Люди

Одяг для священників магістр богослов’я шиє на прабабусиній машинці

Одяг для священників магістр богослов’я шиє на прабабусиній машинці
Фото ілюстративне

Ставши священником, настоятель парафії свт. Іоанна Тобольського, магістр богослов’я Сергій Чутченко почав шити богослужбове облачення. Детальніше про це – у розмові з духівником.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Коли і як з’явилася думка взятися за цю справу?

– Пошиття облачення – це така ж робота, як і будь-яка інша. Тому, ставши священником, я вирішив узятися за цю справу. Спершу розшив старе облачення, зняв усі мірки, на старенькій швейній машинці, яка дісталася у спадок ще від прабабусі, пошив облачення фіолетового кольору. Воно, до речі, вийшло дуже гарним. Мене часто запитують, чи в родині хтось серйозно займався пошиттям одягу. Ні, мої бабусі шили одяг лише для рідних. Загалом пошиття облачення – справа не складна, адже цей церковний одяг не має рукавів.

– Якою має бути тканина і які є види облачення?

– Для пошиття облачення для священників тканина має бути спеціальною, її ще називають церковною. Нині в Україні представлені різні виробники церковної парчі. Приміром, є тканина з Греції і Туреччини – її вважають найкращою. А ось парча українського та російського виробництв дещо гіршої якості. До речі, в нас є два види облачення – «київський», який ще називають «руським», та «грецький», який носить назву «галицький». Приміром, в облаченні «грецького» покрою фелонь (верхня частина облачення, яка одягається через голову) повністю лягає на плечі і не прикриває голови, як фелонь «київського» покрою.

– У гардеробі священника чимало одягу різного кольору. Чому?

– Коли висвячують у священника, то облачають в білі ризи. А згодом, вірячи на парафії, де служить священник, купують ризи різних кольорів. Або ж їх дарують жертводавці. Недільні богослужіння священник проводить в жовтому, або як його ще називають, золотому облаченні. Цей колір символізує царство. Відтак проведення богослужіння в облаченні цього кольору символізує віддання шани Богу, який воскрес. В облаченні фіолетового кольору богослужіння звершують в період Великого посту, свята, присвячені Животворчому Хресту, адже колір символізує страждання. Також у період Великого посту використовують облачення чорного кольору, що є символом глибокого і щирого покаяння. У ризах зеленого кольору богослужіння звершують на Вербну неділю, Трійцю та в дні пам’яті преподобних святих, адже цей колір означає вічність життя. Червоний колір символізує мученицьку кров, пролиту за віру. Тому червоне облачення одягають на свята, присвячені мученикам, які постраждали за віру. На свята, присвячені Пресвятій Богородиці, священники облачаються в ризи голубого або синього кольору, які символізують чистоту і непорочність.

– Коли звершують богослужіння в облаченні білого кольору?

– Таке облачення одягають на Великдень, Богоявлення, Вознесіння, Преображення. Цей колір символізує Божественне світло, тому священник облачається в білі ризи на свята, які присвячені Господу.

– Отче, чи багато маєте замовлень на облачення?

– Ні, не багато. Можна вміти шити, але продавати – це зовсім інше. Я пошив десятки облачень, в яких служать священники, і мені дуже приємно, коли я це бачу.  До речі, у Церкві є три ступені священства: диякон, священник і єпископ. В кожного з них свої, особливі ризи. Я шию облачення виключно для священників.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: релігія, церква
В тему