Люди

Лісівники йдуть назустріч громадам і вирішують чимало соціальних проблем

Лісівники йдуть назустріч громадам і вирішують чимало соціальних проблем

Державне підприємство «Ківерцівське лісове господарство»,  створено у 1939 році, користується Ківерцівський лісгосп користується заслуженою популярністю серед місцевих громад.  

Цьому неабияк сприяє наявність цінних насаджень, створення масштабних рекреаційних зон, зокрема у Воротнівському лісництві, масштабна діяльність із громадськістю та молоддю.

Відтак серед основних напрямків діяльності ДП «Ківерцівське ЛГ» проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих і технічно цінних порід; організація лісонасінневої справи і лісових розсадників; збереження та посилення захисних властивостей лісів, лісонасаджень, що виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та рекреаційні функції; поліпшення стану і продуктивності лісів; охорона лісів і захисних лісонасаджень від незаконних рубок та інших пошкоджень; забезпечення охорони лісів від пожеж, захист від шкідників і хвороб; ведення мисливського господарства та контроль за дотриманням правил полювання; ведення обліку мисливської фауни і реєстрація всіх змін в його складі; виробництво продукції та товарів народного споживання, проведення лісозаготівельних та лісопильно-деревообробних робіт; облік лісового фонду і реєстрація всіх змін у його складі; проведення матеріальної та грошової оцінки лісу на лісосіках, призначених до рубки; проведення рубок з додержанням діючих норм і правил; популяризація серед населення значення збереження і правильного використання лісів, залучення громадськості до справи відтворення лісів; розведення бджіл, виробництво продукції бджільництва та реалізація їх населенню; будівництво та ремонт автомобільних доріг лісогосподарського призначення.

Усі ці функції у лісівників Ківерцівщини є досить активними. Крім того, лісівники самі прибирають ліс від сміття, йдуть назустріч громадам і вирішують чимало соціальних проблем.

«Ми багато вкладаємо у рекреацію – створюємо рекреаційні пункти»

Керує  Ківерцівським ЛГ Віталій Каращук. Віталія Миколайовича не даремно вважають досвідченим спеціалістом, який впевнено та ефективно трудиться у лісовій галузі.

Адже вже 13 років він не уявляє себе без лісу – саме стільки нараховує трудовий стаж Віталія Каращука, який свого часу займав різні посади. Відтак, до призначення керівником ДП «Ківерцівське ЛГ» працював головним лісничим Державного підприємства «Колківське лісове господарство».

Віталій Миколайович розповідає, що роль лісвого господарства на території Ківерцівщини є досить значною. Адже Ківерцівський район – це лісовий край, а лісгосп є найбільшим державним підприємством на його території. Саме лісове господарство і є найбільшим платником податків та основним джерелом наповнення місцевого бюджету. За  2018 рік підприємство сплатило 17,9 мільйонів податків, та за 8 місяців 2019 року сума сплачених податків вже складає 10,6 млн.грн., більшість з яких спрямували у міський бюджет.

«2018 – перший рік, коли сплата до місцевих бюджетів у нас перевищила сплату до державного бюджету. За 2018 рік сума реалізації склала 69,7 мільйони гривень без ПДВ. З цих 69,7 мільйонів грн. реалізації сплатили17,9 мільйонів  грн. податків. 4,5млн.грн. у пенсійний фонд, 6,3 млн.грн. до державного бюджету. Місцевий бюджет перевершив державний і отримав 7,0 млн .грн. Крім того, сплачуємо ще дивіденди, податок на прибуток, – розповів Віталій Каращук.

 Підприємством приділяється неабияка увага охороні праці, яка є важливою складовою будь-якого виробництва. Протягом 2018 року підприємство витратило 516,1 тис. грн на безпеку працівників, та за 8 місяців 2019 року витратило 330,8  тис.грн.

 «Нам здається, що ми робимо чимало: десь зупинки виставили весною, десь дороги допомагаємо ремонтувати. Якщо звертаються з певними проханнями, намагаємося не відмовляти. Ми багато вкладаємо у рекреацію – створюємо рекреаційні пункти. Це все для громади, для того, аби люди могли відпочити на природі у зручних умовах», – додав директор Ківерцівського ЛГ.

Лісівники завжди співпрацюють з громадою

Ківерцівське лісове господарство є одним з найбільших наповнювачів місцевого бюджету, та попри роботу, спрямовану на досягнення такого результату, лісівники ніколи не забувають відгукуватися на прохання населення про допомогу.

Директор державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» Віталій Каращук зауважує, що чи не найбільшим кроком назустріч органам місцевого самоврядування стало виділення значної території лісу для включення її у межі території міста Ківерці.

«Місто Ківерці з усіх сторін оточене лісом. Зараз воно взагалі не має землі, аби розвиватися. Але місту потрібно розширюватися, тому воно звернулося до нас про включення території лісу в межі міста. Вони сказали і прописали, що знесення насаджень і зміну цільового призначення будуть робити тільки у визначеному законом порядку з компенсуванням втрат лісогосподарського виробництва у зв’язку зі знесенням насаджень. Ми за погодженням Державного агентства лісових ресурсів  України надали дозвіл включити в межі міста Ківерці досить суттєву площу наших лісових масивів, які безпосередньо межують з містом, в перспективі подальшого використання згідно нового генерального плану міста для збільшення паркової зони та надання під забудову», – розповів Віталій Каращук.

А майстер лісу Ківерцівського ЛГ Віктор Шевчук запевняє – на місцях лісівники чудово бачать ті чи інші проблеми громади, тому і надалі будуть сприяти їхньому вирішенню. Не менш важливим обов’язком він вважає інформування населення про стан лісу і запевняє, що у подальшому буде обґрунтовувати необхідність вирубки старих та пошкоджених насаджень і необхідність на їхньому місці висаджувати нові культури.

Немалий вклад роблять лісівники і в освітню галузь. Вони намагаються сприяти ремонту шкільних приміщень, організовують шкільні лісництва, навчають дітей дбайливо ставитися до природи та любити ліс. Зокрема педагог-організатор загальноосвітньої школи у селі Муравище Наталя Ришкевич зазначає, що діти радо допомагають висаджувати дерева та збирати жолуді, а на зустріч з лісівниками часто ідуть охочіше, аніж на заняття.

Лісничий Павло Маржановський завжди цікавиться життям школи, зокрема, він посприяв виділенню матеріалів на ремонт підлоги та дров для її опалення. Окрім того, лісівник подбав про нову автобусну зупинку у селі та має на меті посприяти ремонту дороги.

Самі ж лісівники додають – громадяни завжди можуть сміливо звертатися до них зі своїми проблемами, а вони залюбки шукатимуть шляхи для того, аби надати допомогу. Зокрема, майстер лісу Ківерцівського лісництво Микола Марчук запевняє, що завжди слідкує, аби у лісі не було пожеж і підказує місцевим, де краще шукати ягоди та гриби. У майбутньому лісівник також сподівається облаштувати рекреаційний пункт, аби створити ще одне комфортне місце для відпочинку людей.

Попри сприяння розвиткові громад, лісівники, перш за все, повинні дбати про ліс. Тож вони слідкують за тим, аби не відбувалося незаконних вирубок та засмічень лісу, попереджають виникнення пожеж тощо. Інженер охорони захисту лісу Віталій Вронський розповідає, що після створення мобільних груп кількість порушень дещо зменшилася.

 «Лісова охорона здійснює цілодобове чергування на лісових масивах задля виявлення незаконних рубок. Їх дещо поменшало, проте вони все ж залишаються, і за 2018 рік ми склали 39 протоколів через такі випадки, з них добровільно сплатили збитків до місцевих бюджетів на 144 тисячі гривень. Також ми склали 8 протоколів щодо пожежах та 6 – через засмічення у лісах. Організували цілодобове чергування групи оперативного реагування, ми їздимо, попереджуємо людей, кажемо, що для відпочинку є рекреаційні пункти, аби люди відпочивали у встановлених місцях», – розповів Віталій Вронський.

Лісівники вважають, що з огляду на вагомий вклад у наповнення місцевих громад, було б доречно, аби представники лісництва були присутні в органах місцевого самоврядування, могли таким чином відстоювати інтереси галузі та допомагати правильно розпоряджатися коштами.

Відновлення, охорона та збереження лісу   

У 2019 році підприємством було проведено лісовідновлення на площі 327,2 га, з яких: садіння та висівання лісу – на площі 117,5 га; природне поновлення – на площі 209,7 га (в тому числі сприяння природному поновленню 130,1 га). За 8 місяців 2019 року проведено доглядів за лісовими культурами на площі 769 га.

Відповідно до проведеної інвентаризації осередків шкідників та хвороб лісу у 2018 році було зафіксовано 391,4 га всихання в соснових насадженнях (2017 рік – 430 га). Прослідковується тенденція щодо зменшення  осередків шкідників в соснових насадженнях по ДП «Ківерцівське ЛГ». Це – завдяки вчасності проведення санітарних заходів.

Працівниками підприємства систематично проводяться поточні ремонти та здійснюється догляд за рекреаційними пунктами підприємства. Таких на території – 8 великих та 32 малих.

Лісгосп вміє заробляти та ефективно витрачати кошти

На ведення лісового господарства в 2018 році лісгоспом витрачено 23,5  млн грн власних коштів. Це найважливіше завдання для лісівників, але й найвитратніша стаття бюджету підприємства.

За звітний період державним підприємством Ківерцівське лісове  господарство  заготовлено 77,7 тис. кбм деревини. За відповідний період минулого року – 66,8 тис. кбм.

Поряд із виконанням об’ємних показників значна увага приділялась ефективному використанню лісосировинних ресурсів, питанням раціональної розробки деревини, суворому дотриманню сортиментної структури, поділяночному обліку виходу лісопродукції.

Підприємством було реалізовано 50,7 тис. кбм лісопродукції споживачам, а це у грошову еквіваленті – 40,7 млн грн. З них дров паливних для місцевого населення  – майже 5 тис. м. куб.

У 2018 році перероблено 21,6 тис. куб. м деревини, що на 4,6 тис. кбм більше, ніж у 2017 році, і випущено продукції на 29 млн грн.  

Спрацювали і в напрямку переробки недеревних ресурсів. Консервним цехом підприємства виробляється 25 найменувань різноманітної продукції – натуральної, екологічно чистої, смачної. У 2018 було консервної продукції було виготовлено на понад 1 млн гривень, що у 2 рази більше, ніж у 2017 році.

Лісгосп розвивався та оновлювався технічно. На придбання основних засобів держлісгоспом у 2018 році  витрачено понад 2 млн грн власних коштів.

Лісівничий молодіжний центр є унікальним та єдиним в Україні

На базі Воротнівського лісництва в загальнодержавному ботанічному заказнику «Воротнів» було створено перший в Україні «Лісівничий молодіжний центр».   

За цей час існування тут провели 151 захід. У 2018 році відбувся  84 заходи різного спрямування (104 за весь період роботи), в яких взяли участь більше 3 165 осіб (3650 за весь період), до яких долучили 5 700 учасників, а у 2019 році тут провели 57 заходів за участі 2100 людей.

Комплексні екскурсії школами-студіями Лісівничого молодіжного центру, пізнавальні ігри-мандрівки, різнопланові свята та майстер-класи  –  все це невід’ємна складова діяльності закладу.

При центрі діють навчальні студії Воротнівського лісництва: «Школа лісового лікаря», «Школа лісового дизайнера», «Школа мисливця», «Шкільна майстерня», «Школа юного садівника», «Школа юного бджоляра», в якій пасічник Іван Онищук постійно показує і розповідає відвідувачам про життя лісових бджіл, їхні звички та, звісно, користь лісового меду.

У квітні-травні 2019 року працівники молодіжного центру на чолі з керівником Валентиною Юхимчук провели 15 відкритих «лісових» уроків у школах області, охопивши 960 учнів волинських шкіл.

Молодіжний лісівничий центр активно співпрацює з громадськими організаціями, які опікуються людьми вразливих категорій. Так, на базі Воротнівського лісництва відбулося 18 заходів, у яких взяли участь 450 осіб, серед яких діти із синдромом Дауна, діти – переселенці, наші герої – воїни АТО.

Науковці волинських вишів, педагоги та лісівники співпрацюють з вихованцями центру щодо написання наукових робіт, проектів, практичних занять з дослідження об’єктів флори і фауни Воротнівського заказника.

Разом з тим, на базі центру систематично відбувається комплексна біологічна практика студентів-біологів, засідання Наукової ради, за сприяння професора СНУ Шевчука Михайла Йосиповича, закладено плантацію лохини.

У серпні 2019 до Лісівничого молодіжного центру завітали волонтери з Туреччини, Мексики, Азербайджану, Іспанії та Польщі. Це учасники міжнародного волонтерського табору UAALT-4 «Старовинна Волинь – перехрестя культур», які  у Рокинях на Волині надавали допомогу із очищення дендропарку на території музею-скансену. А у вільний від роботи час знайомились із родзинками нашого краю. Тож під час екскурсії до Воротнівського заказника волонтери були вражені доглянутістю й охайністю території Лісівничого молодіжного центру – були подивовані, що все зроблено і підтримується в такому ідеальному стані лише завдяки лісівникам.

Робота Лісівничого молодіжного центру, який є унікальним та єдиним в Україні, безперервно триває і маючи такі результати, лісівники не планують зупинятися на досягнутому, а рухаються далі. «Ми хочемо будувати Україну, а це можливо лише у випадку інвестування в молодь. Систематичні відвідини молодим поколінням місця, яке в народі охрестили «волинською Швейцарією» це не просто перебування на лоні красиво облагородженої руками лісівників природи, а й розвиток, навчання, формування патріотизму та любові до навколишнього середовища», - впевнена керівник-координатор ЛМЦ Валентина Юхимчук.

Воротнівські принади та екопродукція - на фестивалі «Волинська княжна»

У травні 2019 Волинь вкотре обирала красуню у найкращому історичному образі – відбувся 5-й традиційний конкурс-фестиваль «Волинська княжна». Переможницею стала Світлана Хамежук із смт Локачі, яка була в образі Марії Дмитрівни Шемяки.

Зважаючи на те, що державні лісогосподарські підприємства уже традиційно мають тісну співпрацю із громадами, а в багатьох напрямках є родзинкою цілого регіону, керівництво ОТГ запрошувало презентувати під час фестивалю їхню громаду саме державні лісгопи.

Під час дійства, що тривало у стінах Луцького замку, волинські лісівники представили свої експозиції: красу ботанічного заказника загальнодержавного значення «Воротнів» (Воротнівське лісництво ДП «Ківерцівське ЛГ»), консервну продукцію ДП «Цуманське ЛГ» та зелене розмаїття саджанців, вирощених у ДП «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр».

Воротнів, Волинська Швейцарія, Лісівничий молодіжний центр – на Волині про це унікальне місце не чув хіба лінивий. Як яскравий приклад розвитку зеленого туризму – біля експозиції, що представила керівник Лісівничого молодіжного центру Валентина Юхимчук, відвідувачі зупинялися, щоб пригадати свій візит або ж спланувати пішу прогулянку чи веломандрівку розкішними місцями поряд із Луцьком.

Вихованці табору «Сонячний» - постійні гості Воротніва

Лісівничий молодіжний  центр та дитячий туристичний табір «Сонячний» с. Гараджа Луцького району, мають давні дружні взаємини. Кожна зміна цього табору обов’язково побувала на екскурсії у Воротневі.

Літо-2019 не стало винятком. Усі чотири табірні зміни дітей (близько 500 вихованців) під час піших походів знайомилися із краєвидами Воротнева та роботою Лісівничого молодіжного  центру, де їх радо зустрічали лісівники.

Побувала цього літа у Воротніві і остання – четверта – і, мабуть, найособливіша зміна табору «Сонячний». Її особливість у тому, що частина дітей прибула до нас із Попаснянського району Луганської області.

Гості з Луганщини відмітили, що тут, у «Волинській Швейцарії», особливо відчувається турбота лісівників не тільки про ліс, але і про підростаюче покоління. Також подякували волинським лісівникам за гостинність.

Боротьба із незаконними рубками триває!

Ківерцівський район є найбільш проблемним для ВОУЛМГ у питаннях самовільних рубок дубових лісів. Працівники лісової охорони державних лісогосподарських підприємств саме у Ківерцівському районі неодноразово зупиняли лісокрадів, ризикуючи власним життям та здоров’ям.

Працівниками державної лісової охорони Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства в період із 2018 року та за вісім  місяців 2019 року передано 56 справ до поліції, 7 справ – у суди, відкрито 20 кримінальних проваджень за фактами незаконних порубок лісу.

За вищевказаний період зафіксовано непоодинокі випадки збройних нападів та застосування фізичної сили до лісівників з боку лісокрадів.

Перешкоджання лісопорушникам супроводжувалось затриманням транспортних засобів, які були знаряддям злочинів. Із 10 авто, затриманих за підозрою у причетності до незаконних порубок та незаконного перевезення лісопродукції (у переважній кількості випадків – породи дуба), 7 автомобілів перебували на іноземній реєстрації!!!

Працівниками державної лісової охорони ДП «Ківерцівське ЛГ» за період із 2018 року та за вісім місяців 2019 року 56 справи скеровано до поліції та відкрито 20 кримінальних проваджень за фактами незаконних порубок лісу.

Із затриманих за підозрою у причетності до лісопорушень (порубки та незаконне перевезення деревини породи дуб) 10 авто, 7 транспортних засобів перебували на іноземній реєстрації.

Не менш активна робота продовжується. Без сумніву, будуть і досягнення. Адже колективи лісівників змогли не лише успішно працювати у складних умовах. Лісівники навчилися шукати шляхи і способи для розвитку навіть там, де раніше була суттєва державна підтримка. І самі стали вагомою економічною підтримкою для держави.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: ківерці, ківерці, ліс
В тему

Останні матеріали