Люди

Відвідав 55 країн і мріє побувати в США та Малайзії

Відвідав 55 країн і мріє побувати в США та Малайзії

У шкільні роки Олег Кошла, житель Тернополя, настільки любив географію, що мріяв про те, як одного разу побуває в тих цікавих місцях, про які читав у підручниках і книгах.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Відтак, коли став дорослим, почав втілювати в життя свої мрії, – розповідає чоловік. – Через туристичну фірму поїхав в Туреччину, Чорногорію. Опісля зрозумів, що я хочу більшого, адже коли їдеш через туристичну фірму, то ти прив’язаний до маршруту, гіда, готелю. Відтак  вирішив сам спланувати свою майбутню  мандрівку. Дуже хотів побачити Рим, Флоренцію та інші міста Італії. В результаті подорож принесла чимало задоволення.

Тож мандрівник уже побував у 55 країнах світу. Причому в десяти країнах – минулого року, щоправда, ще до початку карантину.

– Так склалося, що до 17 березня я побував у Чилі, Аргентині, Перу, Іспанії, Швеції, Данії, Швейцарії, Польщі, Литві та Латвії, – каже пан Олег. – Плануючи мандрівку, я знаю, куди хочу поїхати, що побачити. Відтак замовляю квитки і на транспорт, і на відвідування певних об’єктів, адже багато де продається лімітована кількість квитків. Приміром, до Колізею, на Мачу-Пікчу.

Найприємнішими виявилися враження після мандрівки до Південної Америки. Бо там автентична культура і доволі великі відстані. Приміром, в Патагонії на кілометрі квадратному проживають в середньому дві людини. І водночас там чудові дороги, аеропорти і взагалі є чимало цікавинок для туристів.

– Я відвідав практично всі європейські країни, – розповідає тернополянин. – Окрім Ліхтенштейну, Люксембургу, Ірландії та Британії, побував у Мексиці, Перу, Чилі, Аргентині. Звісно, бачив багато цікавого. І важко сказати, що сподобалось найбільше. Однак однозначно дуже вразив Мачу-Пікчу. Це колишня резиденція правителів інків. Коли іспанці прийшли в Південну Америку, вони зруйнували імперію інків. Однак не змогли дістатися до резиденції правителів, яка розташована на вершині хребта. Тож це місто відкрили відносно недавно – в 1911 році. В Чилі сподобалось високогірне озеро Чунгара. На ньому гніздяться понад 200 видів птахів, і там неймовірно красива природа. В Самарканді припала до вподоби історична частина міста.

Нині чоловік мріє про наступні мандрівки. Каже, що, як тільки закінчиться карантин, відвідає Бразилію, США. А ще хоче побачити Індію, Малайзію, Індонезію.

– З власного досвіду хочу сказати, що під час мандрів дуже важливим є знання мови, – каже пан Олег. – Приміром, в країнах Південної Америки потрібно знати іспанську, тому перед поїздкою туди я вивчив декілька базових фраз. В готелях та аеропортах працівники зазвичай на базовому рівні знають англійську. Звісно, коли люди хочуть порозумітися¸ то в них це завжди вийде, однак знання мови ніколи не буде зайвим.

Також чоловік і нині згадує, як в Аргентині касирка автостанції, побачивши його паспорт, щиро зраділа. Мовляв, рада бачити гостей з України, адже має родичів у Тернополі. Згодом пан Олег розшукав того родича  в рідному місті.

– А одного разу  в Польщі змушений був доганяти автобус, в якому були мої документи, – ділиться спогадами чоловік. – Водій таксі виявився чудовим співрозмовником і запропонував показати цікаві місця Фромборка. Так я побачив башту в замку на Кафедральному пагорбі, де 31 рік працював Миколай Коперник. Окрім цього, таксист розповів про особливості життя місцевого населення та висловив підтримку нашому народу і занепокоєння через сусідство Росії. Опісля він підвіз мене на автостанцію, побажав всього найкращого і навіть не взяв за це грошей.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: тернопіль, туризм, Світ
В тему