8 Серпня 2024
Новини

На території окупованої ЗАЕС росіяни зареєстрували військову частину

На території окупованої ЗАЕС росіяни зареєстрували військову частину

В окупованому Енергодарі зареєстрували військову частину росгвардії з юридичною адресою, яка збігається з адресою Запорізької атомної електростанції.

Про це пише «Центр журналістських розслідувань» з посиланням на російські реєстри.

Військова частина №6945 (ІПН 9001028566) зареєстрована 30 липня 2024 року в окупованому Енергодарі за адресою вул. Промислова, 133. За цією самою адресою розташовані промислові потужності ЗАЕС.

У російському реєстрі обмежений доступ до даних про керівника військової частини. Однак є дані про засновника — це Федеральна служба військ національної гвардії рф, зазначає видання.

Нагадаємо, від початку окупації ЗАЕС, із березня 2022 року, росія утримує на території станції своїх військових та, як зазначали ЗМІ, військову техніку. У 2022 році поширилися кадри з технікою окупантів просто в машинній залі ЗАЕС.

Навесні 2024-го стало відомо, що росіяни облаштували на території ЗАЕС свою військову базу. Там, зокрема, перебувають бійці чеченського підрозділу росгвардії «Ахмат».

Свою присутність на станції окупанти пояснюють нібито охороною об’єкта, але насправді техніка й бойовики залучені до патрулювання містом та до репресій проти українців, кажуть у Центрі нацспротиву. Як зазначається, в одному з приміщень «ахматівці» навіть обладнали тир.

Українські розвідники попереджали, що росіяни можуть вдатися до теракту на ЗАЕС. Керівник ГУР МО Кирило Буданов попереджував, що росіяни замінували охолоджувач на захопленій Запорізькій АЕС. Також, за його словами, росія розмістила вибухівку поблизу чотирьох енергоблоків із шести.

Український оператор ЗАЕС — «Енергоатом» — регулярно звітує про порушення роботи на станції та загрози аварій унаслідок російської окупації ЗАЕС і продовжує моніторити ситуацію дистанційно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему

Останні матеріали