27 Листопада 2017
Новини

28 листопада починається Різдвяний піст

28 листопада починається Різдвяний піст

Кожна православна людина повинна належно приготуватися до великого свята народження Христа. Різдвяний піст 2017 року розпочнеться 28 листопада та закінчиться 6 січня. Це останній довгий піст у році, який має за мету підготувати вірян до Різдва Христового. Тривалість посту – 45 днів.

Зимовий піст також називають Пилипівським, тому що він стартує після дня вшанування пам’яті Святого апостола Пилипа. Чому постять? Таким чином православні дякують Господові за зібраний врожай. У цей період не проводяться обряди хрещення та вінчання. Саме тому православні не святкують Новий рік з 31 грудня на 1 січня гучно. Дні посту слід присвятити молитвам, покаянню та очищенню душі від гріхів.

Різдвяний піст розподіляється на 3 етапи:

Перший період: 28.11–19.12

Понеділок: їжа рослинного походження (можна гаряча) без додавання олії.

Вівторок, четвер, субота та неділя: до рослинної їжі можна додавати олію, наприклад, в овочеві супи та каші, а також риба.

Середа і п’ятниця: практикується сухоїдіння – продукти рослинного походження без термообробки. Можна споживати фрукти, овочі, горіхи, хліб, мед і сухофрукти.

У суботу та неділю дозволяють вино у малій кількості.

4 грудня, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, можна споживати рибу, гарячу їжу, страви на рослинній олії та вино.

Період з 20 грудня по 1 січня

Понеділок: рослинна їжа (можна гарячу) без олії.

Вівторок і четвер: приготована на олії рослинна їжа.

Середа і п’ятниця: сухоїдіння.

Субота, неділя: рослинна їжа (можна гарячу) без додавання олії, дозволяється риба.

Що можна їсти з 2 по 6 січня

Понеділок, середа і п’ятниця: сухоїдіння.

Вівторок і четвер: рослинні продукти (можна гаряче) без додавання олії.

На вихідних: гаряча їжа з додаванням рослинної олії.

6 січня дозволяється пити компоти, відвари, трохи вина. Бажано цього дня відмовитися від води. У Святвечір не починають трапезу до першої зірки. Вечеряють кутею – відвареною пшеничною кашею з додаванням родзинок, меду, горіхів, маку.

Яким повинен бути піст у новорічну ніч

Перед Новим роком слід піти до церкви на службу та подякувати Господові за рік, що минув. Також попросіть благословення на прийдешній рік.

Якщо ви старанно постили, можете дозволити собі рибу, випити вина. Посмакуйте пісним пловом з яблуками та сухофруктами.

Не слід гучно святкувати та веселитися у новорічну ніч.

Не забувайте, що тілесний піст невід’ємний від посту духовного. Будьте уважні до своїх думок і не гордіться тим, що зуміли відмовитися від повсякденної їжі. Цей період супроводжується молитвами, прощенням, утриманням від спокус та плотських пристрастей.

Варто розуміти, що піст – це не кінцева мета, а засіб для смирення та очищення від гріхів. Без щирого покаяння і молитви піст перетворюється на дієту, яка шкодить тілу і душі.

Також вам буде цікаво:

Різдвяний піст: як постити і не шкодити своєму здоров’ю

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему