3 Листопада 2017
Новини

Android Pay в Україні: плюси і мінуси, і чи дійсно зі смартфона можна розплатитися за товари і послуги

Android Pay в Україні: плюси і мінуси, і чи дійсно зі смартфона можна розплатитися за товари і послуги

У середу, 1 листопада, корпорація Google запустила в Україні сервіс безконтактної оплати Android Pay, за допомогою якого прямо зі смартфона можна розплатитися за товари і послуги. Додаток вже доступний для завантаження з Google Play (безкоштовно). Що стосується айфонів, то коли подібний додаток запрацює в Україні, поки невідомо – пишуть vesti-ukr.

Хто не зможе скористатися

Платформа цифрових гаманців Android Pay працює вже в 14 країнах. З 1 листопада  вона запустилася і в Україні. До додатку можна підв'язати банківські картки і розплачуватися ними одним дотиком смартфона до POS-терміналу на касі магазину чи кафе. Крім карт різних банків до програми можна також прив'язати картки лояльності. На вчорашній день додаток працював лише з картками ПриватБанку. Готуються приєднатися до сервісу також Ощадбанк, ПУМБ і Альфа-банк.

Втім, не всі власники смарфонів можуть порадіти такій  новині. Скористатися додатком зможуть тільки власники пристроїв, виробники яких встановили чіп NFC, за допомогою якого, власне, і проводиться обмін даними між пристроєм і безконтактним POS-терміналом. Кількість таких стрімко зростає, однак їх все ще не так багато. За даними GfK, в Україні частка Android-смартфонів, які підтримують NFC, в 2016 році становила всього 15,7%.

Перевірити наявність чіпа просто. Для цього потрібно в налаштуваннях Android на вкладці «Бездротові мережі» натиснути кнопку «Ще»

Якщо чіп у пристрої є, на сторінці налаштувань з'являться пункт NFC і кнопка його ввімкнення.

Друге, що слід знати – програма не буде працювати на «зламаних» пристроях. Це означає, що сервіс не буде працювати на телефонах з «саморобними» ОС на кшталт CyanogenMod і схожими на неї. А також на деяких пристроях китайських noname-виробників. З POS-терміналами в Україні теж не все гладко. Так, наприклад, в двох найбільших мережах супермаркетів «Новус» і «Ашан» повідомили, що поки скористатися безконтактною оплатою у них не можна.

Труднощі і небезпеки

Багатьох українців всерйоз турбує безпека таких платежів. І це не жарт, адже додаток отримує повний доступ до прив'язаної банківської карти і може оплачувати покупки та послуги, варто тільки піднести телефон до терміналу. Втім, загроза несанкціонованого списання коштів з картки не така висока. Адже радіус дії NFC-чіпа – всього кілька сантиметрів.

Крім того, додаток відмовиться працювати, поки власник смартфона не встановить захист розблокування пристрою. Буде це графічний ключ, доступ за відбитком пальця або традиційний пін-код – значення не має. Головне, щоб пристрою заборонялося ставати активним відразу після ввімкнення. Експерти не радять встановлювати занадто прості ключі і паролі. «Це зроблено для того, щоб в разі крадіжки телефону зловмисник не зміг оплачувати покупки. Звичайно, графічний ключ і пін-код можна підібрати, але це не вийде зробити швидко, а на той час власник зможе заблокувати пристрій», – пояснили в сервісному IТ-центрі.

Ще однією складністю у використанні Android Pay є можливість підключення до додатка відразу декількох карт. З одного боку, це зручно. Але що робити, якщо хочеться вибрати, якою карткою заплатити прямо зараз? Додаток не має функції запиту, якою карткою здійснювати оплату. Щоб випадково не заплатити не тим пластиком, доведеться або міняти налаштування картки «за замовчуванням», або зайти в додаток, вибрати потрібну картку і піднести телефон до терміналу. А це вже дуже затягує процес.

Більшість IТ-експертів кажуть, що головна небезпека підстерігає тих, хто занадто відкрито повідомляє в інтернеті (соцмережі, оголошення) свої дані, включаючи номери карт і телефонів. Кажуть, що зловмисники зможуть прив'язувати викрадені дані до Apple Pay або Samsung Pay.

Ліміти Android Pay для оплати

Є ліміт оплати сервісом, який буде встановлений для українських користувачів. Так, Android Pay дозволить безконтактно оплачувати товари і послуги на суму до 500 грн. Таку інформацію дав представник одного з банків, який проводить інтеграцію сервісу. За словами співрозмовника, таке обумовлено вимогами міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard.

В Fozzy Group (мережі «Сільпо», «Фора», Ringoo) повідомили, що для транзакцій на суму до 100 грн досить розблокувати телефон і прикласти його до терміналу, а якщо ви хочете купити товар на суму понад 100 грн – потрібно ще й відкрити додаток Android Pay.

Перші відгуки

Уже з'явилися відгуки перших покупців, які зробили покупку за допомогою Android Pay. Багато хто виставив за додаток низькі оцінки. Більшість претензій такі: сервіс працює тільки на смартфонах преміум-брендів і не любить «китайців»; запрошує поштовий індекс, а потім не приймає його (хоча користувачі запевняють, що вводять все правильно). Крім того, може погано спрацьовувати, якщо телефон в чохлі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему