13 Листопада 2017
Новини

Операції без анестезії: смерть від больового шоку чи в'язниця?

Операції без анестезії: смерть від больового шоку чи в'язниця?

Глава комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець заявила, що з 1 січня 2018 року операції українцям будуть проводити без анестезії, пишуть українські ЗМІ.

Після Нового року набирає чиності постанова Кабміну № 180, згідно з якою закупівля препаратів для анестезії — фентанілу, натрію оксабутірату і промедолу — за держкошти більше не передбачена.

МОЗ виключило ці препарати з Нацпереліку лікарських препаратів, а значить, використовувати їх при проведенні операцій не будуть. За словами Богомолець, пацієнти і лікарі стануть перед вибором: смерть на операційному столі від больового шоку або в’язниця. Що ж насправді чекає українців, які потраплять в лікарню?

Заяву Богомолець підтвердили в Київській профспілці медпрацівників. «Препарати для анестезії дуже потрібніі, їх і без того не вистачає в лікарнях, — розповіла голова Київського міського комітету профспілок медпрацівників Лариса Канаровська. — Під кожен вид операції повинна бути підібрана індивідуальна анестезія. Особливо складно підібрати нормальну анестезію людям у віці, щоб людина, вийшовши з наркозу, в буквальному сенсі не збожеволіла. Альтернатива цим  препаратам є, але немає гарантії, що вони підійдуть усім. Частина препаратів має токсичну дію, і нові експерименти просто ні до чого» - замітила Лариса Канаровська.

Цих препаратів немає у відкритому продажі в аптеках, і закупити їх самостійно пацієнти не зможуть. А за нелегальну купівлю можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

«Ці три препарати — головні знеболювальні для тих, кого ми не хочемо зробити наркоманами. Решта викликають залежність і їх застосовують тільки для смертельно хворих людей. Пацієнти змушені будуть розшукувати препарати по «червоному рецепту» в спеціалізованих аптеках, яких одиниці на всю країну.

Це буде величезна проблема», — пояснив віце-президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Віктор Чумак.

За його словами, якщо препарати не увійшли в Нацперелік — значить, вони потрапляють в категорію другої черги, і лікарня зможе їх закупити лише за свої кошти і лише в тому випадку, якщо у неї в наявності будуть всі 377 препаратів із переліку.

«До речі, сам перелік складено неграмотно — препарати не охоплюють смертоносні захворювання в Україні повністю (наприклад, ту ж гіпертонію або туберкульоз), а значить, гроші будуть виділені марно», — пояснив Віктор Чумак.

Альтернативні препарати часто не підходять для глибокої анестезії — їх застосування може призвести до того, що людина може прокинутися під час операції в стані больового шоку.

Найближчим часом питання буде піднято на засіданні комітету ВР з питань охорони здоров’я.

«Сподіваємося, що МОЗ відреагує і внесе правки», — говорить заступник голови комітету Олег Мусій. А Ольга Богомолець додала: Завдяки суспільному тиску і критиці з боку експертів вже вдалося призупинити постанову № 180 і Нацперелік буде переглянутий. Попередньо, в нього пообіцяли включити три конфліктних препарати», — сказала Богомолець.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали