Люди

Гени коваля допомагають створювати незвичайні мангали

Гени коваля допомагають створювати незвичайні мангали

Сьогодні Любомир Кміть – знаний майстер художньої ковки не лише в Україні, але і за її межами. Тож майстер без роботи не сидить і дня. Зокрема, неабияким попитом користуються мангали, які він виготовляє на всілякі смаки і забаганки. Про те, коли у нього з’явилося бажання працювати із металом і особливості цієї роботи, – у розмові із самим майстром.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Ви казали, що захопилися цією нелегкою справою ще у дитинстві?

– Так, адже мій дідусь був ковалем і багато працював у кузні. І настільки мені ця робота подобалася, що міг годинами спостерігати за вправними руками дідуся. З дитинства я дуже любив малювати, і дідусь усіляко розвивав цю любов, купуючи олівці, фарби, ватман. Згодом я закінчив училище, де навчався на відділі художньої ковки металу. Тож уже майже 15 років займаюся цією нелегкою, але неймовірно цікавою роботою.

Мангали, виготовлені Вами, мають свої секрети. Які вони?

– Останнім часом багато господарів замовляють мангали, які я роблю не просто ящиком для смаження шашлику, а багатофункціональним художнім виробом, який має свої секрети. Приміром, на такому мангалі не лише шашлики можна смажити, але і юшку варити.

Також тут є гриль, є вмонтований умивальник, щоб можна було відразу і руки помити. Є спеціальні гачечки для рушника, підставки для тарілок. Я переконаний, що мангал обов’язково повинен бути не лише засобом для приготування страви, але і красивим художнім виробом, яким можна помилуватися. Тому намагаюся, щоб кожна моя робота була особливою і приносила її майбутнім власникам естетичне задоволення. Можливо, тому і маю чимало замовлень на виготовлення мангалів.

Якою є вартість виготовлення мангала?

– Мене часто запитують про вартість таких виробів, однак вона завжди залежить від складності роботи та її обсягу. Бо ж одна справа – виготовити просто ящик для смаження шашлику, і зовсім інша – створити виріб, який може виконувати декілька функцій і при цьому стати справжньою окрасою обійстя. Тож виготовляв мангали і за дві тисячі, і за 35 тисяч гривень. Нині на них готують смаколики в різних куточках України. Також мої вироби є і за кордоном.

Однак для мене художня ковка – це передусім неймовірне задоволення від роботи. Бо сам процес споглядання того, як у твоїх руках метал перетворюється на пластичний матеріал, з якого можна виготовити будь-який витвір фантазії, дарує і радість, і наснагу, і бажання творити ще і ще».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, Україна
В тему