1 Липня 2020
Новини

«Слуги народу» хочуть звільнити голову НБУ

«Слуги народу» хочуть звільнити голову НБУ

Група народних депутатів з фракції "Слуга народу" 1 липня зустрінуться з президентом Володимиром Зеленським, щоб обговорити низку питань, серед яких - звільнення голови Національного банку Якова Смолія.

Про це свідчить фрагмент листування, який із зали Верховної Ради опублікували "Букви".

Яків Смолій керує Нацбанком з березня 2018 року.

"Наша група першою зустрічатиметься з президентом завтра о 17:00. Пропоную обговорити питання заздалегідь", - йдеться у першому повідомленні в чаті "слуг".

На цю пропозицію один їз учасником депутатського чату запропонував обговорити з Зеленським звільнення Смолія.

"НБУ - звільнення голови. СБУ - безпрецедентні повноваження, які зараз вписуються в законопроєкт СБУ профільним комітетом (безперешкодний доступ...)", - йдеться у тексті.

Раніше Смолій заявив про свій намір залишатися на посаді до кінця каденції - 2025 року.

"Для голови Національного банку закон передбачає термін каденції 7 років, і є вичерпний перелік підстав, за якими може бути змінений голова НБУ. Голова Національного банку призначається і звільняється за поданням президента, а затверджується Верховною Радою. У мене термін каденції завершується в 2025 році. Тобто ще є час і багато завдань, які ми повинні здійснити", - сказав Смолій в інтерв'ю BBC.

Посли країн G7 заявили, що підрив незалежності НБУ поставить під загрозу міжнародну підтримку українського уряду. Таку заяву група підтримки послів G7 в Україні опублікувала у Twitter у відповідь на рішення фінансового комітету ВР підтримати проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ Якова Смолія.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: нбу, слуга народу, володимир зеленський
В тему