Сьогодні, 14:56
Новини

Київ «за три дні»: російському генералу повідомили про підозру

Київ «за три дні»: російському генералу повідомили про підозру

російському генерал-майору та екскомандиру 106 повітряно-десантної дивізії збройних сил рф Володимиру Селіверстову, який командував операцією із захоплення Києва з північно-західного напрямку в перші дні повномасштабного вторгнення, Служба безпеки України повідомила про підозру.

Про це повідомили у відомстві.

За даними слідства, план російського генштабу полягав у тому, аби десантні підрозділи Селіверстова спершу взяли під контроль аеродром у Гостомелі з подальшою окупацією всього селища, а інше угруповання захопило Вишневе, що в передмісті української столиці.

Це мало би допомогти росіянам створити плацдарм для подальшого захоплення Києва. А втім, як зазначають в СБУ, цим планам вдалося запобігти: спершу українські війська оточили та знищили значну частину угруповання Селіверстова під час боїв за Гостомель, а згодом ЗСУ знищили штаб окупантів у Бучанському районі, де перебував сам генерал разом із усім командним складом його дивізії.

Тоді Селіверстов та його заступники зазнали тяжких поранень, після чого було віддано наказ на «евакуацію» ворожого угруповання.

На підставі отриманих доказів слідчі заочно повідомили Селіверстову про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України — ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Йому загрожує від 10 до 15 років ув’язнення.

До слова, він був командиром 106 повітряно-десантної дивізії збройних сил рф до літа 2023 року. За повідомленням російських пропагандистських військкорів, його зняли з посади особисто за наказом ексміністра оборони рф сергія шойгу, оскільки Селіверстов нібито був не завжди згоден із позицією вищого військового керівництва.

Окрім Київщини, де російський генерал-майор, ймовірно, міг бути причетним до масових вбивств у Бучі, Селіверстов брав участь у боях за Бахмут на Донеччині.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, сбу
В тему