Люди

Скільки ще років нас атакуватиме коронавірус і чи справді до цього причетна Росія?

Скільки ще років нас атакуватиме коронавірус і чи справді до цього причетна Росія?

Лікар із Ізраїлю розповів, як цій країні вдалося взяти під контроль епідемію та чиїм коштом лікуються хворі

Волинянин Дмитро Фурман ось уже шість років живе та працює в Ізраїлі. Із початком пандемії коронавірусу він як сімейний лікар опинився на передовій боротьби з COVID-19.

Два місяці тому ковідний шпиталь, у якому працював Дмитро, згорнув свою роботу через відсутність хворих, а країна потрохи повертається до звичного життя.

Що робив Ізраїль, коли щодня у 9-мільйонній країні помирали по 300 людей? Що кажуть тамтешні фахівці про походження коронавірусної інфекції? Та скільки ще часу ця хвороба буде ставити світ на коліна? Про це Дмитро Фурман розповість в ексклюзивному інтерв’ю.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".  

 

Ковід забрав життя 6,5 тисячі громадян

На відміну від, приміром, США, Ізраїль закрив свої кордони для іноземців, як тільки COVID-19 вийшов за межі Китаю і став стрімко ширитися Європою та Америкою. Втім навіть така жорстка реакція на загрозу не вберегла країни від тотального зараження коронавірусною інфекцією.

– Із початком пандемії мене, сімейного лікаря, направили працювати у ковідному шпиталі, завданням якого було перевіряти абсолютно всіх призовників країни віком 18 – 30 років на факт зараження коронавірусною інфекцією. Щодоби я оглядав від 40 до 80 призовників. Потім ділив їх на здорових, хворих і тих, зараження яких під знаком питання. Щодо двох останніх категорій, їх потрібно було ізолювати, щоб не допустити поширення хвороби, і надати адекватну медичну допомогу, – пригадує Дмитро.

Попри колосальні навантаження і величезні ризики заразитися самому, лікар каже: йому ще дуже пощастило. Бо хоча 60% призовників були заражені ковідом, проте це були молоді люди. Відповідно, вони переносили хворобу в легкій чи середній формі. Тому жоден із пацієнтів Дмитра Фурмана не помер.

– Але був в Ізраїлі період, коли кожен день по країні виявляли десятки тисяч нових хворих. Попри те, що людей віком 55+ із ознаками коронавірусу забирали до лікарні в обов’язковому порядку, люди все одно помирали. В найважчі часи ми втрачали до 70 хворих кожної доби. Здавалось би, небагато порівняно з Італією, США чи тепер – Індією, де впродовж 24 годин помирають по три тисячі хворих. Але для 9-мільйонного Ізраїлю (це як населення Київської області, – авт.) утрати були колосальні! – згадує Дмитро.

Щоб дати раду такій кількості хворих, масово відкривалися польові шпиталі – намети із сучасним медичним обладнанням, куди завозилися інфекціоністи й лікарі інтенсивної терапії.

Завдяки тотальному тестуванню та ізоляції хворих вдалося призупинити стрімкість поширення інфекція. Щоб уникнути дефіциту медичних кадрів, уряд на 20% підняв зарплати тим, які контактували з ковідними хворими. Але навіть найбільш якісні захисні костюми не рятували медиків від зараження.

– Я теж захворів. Хоча мені 33 роки, переніс хворобу дуже важко. До високої температури додалася задишка. Не міг ні їсти, ні пити. Пережив госпіталізацію. А загалом боровся із хворобою цілі три тижні, – продовжує Дмитро. – Мені пощастило: я вижив і повернувся до повноцінного життя. Але 6,5 тисячі наших громадян, попри всі старання лікарів, таки померли від коронавірусу.

 

Корупціонери є й тут

На відміну від України, де безкоштовним лікуванням від ковіду забезпечують тільки пацієнти, які перебували в лікарні, в Ізраїлі всі витрати бере на себе держава. І це стосується не лише коронавірусу.

– Кожен громадянин нашої країни, не залежно від своїх статків, працевлаштованості чи розміру сплачених податків, має безплатну медичну страховку від держави. Подібного не має жодна країна світу! Із власної кишені ми купуємо хіба що якісь вітаміни чи косметичні засоби (креми, гелі тощо), – пояснює Дмитро. – Але щоб держава мала гроші для забезпечення громадян безоплатною медициною, кожен ізраїльтянин повинен сплачувати податки. Максимальний їхній розмір – 60 відсотків від зарплати. Бізнес, який працює «в тіні», жорстко карається. Хоча, звісно, є підприємці, які «сидять» на єдиному податку і роблять усе, аби їхні офіційні заробітки не перевищували допустимого максимуму доходів для «єдинщиків».

Щодо хабарництва, яке в Україні поширене і не лише в медицині, то Дмитро Фурман зізнається:

– Думаю, корупція існує в усіх країнах. Питання лише – в її розмаху. В Ізраїлі теж ловлять хабарників, які десь щось украли з бюджету, або людей, чиї витрати є більшими, ніж офіційні доходи. Проте це епізодичні випадки, а не системна корупція. Тому ми не особливо переймаємося такими злочинами і не заламуємо руки, мовляв, народ бідує, а чиновники на золотих унітазах. В Ізраїлі хто добре працює, той добре заробляє. А життя чиновників та політиків нас абсолютно не цікавить. Більшість людей навіть не знають прізвища президента та назви партій, які засідають у парламенті. Бо це не впливає на наше життя.

 

Урятувати людство можна лише одним способом

А от як довго на наше життя впливатиме коронавірус – питання, яке цікавить усіх, але відповідь на яке ніхто не може дати достеменно.

– Як і будь-який вірус, ковід має здатність мутувати. Щороку аналогічне явище відбувається із сезонним грипом, який ховається під різними штамами, – пояснює лікар. – Сам по собі коронавірус не зникне, але точно поділить людство на декілька категорій. Перша – ті, які захворіють, виживуть і набудуть імунітету. Друга – які не набудуть імунітету й помруть. Третя – які зможуть подолати хворобу з допомогою сучасної медицини. Максимально зменшити число людей другої і третьої категорій наразі може лише тотальна вакцинація й набуття колективного імунітету. А Ізраїль – яскравий тому доказ.

На запитання, що кажуть ізраїльські вчені щодо походження ковіду, то Дмитро Фурман каже:

– Існує декілька версій. Хтось вважає, що ковід – результат мутацій вірусу, який пройшов етап від кажанів до свиней і людини та через це він став настільки сильним. Хтось вважає, що поставити весь світ на коліна вірусу вдалося, бо він був штучно створений у лабораторії. Але версію про те, нібито коронавірус створений у Росії, щоб атакувати Китай і послабити його позиції, – такого я в медичних колах не чув. Та й якби це була правда, Росія мала би першою виготовити вакцину від коронавірусу, причому – максимально ефективну. Натомість російський «Спутнік» в Ізраїлі навіть не називають вакциною, і всі ми щеплені виключно препаратом «Пфайзер».

А про те, як карають в Ізраїлі тих, хто відмовляється від вакцинації, які серед тамтешніх лікарів найбагатші та хто може претендувати за безбідну пенсію – читайте в наступному номері газети.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, ізраїль
В тему