16 Жовтня 2023
Новини

Нова схема: Україна через Катар повертає депортованих до рф дітей

Нова схема: Україна через Катар повертає депортованих до рф дітей

У рамках процедури за посередництва Катару перших чотирьох депортованих українських дітей росія погодилася повернути додому.

Про це інформує УП з посиланням на іноземні ЗМІ.

За даними джерела Reuters, троє українських дітей, яких вивезли до росії, передадуть катарським дипломатам у москві цього тижня в рамках процедури, організованої Катаром для повернення дітей з росії до України.

У п'ятницю, за інформацією джерела агентства, Катар сприяв поверненню ще однієї української дитини віком 7 років, яка возз'єдналася зі своєю бабусею і прямує в Україну через Естонію. Хлопчик перебував у росії в дитячому будинку "в результаті розлуки з матір'ю, яка була в росії, коли почалася війна", як повідомляє співрозмовник агентства.

WP пише, що мати хлопчика в росії була заарештована. Вона залишається під вартою. Коли і за що вона була затримана – не повідомляється.

Інші троє дітей – хлопчик віком 2 роки, 9-річний хлопчик і дівчина віком 17 років. The Washington post повідомляє, що повернулися вже двоє дітей. Ще двоє дітей, як очікується, возз'єднаються зі своїми сім'ями найближчими днями.

На фотографіях катарського інформаційного агентства, з якими ознайомилося The Washington Post, зображений маленький хлопчик з "розмитим" обличчям, який сидить між бабусею і Львовою-Бєловою (Уповноважена при президентові рф з прав дитини). На інших фотографіях він обіймав і тиснув руку катарському дипломату.

2-річний хлопчик, який повернеться до Житомирської області, перебував у лікарні. Йому було лише 6 місяців,  коли росія вторглася в Україну 24 лютого, він "втратив зв'язок зі своєю матір'ю", за словами співрозмовника WP. З того часу вони возз'єдналися в росії і, як очікується, цього тижня поїдуть в Україну. Подробиці, як і коли тоді дитину "передали під російську опіку", невідомі. російські війська окупували деякі частини Житомирської області в перші тижні війни, перш ніж були змушені відступити.

До групи також входить 9-річний хлопчик, який перебував з бабусею і дідусем на півдні Херсонської області, коли росія вторглася і окупувала цю територію. Очікується, що хлопчик повернеться в Україну в середу.

17-річна дівчина, сім'я якої не змогла приїхати до росії, щоб забрати її, також возз'єднається зі своїми родичами в середу.

Financial time уточнює, що одна дитина вже повернулася в Україну через країни Балтії та Польщу, інша разом з матір'ю прямує через Катар, а решта двоє, як очікується, прибудуть в Україну через Катар наприкінці цього тижня.

WP повідомляє, що переговори тривали кілька місяців, їх ініціював український уряд. 

За інформацією WP,  українські діти пройшли через посольство Катару в москві і поїхали додому різними маршрутами. Деякі їхали або мали їхати з росії в Україну через Естонію, Латвію, Литву та Польщу. Інші їхали через білорусь.

За словами представника посольства, для подорожі задіяли кілька видів транспорту, включаючи дипломатичний конвой, потяг і приватний чартерний літак, що прямував через Катар.

За словами катарського посадовця, на якого посилається Reuters, повернення перших чотирьох дітей є випробуванням схеми, яку арабська держава створила після місяців таємних переговорів з москвою і Києвом.

Державний міністр Катару з питань міжнародного співробітництва Лолва аль-Хатер у своїй заяві підтвердив посередництво і назвав репатріацію цього тижня "лише першим кроком".

Наразі не зрозуміло, скільком ще дітям росія дозволить повернутися в Україну через катарську схему.

Джерело Reuters повідомляє, що катарські дипломати супроводжуватимуть дітей через кордон з Естонією, Латвією чи Білоруссю або до Катару чартерним літаком, перш ніж повернути їх в Україну.

За його словами, співпрацюють як українські, так і російські офіційні особи. Водночас, як повідомляє джерело, саме Україна звернулася до арабської держави з проханням виступити посередником у вирішенні питання щодо дітей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, діти
В тему