Люди

Вперше в Україні водолазом стала жінка-військова

Вперше в Україні водолазом стала жінка-військова

Катерина Никитенко проходить службу в лавах Військово-морських сил України. Дівчина в свої 19 років пройшла непростий шлях від матроса до старшини першої статті й отримала перемогу на всеукраїнських змаганнях із акватлону, тобто єдиноборств під водою.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Я росла в бабусі в Одесі, і тому з дитинства дуже люблю море, – розповідає дівчина. – Про військову службу мріяла давно. Згодом вступила до Ізмаїльського медучилища і, коли закінчувала його, звернулася до командування Військово-морських сил України з проханням призвати мене на військову службу. Далі була підготовка в учбовому центрі в Миколаївській області.

Свою військову кар’єру я розпочала фельдшером у школі водолазів. Там я бачила, як інструктори навчають курсантів, і сама захотіла поповнити лави фахівців водолазної справи. Відтак із першою групою я працювала як фельдшер, а коли отримала позитивне рішення командування ВМС, разом із другою групою почала власну водолазну підготовку. Проте так склалося, що навчання довелося перервати, – мене направили на курси підвищення кваліфікації, де я вдосконалила знання про специфічні водолазні захворювання. Тому навчання я закінчила разом із третьою групою курсантів.

Курс теоретичної підготовки триває протягом місяця. У цей час курсанти здобувають теоретичні знання і відточують практичні навички в басейні. Особливу увагу інструктори приділяли спеціальній фізичній підготовці, зокрема стресостійкості.

 – З цією метою інструктори створювали реальні умови загрози для життя, – каже Катерина. – Імітували аварійні ситуації, напад противника. Таким чином ми вчилися переборювати свої страх і паніку. Ми плавали із зав’язаними руками і ногами, дуже довго перебували у воді в різних умовах. Загалом під час навчання я провела понад 650 хвилин під водою. Занурювалася на глибину до 30 метрів. Я навчилась затримувати дихання на три хвилини і на одному вдиху пропливати під водою 50 метрів.

Тепер я постійно роблю дихальні вправи, завдяки яким у майбутньому зможу збільшити час перебування під водою без повітря. Перед зануренням у воду завжди перевіряю своє спорядження, тиск повітря в балоні, герметичність компенсатора плавучості. Опісля обслуговую спорядження, яке було в солоній воді, адже кристалізація солі може завдати непоправної шкоди. Це нелегка професія – приміром, під час вступних екзаменів відсіялася половина кандидатів, ще близько 20 відсотків під час навчання.

Сьогодні в Катерини доволі амбіційні плати на майбутнє. Вона готується пройти інструкторські курси і стати першою жінкою інструктором-водолазом. Також дівчина планує отримати вище військове звання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса
В тему