6 Грудня 2017
Новини

Загадкові прикраси і зброя єгиптян: звідки вони і скільки їм тисячоліть?

Загадкові прикраси і зброя єгиптян: звідки вони і скільки їм тисячоліть?

Вчений з Національного центру наукових досліджень (CNRS, Франція) Альбер Жамбон встановив, що залізні артефакти віком від 3300 до 5200 років були виготовлені з метеоритів. Звіт опублікований в журналі Journal of Archaeological Science.

Жамбон провів хімічний аналіз з використанням рентгенівського флуоресцентного спектрометра. Він досліджував єгипетські намиста з Герзеха, виготовлені близько 3200 року до н.е., знайдений в Туреччині кинджал (2500 рік до н.е.), підвіску з Ум-ель-Маррі (Сирія, 2300 рік до н. Е.), сокиру з Угарита (Сирія, 1400 рік до н.е.), зброю і прикраси династії Шан (Китай, 1400 рік до н.е.), а також браслет, підголівник і кинджал Тутанхамона (1332-1323 роки до н. е. ).

Аналіз показав, що всі вироби були виготовлені з метеоритного заліза. На це вказує високий вміст нікелю і кобальту в металі. Дослідження підтвердило теорію про те, що залізні артефакти бронзового століття виготовлялися з метеоритів.

До речі, залізо в той час вважалося великою цінністю. Масового виробництва виробів з цього металу не було. Воно з'явилося лише близько 1200 року до н.е.

Дослідження також довело, що метеоритне залізо в бронзовому столітті використовувалося багатьма народами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему