11 Квітня 2024
Новини

Колишніх посадовців СБУ підозрюють у розкраданні понад 26 млн грн

Колишніх посадовців СБУ підозрюють у розкраданні понад 26 млн грн
На розкраданні коштів, виділених на закупівлю пального, викрили ексочільників господарського підрозділу Служби безпеки України. 

За даними слідства, експосадовці завдали збитків на понад 26 млн гривень. Обох раніше звільнили із займаних посад за ініціативою голови СБУ Василя Малюка, - повідомляють СБУ та НАБУ.

Як встановило слідство, колишній керівник Департаменту господарського забезпечення та його перший заступник організували схему розкрадання коштів, виділених на закупівлю пального для потреб спецслужби у 2022 році.

Підозрюється, що експосадовці уклали договори на придбання паливно-мастильних матеріалів для службових авто та бронетехніки за завищеними цінами. Для цього, за даними слідства, вони залучили декілька підконтрольних компаній з Києва, які займаються торгівлею нафтопродуктами.

Правоохоронці підрахували, що внаслідок цього підрозділам СБУ було завдано збитків на понад 26 млн гривень. Під час обшуків у помешканнях фігурантів правоохоронці виявили готівку на понад 11 млн у гривневому еквіваленті.

Також під час слідчих дій за адресами проживання та в офісах керівників афілійованих компаній вилучили незареєстровану зброю, зокрема бойові гранати, пістолети-кулемети, ручний гранатомет, бойовий пістолет і понад пів тисячі набоїв до вогнепального озброєння. Крім того, у фігурантів вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та документи з доказами злочинної діяльності.

Експосадовцям повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 — розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах;
  • ч. 1 ст. 114-1 — перешкоджання законній діяльності інших військових формувань — Службі безпеки України в особливий період.

Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна. Наразі розв’язується питання щодо обрання фігурантам запобіжного заходу. Також триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників оборудки.

Викриття схеми відбулося у взаємодії СБУ, НАБУ та Офісу генерального прокурора.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сбу, набу, гроші, Корупція
В тему