Люди

Особистий лікар президента став священником

Особистий лікар президента став священником

Допоміг Потапу схуднути на 20 кілограмів

Ростислав Валіхновський був сумлінним студентом. У Тернополі він закінчив медичний університет, мав найвищі оцінки. Потім – інтернатура, захист кандидатської дисертації і навіть стажування у міській лікарні Оттави у Канаді. У 21 рік Ростислав зробив першу хірургічну операцію з видалення апендикса.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Його перша зарплата як лікаря була у Канаді, тоді він отримав 8 тисяч доларів за місяць. Тож, повернувшись в Україну наприкінці 90-х, лікар зміг відкрити маленький кабінет. З часом Валіхновський заснував власну клініку. До нього зверталися чимало зірок. Серед них – і актриса Ольга Сумська та  виконавець Олексій Потапенко (Потап). Потапенку він допомагав схуднути. За 3 місяці співак скинув 20 кілограмів! Решту імен знаменитих пацієнтів Ростислав Любомирович розкрити не може. Бо це лікарська таємниця. Однак найбільше він пишається тим, що особисто рятував життя експрезиденту України Віктору Ющенку.

У 2004 році, коли Ющенка отруїли діоксином, саме Валіхновський, якому на той час був 31 рік, потрапив у команду лікарів, які боролися за його життя. Загалом тодішній президент переніс 27 операцій. Опісля Валіхновський протягом 5 років був особистим лікарем Ющенка. Вони стали друзями.  

Принципово не робить пластичних операцій

Лікар проводить по 5 – 7 операцій щодня. Навантаження шалене, тому перед кожним оперативним втручанням він молиться. До молитви Ростислава привчили бабуся і дідусь, який теж був священником. 12 років тому дідусь пішов із життя.

– Коли дідусь помирав, Господь сподобив мене бути поруч. Були моменти, коли дідусь досить важко сприймав реальність. Але на момент причастя він повністю отямився, уявіть собі, посміхнувся до нас, пустив сльозу  і помер. Це просто надзвичайні речі, – ділиться спогадами лікар-священник.

У серпні минулого року відомий пластичний хірург став священником. Однак, як людина церкви, Валіхновський робить операції вибірково.

– Звичайно, ми категорично проти, щоб була популяризована ця пластична хірургія, яка зв’язана зі спотворенням образу Божого. У нас є комісія по біоетиці Української православної церкви, ми робимо все те, що благословляється. А саме – хірургічні втручання, направлені на ліквідацію вроджених та набутих вад людського організму.

На запитання, якщо прийде пацієнтка і захоче зробити собі більші груди, лікар відповідає:

– Якщо приходить дівчина, яка має абсолютно нормальні параметри, розмір, то, звичайно, ми у 100% випадків відмовляємо від такої операції і не надаємо таких послуг.

Однак людям, які потрапили в аварії або якісь інші лиха, через що їхня зовнішність спотворилася, Валіхновський повертає колишню красу, і разом з тим – бажання жити. Багато його операцій – на благодійній основі. Тим, хто справді не має грошей, але потребує допомоги,  він по змозі робить операції безкоштовно.

Дружина – на 14 років молодша

Свою майбутню дружину Катерину Валіхновський зустрів 12 років тому  в Києво-Печерській лаврі. Вона молодша за нього аж на 14 років.

– Це була служба вечірня, я побачив надзвичайну  красуню, яка ревно молилася. І ми, виходячи вже з церкви, слово за словом, познайомилися, обмінялися телефонами. Перше побачення, перші квіти – великий букет білих троянд, величезний.  І так от ми зустрічалися три місяці і справили весілля, – продовжує хірург.

За першою освітою Катерина –  філолог. Але чоловік побачив у ній хист до лікарської справи, і вона також стала хірургом. Подружжя виховує 11-річну донечку Марію. Вона теж мріє стати медиком, а ще має хист до малювання. Тато пишається своєю донькою і, попри щільний робочий графік, до якого додалася ще й служба у Покровському монастирі, намагається їй приділяти більше часу.

24 лютого Ростиславу Валіхновському виповнилося 48 років. За свою медичну кар’єру він зробив близько 15 тисяч операцій, які змінили не лише зовнішність, але й життя людей. Але слави собі він не приписує, лише Богу!

Ганна Лісова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: тернопіль, Лікарі
В тему

Останні матеріали