Люди

Банан може цвісти протягом декількох місяців  

Банан може цвісти протягом декількох місяців  

Фрукти на ринку дорожчають, тож все більше українців пробують виростити їх власноруч. Зокрема, Олег Білоус, житель Луцька, вирощує банани.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Декілька років тому я придбав на ринку банан карликовий, – розповідає господар, у домівці якого декілька горщиків з бананами, котрі він дарує друзям. – Тоді це була маленька рослинка, яка потребувала догляду. Принісши додому, почав в інтернеті шукати інформацію про її вирощування. Тоді ж дізнався, що батьківщиною цього екзота є Південно-Східна Азія, зокрема Малійський архіпелаг. Банан є однією з культур, які культивують дуже давно. Незважаючи на популярність, цей фрукт довгий час вважався дуже екзотичним, оскільки однією з вимог щодо транспортування його є підтримання постійної температури, яка має бути не вищою від 14 градусів. І лише у другій половині 19 століття, коли вже винайшли холодильні установки і почали активно будувати залізниці, банан з’явився на ринках Європи. Однак і сьогодні є ряд сортів, які у Таїланді, Бразилії та Індії вирощують лише для внутрішніх потреб, адже перевозити їх практично неможливо.

Банан – це не дерево, як думає чимало людей, а багаторічна трав’яниста рослина, «стебло» якої утворюють великі і широкі листки. Горщик із бананом найкраще ставити на добре освітлений підвіконник, або, коли рослина уже досить велика, на підлогу біля вікна. Бажано, щоб вікна виходили на південь чи схід. Якщо ж горщик поставити з орієнтацією на захід або північ, то в такому разі доведеться подумати про додаткове освітлення. Влітку доречно винести горщик на свіже повітря, однак ставити потрібно у затінене місце.

– Банан необхідно саджати у невеличкий горщик, який згодом при пересадці слід буде замінити на більший, – каже господар. – Щодо ґрунту, то найкраще взяти його в лісі або в парку, хоча можна і придбати суміш у магазині. На дні «домівки» повинні буди отвори, а також дренаж, товщина якого має сягати від трьох до десяти сантиметрів, залежно від об’єму горщика. Тоді потрібно дати шар піску і лише опісля – ґрунт. При пересадці бажано знати такий секрет – банан треба саджати глибше, ніж він ріс раніше, що сприятиме утворенню і росту додаткових коренів, а згодом – і кращому урожаю, – каже пан Віталій.

– Слід пам’ятати і те, що банан поливати в жодному разі не можна водою з міського водопроводу, адже вона насичена карбонатами і різноманітними солями, які є шкідливими для рослини. Взимку полив значно рідший. Також ця рослина дуже любить отримувати різноманітні смаколики у вигляді деревного попелу, перегною, сидеральних і спеціальних добрив, які слід почергово вносити один раз на місяць в холодну пору року і тричі на місяць – влітку.

Банан неймовірно красиво цвіте. І зазвичай розпочинає плодоносити тоді, коли на ньому виростають 14 – 16 листочків. Причому, період цвітіння триває досить довго, а згодом суцвіття перетворюється на гроно бананів. І дуже часто можна спостерігати, як на одній рослині одні бананчики ще зелені, а інші вже дозріли. В холодну пору року банан потребує спокою, а краї нижніх листочків жовтіють, старі листочки засихають, тому їх слід обрізати. У цей час коренева система рослини зміцнюється. І, як тільки за вікном почне пригрівати сонечко, у банана почнуть з’являтися нові листочки, а згодом і новий урожай.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, луцьк, Волинь, ціни, ринки
В тему