0 0000
Новини

Ольга Сумська розповіла про сексуальні домагання. Чи можлива в Україні «справа Харві»?

Ольга Сумська розповіла про сексуальні домагання. Чи можлива в Україні «справа Харві»?

Голлівудські акторки ополчилися на продюсера Харві Вайнштейна, звинувачуючи його в сексуальних домаганнях. Вони мовчали роками, а зараз зважилися на одкровення. Чому?

«Кримінальне чтиво», «Англійський пацієнт», «Закоханий Шекспір», «Убити Білла», «Чикаго», «Безславні виродки», «Місто гріхів»... Ці фільми і ще майже чотири сотні інших, які отримали сотню «Оскарів» у різних номінаціях, продюсував 65-річний американець Харві Вайнштейн. На рахунку Харві – культові картини Квентіна Тарантіно, Стівена Содерберга, Педро Альмодовара і Вуді Аллена. У Голлівуді він був містером Оскар, біг-кінобосом, його навіть із Богом порівнювали... Але буквально за десять днів з головного продюсера «фабрики мрій» Харві став її головним розпусником.

Ху із Містер Вайнштейн

Кожного дня в Голлівуді спливають нові імена актрис, які проходили у Вайнштейна «диванний кастинг» перед тим, як отримати роль, а тепер вони ж викривають його. На сьогодні «клуб дівчат Харві» налічує вже більше двох десятків, в їх числі як відомі актриси – Анджеліна Джолі, Гвінет Пелтроу, Дженіфер Лоуренс, Леа Сейду, Роуз Мак  Гоуен, Ешлі Джадд, Кара Делевінь, так і рядові співробітниці його компаній. А враховуючи, що свою кіноімперію Miramax він побудував разом із молодшим братом Бобом ще в кінці 1970-х (після відходу з Miramax в 2005 році брати заснували The Weinstein Company), то, ймовірно, відкриється ще багато імен.

Перші жертви Вайнштейна стали відомі після публікації в New York Times, причому розслідуванням займався Ронан Ферроу – син Вуді Аллена, якого ще недавно звинувачували в зґвалтуванні прийомної дочки: мовляв, так Ронан хотів підтримати свою сестру. За даними видань, протягом 30 років роботи в кінобізнесі він спокушав десятки жінок: дозволяв собі чіпати їх за груди, разом приймати душ, змушував себе масажувати і догоджати іншими способами...

Є і заяви про зґвалтування. І нібито весь Голлівуд давно шепочеться, що за публічне мовчання він розплачувався з актрисами ролями і сумами до $ 150 тис.

Чи можливі домагання в нашому кіносередовищі

Як виявилося, український кінобізнес не виняток, у нас своїх Вайнштенів вистачає. Актриса Ольга Сумська зізналася, що їй теж довелося пережити домагання з боку продюсера: «Та я теж через це пройшла. Я давала продюсеру відсіч і потім з його боку була жорстка помста за те, що не здалася. Мене навіть в кіно не запрошували. А для когось – це все дуже навіть просто. Для тієї ж актриси Любові Толкаліної, яка сказала, що в сексуальних відносинах актриси і продюсера немає нічого протиприродного. Але в будь-якому іншому професійному середовищі є ті ж самі домагання, може, ще брутальніші. Просто в артистів ці скандали на виду».

Режисер «Дня народження Буржуя» Анатолій Матешко таких випадків в нашому кіносередовищі теж не виключає: «Важко заперечувати і те, що деякі кінозірочки користуються своєю зовнішністю, красою, щоб домогтися успіхів у кар'єрі».

А психолог Аліна Котенко підтвердила нам, що в Україні сексуальні домагання – реальна проблема, причому в різних сферах: «Більшість клієнток, які до мене звертаються, якраз і є жертвами насильства. Але незважаючи на безліч випадків, дуже мало з них доходять до суду. У випадку з Харві, можливо, акторки заговорили про це відкрито лише зараз, коли відчули себе в безпеці».

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему