Сьогодні, 17:39
Новини

Україною стрімко шириться новий штам ковіду

Україною стрімко шириться новий штам ковіду

У реанімаціях більшає пацієнтів із коронавірусом, є, на жаль, і летальні випадки.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Тиждень тому я відчула, як ні з того ні з сього почало поболювати горло.

Здивувалася: звідки болячка? Бо ж не пила нічого холодного, на протягах не сиділа, кондиціонером не користувалася. Дитина зі школи не могла принести вірус, бо канікули. А я спілкувалася з людьми або телефоном, або на відстані, яка не дозволяє заразитися.

Поки сподівалася, що то щось несерйозне, вже горло почало добряче боліти, з носа потекло. До цього додалися ломота у м’язах і суглобах. Потім температура піднялася. Хвороба розвивалася дуже стрімко, не так, як типова для зими ГРВІ чи грип. Почали також боліти деякі внутрішні органи: то один, то інший. Але ненадовго. До загального знесилення додалися проблеми з концентрацією уваги та пам’яттю. Тобто проявилися симптоми, схожі до тих, які мала 2020-го, хворіючи на коронавірус.

У знайомих виявився точно такий же перебіг хвороби. Їхнім батькам – іще гірше: далися взнаки вік і хронічні захворювання. Брат знайомих вирішив перевіритися в лікарні (бо недавно переніс складну операцію), і тест показав – коронавірус!

Чи й у мене ковід – перевірятися не стала. Просто уникала контактів із людьми, щоб нікого більше не заразити.

Чим відрізняється штам FLiRT

Про те, що кількість хворих на коронавірус різко зросла, розповів у телемарафоні і гендиректор Центру громадського здоров’я Михайло Росада. Причому в І півріччі 2024-го хворих на ковід було в 4,6 разу менше, ніж за аналогічний період 2023-го, але з червня нових випадків коронавірусу почало більшати.

Серед причин такої невтішної тенденції Михайло Росада назвав поїздки українців за кордон, зараження і повернення додому. Адже в США та Європі зараз стрімко шириться штам FLiRT, який з’явився у квітні, і штам LB.1, який почали фіксувати з червня.

Який із різновидів  ковіду атакує українців – поки не відомо. Принаймні хворих зі штамом FLiRT виявлено лише декілька. Але що в лікарнях побільшало хворих загалом  із коронавірусом і все більше фіксується летальних випадків – це, на жаль, факт.

У дітей нинішній штам ковіду може починатися з нудоти, діареї, блювання, а вже потім додаються нежить, кашель і підвищена температура тіла. У дорослих коронавірус більше схожий на застуду. Бо з’являються біль у горлі, нежить, можливі лихоманка й ломота в тілі.

Те, що нині ковід не так часто, як раніше, викликає пневмонію чи інші серйозні ускладнення, лікарі пояснюють виробленням в організмі імунітету на коронавірус. А виробляється такий імунітет після щеплення або після того, коли людина перехворіла.

Я, до речі, і перехворіла, і тричі вакцинувалася, тому підвищена температура в мене трималася два дні, а через п’ять днів після появи перших симптомів стан організму більш-менш нормалізувався.

Що може захистити від зараження?

Лікарі й зараз радять не зволікати зі щепленням від ковіду. Особливо – вагітним, людям старшого віку, з інвалідністю та хронічними захворюваннями, надто ж – із проблемами дихальної системи.

Адже з осені ситуація може погіршитися, оскільки діти підуть до школи, почнуть заражати одне одного, нести коронавірус додому, батьки рознесуть коронавірус по своїх трудових колективах, магазинах, громадському транспорту. І тоді вже всі масово почнуть хворіти.

Щоб убезпечити себе від ускладнень ковіду, вже зараз можна звернутися в медичні заклади й зробити щеплення. За словами Михайла Росади, вакцини від коронавірусу вистачає. А про те, як вакцинація допомагає рятувати життя, розповів і заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін: у середньому 80% людей, які помирають зараз від грипу чи ковіду, на жаль, не мають вакцинації або не завершили1 повного її циклу.

А на завершення нагадаю, що для запобігання зараження лишаються актуальними поради дотримуватися дистанції при спілкуванні, одягати захисні маски, ретельно мити руки після відвідування громадських місць. Якщо ви купуєте сезонні овочі та фрукти, то врахуйте: над ними могли стояти і кашляти люди, хворі на ковід. Тож продукти, які були у відкритому для всіх доступі, треба ретельно мити, за можливості – обдавати окропом перед споживанням. Так, трохи лінь це робити. Так, «колись брудне1 їли і не хворіли». Але сподівання на «колись» чи «може пронесе» спрацьовують не завжди. Тому дбайте про своє здоров’я, бо воно у вас одне.

Оксана Бубенщикова

Фото  EPA/UPG

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, Україна
В тему