Сьогодні, 11:29
Новини

Перейменування копійок на шаг: Раду просять підтримати пакет законопроектів

Перейменування копійок на шаг: Раду просять підтримати пакет законопроектів

Національний банк України подав пакет законопроектів про зміну назви розмінної монети з копійки на шаг.

І просить винести їх на розгляд Верховної Ради. Про це повідомляє голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Зокрема, нардеп опублікував звернення голови Нацбанку Андрія Пишного на ім'я речника Ради Руслана Стефанчука.

У ньому регулятор просить підтримати ініціативу про перейменування української розмінної монети з "копійки" на "шаг". Щоб повернути історичну справедливість, розірвати останні зв'язки, які поєднують українську валюту з російською та остаточно завершити грошову реформу.

"Як це і планувалося зробити ще на початку 1990-х років, коли вже було створено ескізи розмінної монети шаг та викарбувані перші експериментальні зразки таких монет", - йдеться у зверненні.

Разом із експертами в галузі історії, нумізматики, археології тощо в НБУ дійшли висновку, що назва "копійка" є символом російської окупації України принаймні протягом трьох століть. А повернення до унікальної назви "шаг" дозволить відродити національні традиції у номінації грошей.

У зв'язку з цим до Верховної Ради подано пакет про внесення змін до деяких законів щодо зміни назви розмінної монети та до Податкового кодексу. Станом на ранок 11 жовтня їх ще не опубліковано на сайті парламенту.

Якщо законопроекти отримають підтримку, замість копійок з'являться шаги. Вже викарбувані монети вилучатися не будуть, вони перебуватимуть в обігу паралельно з новими. Ухвалення законопроектів не передбачає додаткових витрат.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: банки, закон, Україна, вру
В тему