Люди

Майстер вирізає з деревини скульптури птахів і звірів

Майстер вирізає з деревини скульптури птахів і звірів
Фото ілюстративне

Нині вироби Івана Мисюги, жителя села Нижнів, що на Івано-Франківщині, відомі далеко за межами рідного краю. Їх можна побачити в кав’ярнях столиці, приватних колекціях у різних містах України.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Відверто кажучи, я в шкільні роки захоплювався лозоплетінням, – розповідає майстер. – Згодом вступив до Косівського училища декоративно-прикладного мистецтва і обрав різьбу. Вчився дуже старанно. Опісля опанував графіку та різьбу. Згодом закінчив Інститут декоративно-прикладного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. Я дуже люблю птахів, зокрема сов, хоча багато людей їх чомусь остерігаються і оминають стороною. Тож якось вирішив вирізьбити скульптуру сови заввишки 60 сантиметрів. Різьбив її бензопилою китайського виробництва. Тоді ж зрозумів, що інструменти для роботи повинні бути якісними. Тож нині працюю лише німецькими бензопилами.

Після сови з’явилися інші скульптури. Їжачки, собаки, олені, ведмеді, вовки, равлики, сови, орли, павичі та інші птахи та звірі: їх у доробку майстра – майже 80. При цьому сов і ведмедів чоловік різьбить без будь-яких ескізів.

– Також різьблю казкових і міфологічних героїв, – розповідає пан Іван. – Розміри  в них також різні. Приміром, найменша сова заввишки має 60 сантиметрів, а скульптура Водяника сягає у висоту понад два метри. Для того, аби виготовити одну скульптуру, потрібно сім-вісім годин. Опісля двічі покриваю виріб лаком, а деякі – фарбою. Окрім цього, майструю і дизайнерські лавки, гойдалки, об’ємні картини, крісла. Для своїх виробів використовую лише деревину дуба. Вона міцна, тверда і довговічна.

Майстер активно бере участь у різноманітних пленерах, змаганнях, фестивалях різьбярів. Каже, що таким чином лише збагачує власний досвід.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: івано-франківськ
В тему