17 Листопада 2023
Новини

Скільки тисяч чоловіків втекли з України від мобілізації

Скільки тисяч чоловіків втекли з України від мобілізації

20000 чоловіків втекли з України з початку повномасштабної війни, щоб уникнути призову.

Про це інформують ВВС і речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі "Українській правді".

Видання зазначає, що встановило таку кількість, запросивши дані про нелегальний перетин кордону у сусідніх з Україною Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини.

За цією інформацією, 19 740 чоловіків нелегально перетнули кордон цих країн у період з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року.

Ще 21 113 чоловіків намагалися втекти, але їх затримала українська влада, зазначають у ВВС (за даними Держприкордонслужби України – менше – 16 700 осіб за час воєнного стану, коментар див. нижче –ред.).

Більшість, як пише видання, – 14 313 – намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані в шахрайський спосіб, в яких зазначалися фальшиві звільнення від призову, такі як сфабриковані хвороби.

Представник президента У Верховній Раді Федір Веніславський визнав ВВС, що проблема є серйозною.

"Влада розуміє, що це явище не є поодиноким і що воно поширене. Але, на жаль, я хотів би підкреслити, що корупція дуже стійка", - сказав він, додавши, що Україна робить "все можливе, щоб звести кількість випадків корупції до мінімуму".

За словами представника Зеленського, кількість чоловіків, які виїхали або намагалися виїхати, не має жодного впливу на військові зусилля.

"Я переконаний, що стійкість і готовність українців захищати свою незалежність, суверенітет і свободу становить 95-99%, – сказав Веніславський у коментарі ВВС.

На прохання прокоментувати викладені в матеріалі ВВС цифри речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко зазначив, що не володіє статистикою суміжних країн, і за яких обставин порушення прикордонного чи міграційного законодавства могли бути затримані ті чи інші особи.

За словами Демченка, варто врахувати, що за даними Європейської агенції прикордонної та берегової охорони Frontex статистика затримання громадян України на східних кордонах ЄС значно менша (навіть якщо туди не входять дані прикордонників із Молдови)

Так, за даними Frontex, у період з березня 2022 року по серпень 2023 року за незаконне перетинання східних кордонів ЄС затримали 8 512 громадян України. З них:

  • у березні – грудні 2022 року – 5 035 осіб;
  • у січні – серпні 2023 року – 3 477 осіб.

Полковник запевнив, що українська сторона з метою унеможливлення незаконного перетину кордону вживає максимальних заходів, а окрім цього для надійної охорони держрубежа здійснює спільні заходи із прикордонниками сусідніх країн, як то спільне патрулювання, обмін інформацією про спроби порушення та ін.

За даними ДПСУ, від початку дії воєнного стану українські прикордонники затримали 16 700 громадян чоловічої статі, які намагалися перетнути в незаконний спосіб зелену ділянку кордону, або перетнути кордон в інший протиправний спосіб (ховаючись у конструктивних особливостях транспортних засобів чи намагаючись уникнути прикордонного контролю). Ще більше 7 тисяч осіб викрили під час намагання здійснити нелегальний перетин через пункти пропуску, зокрема використовуючи підробні документи.

Водночас Демченко наголосив, що в порівнянні з 2022 роком спроб порушення держмежі стало менше.

Крім цього за 10 місяців 2023 року в пунктах пропуску прикордонники відмовили у виїзді майже 43 тисячам громадян України, основна частина з яких була чоловіками, що не підпадали під умови виїзду з країни у воєнний стан.

Це – на 17% більше, ніж станом на аналогічний період минулого року.

За словами речника ДПСУ, найчастіше прикордонники фіксують спроби незаконно перейти зелену ділянку кордону з Румунією та Молдовою, найбільша ж кількість підробок документується на кордоні з Польщею.

За час воєнного стану викрили майже 300 злочинних протиправних груп, які спеціалізувалися на незаконному переправленні осіб через кордон.

Також громадяни намагалися більше 800 разів підкупити інспекторів ДПСУ, аби ті прийняли рішення про пропуск через кордон. Загальна сума пропонованих хабарів складає 8 мільйонів грн. Хабародавців передали відповідним правоохоронним органам.

Довідково: Агенція Frontex займається охороною зовнішніх кордонів ЄС і відповідає за координацію діяльності національних прикордонних служб.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, чоловіки
В тему