31 Січня 2024
Новини

Зберігання сперми загиблих військових: у Раді зареєстрували законопроєкт

Зберігання сперми загиблих військових: у Раді зареєстрували законопроєкт
У Раді зареєстрували законопроєкт №10448, згідно з яким захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, мають заповнити відповідне розпорядження.
Про це повідомив голова Комітету здоров'я нації Михайло Радуцький, передає пресслужба парламенту.
Так військові зможуть розпорядитися своїми репродуктивними клітинами.

Військовий або військова визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини. Для поширення на таких дітей пільг, у законопроєкті пропонується внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів України.

У випадку загибелі захисника чи захисниці, репродуктивні клітини коштом держави зберігатимуть протягом трьох років. Після закінчення цього терміну подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої людини чи компанії, яка вказана у розпорядженні. Поки що невідомо, коли парламент розглядатиме цей законопроєкт і голосуватиме за нього.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Рада ухвалила закон про зберігання репродуктивних клітин військових, який дозволяє захисникам, що на фронті втратили репродуктивну функцію, зберігати коштом держави біоматеріал у кріобанках та народжувати дітей.

«Але в цьому законі не було врегульоване питання постмортальної репродукції, тобто народження дитини після загибелі військового», — зазначав Радуцький.  

У соцмережах писали, що законопроєкт начебто забороняє використовувати сперму військового після його загибелі, а тому з березня 2024-го клініки будуть зобов'язані утилізовувати їхній біоматеріал.

Однак у Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що кріобанки не будуть утилізовувати біологічний матеріал загиблих військових. Те, що в законі не передбачено можливості збереження сперми тих, хто загинув, — у МОЗ назвали «законодавчою колізією, яку буде усунено у найкоротші терміни».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, війна з Росією, діти
В тему