9 Листопада 2017
Новини

Яке сьогодні свято – 9 листопада, четвер

Яке сьогодні свято – 9 листопада, четвер

Приводів сьогодні так багато, що увесь цей день можна перетворити на свято!

День української писемності та мови

Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопада 1997-го року і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора Літописця і починається писемна українська мова.

Всесвітній День Юзабіліті

Юзабіліті (від англ. Usability – «зручність і простота використання, зручність у користуванні»), також зручність використання, придатність використання, ергономічність – здатність продукту бути зрозумілим, легким у використанні і привабливим для користувача в заданих умовах. Всесвітній День Юзабіліті – це свято, що відзначається юзабіліті-професіоналами в усьому світі.

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва

Українська культура одна з небагатьох, яка змогла відстояти власну ідентичність, неповторність та самобутність. Прародителями української культури можна вважати культуру індоєвропейських предків слов’ян, слов’янські культурні джерела, культури Київської Русі – дохристиянську і християнську.

День книги рекордів Гіннеса

Книгу рекордів створив британський інженер і власник пивоварні Х’ю Бівер. У листопаді 1951 року він відправився з друзями на полювання. Увечері в барі між чоловіками зав’язалася суперечка, яка з диких птахів найшвидша. Чоловіки переглянули кілька різних довідників, але відповіді не знайшли. Тоді Бівер вирішив створити книгу, в якій будуть зібрані всі рекорди. Назвав він її на честь своєї пивоварні. Сьогодні Книга рекордів Гіннеса є книгою з найбільшим тиражем із усіх відомих, захищених авторським правом.

Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму

В ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почався масовий єврейський погром у Німеччині, який отримав назву «Кришталевої Ночі», або «Ночі розбитих вітрин». «Кришталева ніч» або «ніч розбитих вітрин» в 1938 році поклала початок Холокосту – масовому насильству стосовно єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 000 000 євреїв. «Ніколи знову!» – має звучати у відповідь тим, хто пропонує обмежити права однієї групи людей тільки тому, що вони у чомусь відмінні від інших.

Релігійні свята

Мученика Нестора Солунського. Преподобного Нестора Лiтописця, Печерського, в Ближнiх печерах. Знайдення мощів благовірного князя Андрiя Смоленського в Переславлі-Залiському. Мучениць Капiтолiни та Єротиїди. Мученика Марка та iнших з ним.

Літургія святителя Йоана Золотоустого.

Посту немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему