Люди

Олександр Омельчук: «В своїй «хаті» самі маємо наводити лад, а не чекати допомоги від іноземців»

Олександр Омельчук: «В своїй «хаті» самі маємо наводити лад, а не чекати допомоги від іноземців»
Олександр Омельчук

Чисельність фракції «Укроп» у Волинській обласній раді – 20 депутатів, які працюють як єдина команда однодумців над розвитком Волинської області і над тим, аби люди не виїжджали за кордон і мали робочі місця та повноцінну зарплату у себе вдома. Депутати успішно реалізовують проєкти, відстоюють новостворені та вже існуючі громади.

За цей рік вдалося реалізувати направду грандіозний проєкт – відкриття перинатального центру. «І це не лише заслуга депутатів фракції «Укроп», а й усіх депутатів облради, які єдиним фронтом виступили за те, щоб завершити цей довгобуд. І Ігоря Палиці зокрема. Тепер жінки не лише з області, а й всієї України мають змогу отримати надсучасні послуги і народжувати наше майбутнє в сучасних європейських умовах», – каже депутат Волинської облради, член фракції «Укроп» Олександр Омельчук. Про гострі проблеми і питання області – у розмові з ним.

– Ви є членом постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів. Які напрацювання в плані збереження озера Світязь, яке катастрофічно обміліло?

Ми розробили проєкт зі збереження Світязя. Зараз науковці львівського інституту працюють над тим, аби визначити причини його обміління,і обласна рада профінансувала 150 тисяч гривень на ці дослідження. Причин насправді досить багато. У нас рівень підземних вод дуже впав, а Світязь напував себе саме за рахунок підземних і дощових вод. А оскільки останні кілька років влітку немає дощів і відбувається величезне випаровування через спекотне літо, ситуація призвела до того, що ми –на порозі екологічної катастрофи. Це не тільки стосується Світязю, а й озер Волині загалом.

Більше того, Світязь ми розцінювали як одне з джерел наповнення бюджету, бо влітку дуже багато туристів приїжджали. Ще обміління – це наслідок людської діяльності. Тому що там дуже давно не робили меліорації, десятками років не вкладалися кошти в ремонт шлюзів. Думали, що воно все так мине. Тепер вже і Європа побачила, що в нас коїться лихо. Але ми в своїй хаті маємо самі робити порядок, а не чекати допомоги від іноземців.

Ми вже бачили, як почалася війна, всі обіцяли допомогти, а як дійшло до справи – хто допоміг?

– Щодо екології… Гострим є питання утилізація решток виробників тваринництва, які забруднюють навколишнє середовище, викидаючи свої відходи деінде…

Так, це дійсно проблема. В нас в області дуже багато сільськогосподарських підприємств, які мають свої птахокомплекси, свиноферми, розводять велику рогату худобу. У депутатів виникло питання, куди вони дівають рештки, бо падіж є завжди, без цього ніяк. І ми бачимо, як сьогодні «Пан Курчак» викидає свої мертві кури у полях. Бачили ми і «ріки крові» від Володимир-Волинської птахофабрики. Але питання: де екологічні служби? Підприємства повинні вкладати гроші, аби утилізувати відходи. Але їм дешевше отруювати людей і знищувати населені пункти. І це при тому, що в нашій державі більше від мільйона людей стоять на обліку як онкохворі. Це ж величезні цифри!

– Щодо онкохворих... Обласна рада прийняла програму стосовно допомоги хворим на рак людям. Скільки грошей планується виділити на неї?

Так, цього року ми проголосували за програму з онкології. На неї будуть виділені150 мільйонів: це і просвітницька робота, і закупівля обладнання, і безкоштовне виділення медикаментів. Це дуже велика допомога, адже нині люди, які мають цю хворобу, віддають останню сорочку, аби лиш мати змогу лікуватися.

– Проблема, яка не вирішується хтозна скільки років: розкрадання піску і несанкціонована вирубка лісів…

Щодо розкрадання піску... Будівництво іде повним ходом, а ми маємо лише кілька кар’єрів. І коли людину ловлять на гарячому, то штраф – усього 170 гривень. Це ж смішно.  Людині вигідніше вкрасти, виходить. Потрібно на законодавчому рівні посилювати покарання.

Щодо тотальної вирубки лісів… Ліси затримують ґрунтові води. Якщо сьогодні з гелікоптера піднятися і подивитися, то наші ліси перетворюються у пустелі. Людська недбалість і жага до наживи породили такі наслідки.

Неодноразово депутати від облради зверталися в прокуратуру та СБУ щодо дерибану землі Держгеокадастром. А «віз» і нині там, так?

Держгеокадастр – найкорумпованіший держорган в нашій державі. Ми знаємо, який був резонанс щодо розкрадання землі в Маневичах та на Світязі, коли на підставних осіб з Львівської області оформляли наділи. Ми, як депутати, неодноразово зверталися в прокуратуру, в СБУ. Але все покрито темрявою. Когось звільняють, когось ловлять, але ніщо не змінюється.

Я думаю, що сам Держгеокадастр взагалі не потрібен, землю потрібно передати новоствореним громадам. Бо їм тільки надали 1/3 землі, адже Держгеокадастр ще не всі ласі шматки урвав. Уявіть тільки, біля самого озера Світязь вся державна земля перейшла у приватні руки. А можна ж там було побудувати будинки, санаторії, залучити інвестиції і наповнювати бюджет. Ось така жадібність до поживи створює проблеми для нас всіх. А коли потрібно формувати бюджет, його немає з чого формувати.

– Депутати обласної ради відстояли підприємство ДП «Волиньторф», яке за вказівкою минулої влади з Києва планували просто закрити? Чи працює воно зараз на повну потужність?

Так, цьогоріч ми відстояли збереження ДП «Волиньторф», яке в нас є стратегічним. В області дуже багато є комунальних і державних закладів, які потрібно отоплювати. А газ нині дуже дорогий. Минуле керівництво держави хотіло це підприємство знищити. І хоч проти нас багатьох були заведені кримінальні справи, визивали на допити в СБУ, але ми не здалися і відстояли це підприємство. І разом з тим зберегли 410 робочих місць.

Ще одне стратегічне підприємство області КП «Волиньприродресурс». Раніше воно не могло працювати, бо Київ усіляко блокував його роботу, а тепер саме населення мало не лягає під техніку підприємства. Чому такий супротив у людей?

Дійсно, «Волиньприродресурс» досі не може повноцінно запрацювати. Бо ті люди, які самі нелегально видобувають бурштин, починають підбурювати населення. Ми знаємо, наскільки критичною є ситуація з нелегального видобутку у Рівненській області. Я не хочу, щоб у нас, на Волині, було так само. Потрібно, щоб не одна людина з того мала прибуток, а вся громада.  Щоб ми мали кошти на дороги, освіту, медицину.

Щодо альтернативи поховання – крематорію, Луцьк уже задумується над цим питанням. Як щодо Волині загалом?

Гостро це питання в області ще не стоїть. Якщо говорити про великі міста, то в них вже давно це налагоджено. Наша Волинь дуже релігійна, і наші люди звикли, що ховати потрібно в землю, а не спалювати. Тут ще потрібно працювати з людьми, що це насправді потрібно. Я думаю, що крематорій таки з часом буде встановлений.

Щодо будівництва доріг... Багато роботи було зроблено цьогоріч в цьому плані, яка дорога на ремонт на часі?

Ми завжди відстоювали питання будівництва доріг. Був проєкт на цей рік, і було виділено 750 мільйонів на будівництво доріг на Волині. Ще ми мали кошти з перевиконання від митного експерименту, тепер його вже забрали. Але ми за ці гроші зробили дорогу Володимир-Волинськ – Луцьк. Це гарна і сучасна дорога. На часі дорога – Луцьк – Любешів. Вона у вкрай жахливому стані. І там потрібен капітальний ремонт.

– Відкриття ринку землі – ваша думка з цього приводу?

Це резонансне питання насправді. Депутати облради не підтримали його в запропонованій редакції. Ми написали відповідне звернення до уряду. Я розумію так: коли сюди зайдуть іноземці, то ми в майбутньому матимемо «коліївщину». І ми проти, аби в нас створювали колонію, робили людей рабами і спонукали виїжджати звідси. Все-таки земля має бути для українців і не більше від 500 гектарів у одні руки. В такий час, коли є зубожіння населення, немає кредитування, а якщо є, то до 20 %, то як можна конкурувати з іноземцями?

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Спілкувалась Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Інтерв'ю, Волинь, Політика
В тему