Люди

20-річний майстер відродив одне з найдревніших ремесел

20-річний майстер відродив одне з найдревніших ремесел

20-річний Назар Абрамчук із с. Стеблі Ковельського району відродив гончарну справу, якою колись займалися наші предки. Ще з раннього дитинства у нього проявлявся талант до ліплення.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Ще в шкільні роки я любив ліпити щось цікаве з пластиліну, – розповідає Назар. – А вже з 13 років захопився гончарством. Ідею подав мені тато, і я загорівся бажанням зробити щось цікаве самотужки. В інтернеті шукав корисні поради щодо виготовлення виробів з глини. Але найбільшу науку в цій справі надав мені майстер з Червонограда, у якого я був учнем. Зараз ми працюємо з батьком удвох.

– А де берете матеріал для роботи?

– По глину їздимо в Старовижівський район, с. Кримне. Там є цегельний завод із виготовлення червоної цегли. Отож, там копаємо глину.

Першим суддею Назара була мама, яка оцінила роботу сина. Хлопець найбільше любить робити великі вази, макітри, баняки по 5 – 6 літрів. Має багато замовлень.

– Назаре, розкажи, будь ласка, про сам процес роботи.

– Ми купили саморобний гончарний круг, а згодом доробили електропривід. І в майстерні я уже «мудрую». Спочатку потрібно зробити виріб, приліпити ручку і поставити для підсихання при кімнатній температурі. Потім шліфується, закладається в піч і випалюється при температурі 1000 градусів. Обов’язково треба підтримувати потрібну температуру, бо виріб буде неякісний.

Назар Абрамчук свої вироби возив у Київ, Луцьк, Володимир-Волинський, Ковель, Червоноград, де було відзначено його роботи грамотами, подяками і нагородами.

Найбільше йому замовляють глечики, тарілки і чашки. А ще хлопець захоплюється грою на гітарі та барабані.

Галина Оліферчук

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, ковель, робота
В тему

Останні матеріали