7 Червня 2024
Новини

З окупованої Херсонщини торік росіяни вивезли 34 тисячі тонн зерна

З окупованої Херсонщини торік росіяни вивезли 34 тисячі тонн зерна

На тимчасово окупованій частині Херсонської області російські компанії за сприяння ставлеників рф експортували щонайменше 34 тисячі тонн української сільгосппродукції за кордон на суму 6,2 мільйона євро.

Про це йдеться у спільному розслідуванні «Схем» (проєкт «Радіо Свобода»), Білоруського розслідувальницького центру та видання Verstka, що базується на витоку документів з окупованої частини Херсонщини.

Розслідувачі проаналізували отримані дані, отримані об’єднанням українських хакерів KibOrg, верифікували їх, відстежили маршрути вивезення збіжжя та встановили компанії, які робили це.

«Схеми» з'ясували, що сільськогосподарську продукцію російські фірми вивозили за квотами, тобто за зниженими або взагалі відсутніми митними зборами. Заявки від фірм розглядала спеціальна комісія, до складу якої увійшли колишні українські політики, які вирішили співпрацювати з окупаційною владою. 

Фінально ці рішення погоджував колишній міський голова Херсона та колаборант Володимир Сальдо, який нині є окупаційним губернатором Херсонської області. 

Журналісти встановили чотири такі компанії: «Сим-Транс Групп», «Фрегат», «Паллада» та «Агро-Фрегат». У матеріалі зазначається, що херсонське збіжжя експортували до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану, а горох з окупованого Криму — до Іспанії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: херсон, війна з Росією, економіка
В тему