я не лише звикла до шаленого темпу, а й виробила в собі вміння правильно розподіляти час і розставляти пріоритети.

Таким чином дівчині вдається і перемагати на змаганнях світового рівня, і здобувати вищу освіту в рідному Дніпрі, і будувати особисте життя.

– Я маю хлопця. У період тренувань ми завжди разом. А коли відлучаюся на змагання, то виручають мобільні додатки, завдяки яким ми по декілька разів спілкуємось, – зізналася дівчина.

А що їздити на змагання доводиться немало – довів і нинішній, 2021 рік. У січні Ярослава Могучих стала найкращою в Україні стрибункою. В лютому українка встановила світовий рекорд серед спортсменів віком до 20 років, здолавши планку висотою 206 см. А в Японії Ярослава ставить ціль узяти висоту в 207 см.

 

Улюблена страва – курячі відбивні

Попри постійні виснажливі тренування, Ярослава хай рідко, але знаходить час на ще одне улюблене заняття – малювання. Раніше в дівчини непогано виходило. Вона брала участь у виставках юних художників. Та коли постав вибір, чим займатися на перспективу, то між малярством і спортом дівчина обрала друге. Причому, як показують її щорічні перемоги, – зробила правильний вибір.

– На ближчу перспективу донька мріє виграти Олімпійські ігри, придбати власне житло, – зізнається мама. – А коли завершить із активним спортом, то хоче стати тренеркою.

До слова, на свої 19 років спортсменка має непогані заощадження. Адже перемоги на змаганнях світового рівня передбачають гонорари в десятки тисяч доларів.

Попри славу та визнання, Ярослава лишається невибагливою у гастрономічних уподобаннях. Коли приїздить до рідного Дніпра, мама готує доньці курячі відбивні, пиріжки, торт.

А в перервах між змаганнями, тренуваннями, зустрічами з рідними та друзями спортсменка залюбки зустрічається для інтерв’ю. І такий шалений ритм життя, каже, її не втомлює – навпаки. От тільки журналісти, зізнається Ярослава, приходять не завжди підготовлені і часом задають такі примітивні питання, які відверто дратують.

– Іноді мене запитують: «Розкажіть, як ви стрибаєте у висоту». І що я маю на це відповідати? Хіба не легше просто прийти на змагання чи ввімкнути відео в інтернеті й усе побачити? – риторично запитує Ярослава. – Але, звісно, негативні емоції тримаю при собі. Бо загалом я добра людина. Дратуюся хіба тоді, коли справи йдуть не так, як би хотілося.

Ну, а зараз наша зіркова легкоатлетка посилено готується до Олімпійських ігор, які мають стартувати в Токіо 23 липня. Адже мріє гідно представити Україну. Спортсменку не раз пробували переманити за кордон. Але кожного разу Ярослава Могучих казала: «Я люблю свою країну. Тут мої рідні, друзі, вчителі. Тому кудись переїжджати не планую!»

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему