10 Січня 2024
Новини

У Луцьк приїхали лікарі з США, щоб допомогти воїнам ЗСУ

У Луцьк приїхали лікарі з США, щоб допомогти воїнам ЗСУ

У Луцьку відбулася зустріч з представниками Організації Фонду допомоги Україні зі Сполучених штатів Америки на платформі благодійної організації SpectrumHelp за підтримки Волинської обласної військової адміністрації.

Фундаторка Поліна Бурякова та ветеран і співзасновник Раймонд Локі прибули до Луцька, аби поділитись досвідом у сфері протезування. 9 січня під час зустрічі в управлінні охорони здоров'я Волинської ОВА вони розповіли про те, як можуть допомогти українським медикам лікувати та реабілітувати наших захисників і захисниць з ампутаціями, - пише insider media.

Так, у команді фонду є Том Маккорі, який входить у п’ятірку кращих протезистів Америки та фізіотерапіст Станіслав Козін. Вже понад 10 років вони працюють в тандемі і в прямому значені слова – ставлять на ноги людей з ампутаціями. Нині вони приїхали в Україну і зокрема до Луцька, аби знайти тих, кому передати свої кращі практикита допомогти з протезуванням військовослужбовців і цивільних, які отримали важкі травми внаслідок бойових дій росії на території нашої країни.

Том Маккорі тільки робить протези та культеприймачі, а й в подальшому здійснює супровід поранених і по 10 років обслуговує їх. В свою чергу Станіслав Козін розповідає, що в Америці протезування і фізіотерапія з адаптацією хворого до нової штучної кінцівки, підбір і пристосування усіх комплектуючих – нерозривно зв’язані в єдиний процес.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух, якого зацікавив досвід закордонних експертів з протезування. Щоправда, він відразу наголосив, що існує велика відмінність цих систем, адже в Україні поранений з ампутацією може отримати безкоштовний протез за програмою соцзахисту, а лікування та реабілітація відбувається в рамках пакету послуг Національної служби здоров’я.

В "Асоціації перевізників та імпортерів транспортних засобів", до яких завітали гості з Америки, відзначили, що докладуть максимум зусиль і сприятимуть тому, аби у Луцьку якнайшвидше з’явилась змога протезуватись на місці.

В свою чергу адвокатка та представниця громадської організації Є-Жінка Яна Кінах, яка з початку повномасштабного вторгнення допомагає пораненим військовим з юридичним оформленням усіх документів для виїзду на лікування за кордон, каже що в українському законодавстві є певні прогалини і зараз необхідно переймати досвід з інших країн, світові практики і протоколи.

Одразу ж після цього, гостей запросили оглянути Медичний центр реабілітації учасників бойових дій. Тут приймають на реабілітацію як військових, так і цивільних, у тому ж числі з ампутаціями кінцівок різних ступенів важкості. Однак питання з протезуванням тут досі відкрите, адже кількість таких пацієнтів - тільки збільшується.

Медикиня Олена Черкавська розповіла, що спеціалісти центру реабілітації проходять навчання в Італії та Ізраїлі, підписаний меморандум про навчання і співпрацю з «СуперХюменс», і тут будудть дуже раді, якщо кращі американські протезисти не просто допоможуть з протезуванням хворих, а навчать персонал новим методикам і світовим стандартам, аби з’явилась змога заміняти втрачену кінцівку якісними функціональними протезами синхронно з проходженням реабілітації та пристосування пораненого військового до нових умов.

Тож після того, як американські спеціалісти з протезування оглянули кількох пацієнтів з важкими ампутаціями, обговорили лікування, процес реабілітації, формування культі та адаптації до нового протезу, учасники зустрічі дійшли спільного висновку про створення робочої групи яка в майбутньому запустить центр протезування та реабілітаціїSpectrumHelp.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, сша
В тему

Останні матеріали