22 Січня 2024
Новини

Через стеження за журналістами Bihus.info відкрили 4 провадження

Через стеження за журналістами Bihus.info відкрили 4 провадження

Через приховану зйомку та прослуховування працівників проєкту Bihus.іnfo поліція зареєструвала 4 провадження за статтею про порушення недоторканності приватного життя.

Про це інформує голова Національної поліції Іван Вигівський на брифінгу в медіацентрі "Україна-Укрінформ" 22 січня.

"Одне провадження у Служби безпеки. Друге провадження – навіть не одне, а звернулося до нас 4 представники від Bihus, ми зареєстрували 4 провадження за статтею 182 – порушення недоторканності приватного життя. Фактично, вони внесені на вихідних, п’ятниця-субота. Заплановано ряд слідчих дій. Bihus опублікував, що Служба безпеки вже певні слідчі дії провела. Ми також скоординуємо наші дії і будемо рухатися", - йдеться в повідомленні.

Він додав, що у справі про перешкоджання роботі журналіста Юрія Ніколова встановлені 4 безпосередні учасники. Наразі проводяться слідчі дії, оглядаються телефони.

Провадження СБУ щодо Bihus.Info відкрите за ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Нагадаємо, 16 січня у мережу злили відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info ймовірно вживають наркотичні речовини, керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

Пізніше Бігус заявив, що після спілкування з фігурантами відео з’ясувалося, що за членами редакції Bihus.Info стежили близько року, а фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів, між якими пройшли місяці. Парламентський комітет з питань свободи слова обіцяв направити запит до Служби безпеки України задля з’ясування причетних до стеження за журналістами Bihus.Info.

Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки. Журналісти Bihus.info провели розслідування і дізналися, як було організовано стеження за командою проєкту у заміському комплексі. Зокрема, за їхніми даними, в операції брали участь близько 30 людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: поліція, журналісти, Україна
В тему