11 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 11 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 11 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 565 доба героїчного спротиву всього українського народу масштабній збройній агресії з боку росії.

  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень. Також, сьогодні вночі російська федерація завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed-136/131”. Наша ППО знищила 12 ворожих “шахедів”. Загалом ворог завдав 10 ракетних та 46 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

  • За даними Міноборони, за минулий тиждень Сили оборони звільнили 4,8 квадратних кілометрів на Таврійському напрямку. На Мелітопольському напрямку є успіх в напрямку південніше Роботине та західніше Вербове.

Загалом Оперативно-стратегічне угруповання військ «Таврія» звільнило 256,5 кв. км.

Також ЗСУ мають певний успіх в районі Кліщіївки і Андріївки на Бахмутському напрямку, і за минулий тиждень там вдалося звільнити 2 кв. км.

  • Командування також підтвердило, що наші Збройні сили зайняли частину селища Опитне у Донецькій області неподалік від донецького аеропорту.

У тих ділянках, де вдалося досягти успіху, наші Збройні сили закріплюються.

Водночас експерти наголошують, що в армії рф серйозний кадровий голод, тому вони змушені перекидати свої підрозділи на більш небезпечні напрямки – біля Бахмута й у Запорізьку область.

  • Сили оборони півдня повідомили, що ЗСУ минулої доби знищили 6 катерів сил рф, на яких окупанти спробували відновити втрачені позиції з води під час маневрування серед островів уздовж окупованого лівобережжя Херсонщини.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки ворога.

Підрозділами ракетних військ уражено 5 артилерійських засобів противника.

 

Станом на ранок 11 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 269 210 (+580) осіб,
  • танків − 4 560 (+6),
  • бойових броньованих машин − 8 767 (+12),
  • артилерійських систем − 5 839 (+28),
  • РСЗВ − 760,
  • засобів ППО − 512 (+3),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 628 (+35),
  • крилатих ракет − 1 455,
  • кораблів/катерів − 19,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 370 (+32),
  • спеціальної техніки − 877 (+5).

 

  • Спецпризначенці Головного управління розвідки взяли під контроль нафтогазові вишки, що розташовані в Чорному морі й були захоплені окупантами ще в 2015 році.

Так звані «вишки Бойка» – це українські бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. З початком повномасштабного вторгнення росія використовувала їх у військових цілях як розвідувальні аванопости, а також як вертолітні майданчики.

Під контроль були повернуті бурові платформи «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш».

Спецпризначенці прибули до них кількома групами на бойових катерах. Під час операції бійці захопили російський автономний розвідувальний радіолокаційний комплекс «Нева». Також на вишках знайшли запас 80-мм некерованих авіаційних ракет.

Під час однієї з фаз операції відбувся бій між українськими військовими на катерах та російським винищувачем Су-30. Наші захисники уразили російський літак за допомогою ПЗРК. Він отримав пошкодження і відступив.

  • У ГУР повідомляють, що російські військові все більше хочуть перейти на бік України після того, як пілот Максим Кузьмінов утік на гелікоптері Мі-8. Кількість дезертирів рф зросла на 70%.

«Є стрибок по лінії «Хочу жить» окремо і по інших каналах зв’язку після успішної операції «Синиця» з пілотом Мі-8. Збільшилася кількість військовослужбовців армії рф, які розглядають для себе подібний сценарій».

  • У ГУР заявили, що в серпні росіяни завдавали ударів по Україні ракетним озброєнням, випущеним у третьому кварталі поточного року.

Розвідники підкреслюють, що оборонно-промисловий комплекс рф намагається наростити свої зусилля з випуску, як вони називають, високотехнологічних видів озброєння. Фактично те, що випускається на їхніх підприємствах, одразу йде у війська, і застосовується по нашій державі.

Відповідно, для припинення російських атак необхідно нейтралізувати випуск такої продукції.

«Тут ми працюємо разом із міжнародною спільнотою, тому що є багато аспектів. Це і міжнародні санкції щодо поставок відповідних вживаних комплектуючих елементів. Це перекриття всіх каналів поставок через інші країни, через деякі країни, які не приєдналися до міжнародних санкцій. І третій аспект – військовий, це нанесення ударів, знищення підприємств, які виробляють смертоносне озброєння».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN заявив, що перемога України у війні не матиме "щасливого кінця", оскільки наша країна втратила дуже багато людей. При цьому глава держави наголосив, що контрнаступ - це не півторагодинний фільм.

«Ми всі хочемо досягти успіху та щасливого кінця. Це не фільм, це не триває 1,5 години. Це контрнаступ. Це не фільм зі щасливим кінцем. У нас не буде щасливого кінця. Ми втратили багато людей. Це не щасливий кінець. Ми маємо це визнати».

Президент також підкреслив, що перемога необхідна для того, аби не дати росії напасти на інші країни та повернути все до стану СРСР.

«Перемога — це єдина річ, яка може принести деокупацію наших земель. Це також означає не дати росії змоги напасти на інші країни — країни Балтії, Польщу — і цією агресією повернути нас усіх у Радянський Союз. Ми цього не хочемо. І для цього є лише одна позиція. Перемога — це не про щастя. Перемога можлива лише в єдності».

  • Ситуація в промисловості України суттєво покращилася, тому Кабмін очікує зростання ВВП України цього року на рівні 3-4%.

«Зростання ВВП буде на рівні 4%. Скептики говорять, що зростання складе приблизно 3%. В основних галузях промисловості бачимо покращення. Урожай зерна складе близько 50 мільйонів тонн. Маємо певні проблеми з експортом, але я думаю, що ситуація покращиться за рахунок альтернативних маршрутів», – зазначила перша віцепрем’єр, міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона додала, що уряд працює над вирішенням проблем експорту спільно з західними партнерами і фінансовими інституціями.

  • Майже 90% українських компаній планують підвищити зарплати працівникам у 2024 році. 87% опитаних компаній підвищать заробітну плату своїм співробітникам у 2024 році, з них 46% планують підвищення до 10%, а 41% - від 10% до 20%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

Опитування також свідчить, що у порівнянні з минулим роком зросла кількість компаній, що планують впровадження нових інвестиційних проектів, - з 19% до 26%.  

Також 58% опитаних компаній прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2024 році. Торік таких було 47%.

  • Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, яка приїхала з візитом до Києва, повідомила, що ФРН збільшує невідкладну гуманітарну допомогу Україні на 20 млн євро та планує будувати вітрову електростанцію в Чорнобильській зоні.

«Ми підтримуємо Україну в її підготовці до зими та збільшуємо ще раз невідкладну гуманітарну допомогу в обсязі 20 млн євро, що означає, що лише цього року наша гуманітарна допомога сягає 380 млн євро. Ми підтримуємо Україну в її обороні проти російської агресії економічно, зброєю і гуманітарно. З 22 млрд (євро) Німеччина є другим донором України у світі».

  • Кабінет Міністрів передав Фонду державного майна активи російського пропагандиста Артемія Лєбєдєва.

Росіянин виправдовував збройну агресію росії проти України та відвідував тимчасово окуповані росіянами українські території.

До Фонду держмайна, зокрема, було передано 2 квартири у Києві.

У Фонді наголошують, що їхнім завданням є забезпечення проведення державної реєстрації прав власності та ухвалити управлінські рішення щодо подальшої долі цього майна – приватизації чи оренди. Усі кошти, отримані від реалізації майна, підуть у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україна розробила механізм повернення українських дітей, який передбачає кілька етапів.

Зазначається, що цей механізм містить:

  • Розробку механізму отримання списків дітей.
  • Верифікацію та оновлення даних.
  • Документування фактів злочинів та виявлення нових обставин.
  • Психологічну реабілітацію дітей після повернення.
  • Створення спеціального центру для реабілітації.
  • Відкриття гуманітарних коридорів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія остаточно повертається до кривавого режиму навіть на рівні символів – сьогодні в Москві на території штаб-квартири Служби зовнішньої розвідки рф встановили пам'ятник голові Всеросійської надзвичайної комісії Феліксу Дзержинському.

Саме він після більшовицької революції 1917 року очолював ВНК, яка в роки Громадянської війни здійснювала терор щодо людей, обвинувачених у причетності до контрреволюційних організацій.

Дзержинський – один із авторів політики «червоного терору». Її результат – понад 1,2 мільйона знищених людей.

Якщо країна ставить пам'ятники масовим убивцям, то доводиться визнати, що в такій країні незабаром знову можуть бути масові вбивства.

  • Тотальна мова ненависті, пропаганда війни й нетерпимості, вторгнення в Україну та мілітаризація – усе це фактори, які не можуть не позначитися на психічному здоров’ї росіян.

Як наслідок – зростання агресії в суспільстві. Так, сьогодні в Ростовській області підліток прийшов до школи з ножем і поранив чотирьох дорослих.

За словами очевидців, 15-річний підліток під час затримання кричав, що бачить «поляків і хохлів, які нападають», і тому йому страшно.

Крім того, в росії не зменшується хвиля підпалів військкоматів. Зокрема напередодні горіла відповідна будівля у Красноярську.

  • Прессекретар кремлівського диктатора Дмітрій Пєсков натякнув, що ніхто окрім путіна не зможе виграти на президентських виборах наступного року.

«Президент ще не заявляв про те, що буде висувати свою кандидатуру. Якщо ми припустимо, що президент все-таки висуне свою кандидатуру, то, очевидно, що реальну конкуренцію в нашій країні на нинішньому етапі президенту ніхто скласти не може».

Пєсков заявив, що путін «користується абсолютною підтримкою населення», але забув додати, що останнім часом через невдачі війни в Україні позиції російського диктатора суттєво похитнулися.

  • Британська розвідка повідомляє, що у необоронних галузях росії посилився дефіцит працівників через мобілізацію та призов до армії, особливо він відчутний у ІТ-сфері після масового виїзду фахівців з країни.

«Призов до армії в росії продовжує негативно впливати на робочу силу в промисловості. Інститут економічної політики імені Єгора Гайдара виявив, що дефіцит працівників у промисловості росії досяг нового максимуму в 42% у липні 2023 року, що на 7% більше, ніж у квітні 2023 року».

На відміну від призову в інших галузях, в ІТ-секторі рф вжила заходів для збереження робочої сили. Це, ймовірно, підкреслює особливо гострий дефіцит у секторі після того, як близько 100 тисяч ІТ-працівників покинули росію в 2022 році. Це становить 10% робочої сили в ІТ-секторі.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейський Союз заявив про невизнання російських фейкових "виборів" на окупованих територіях України і наголосив, що керівництво рф відповідатиме за наслідки цих незаконних дій.

Як заявив високий представник ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, Євросоюз рішуче засудив проведення цих нелегітимних так званих «виборів» в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, а також у частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

«Ми рішуче відкидаємо цю подальшу марну спробу росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль і спробу анексії частин українських територій. Європейський Союз не визнає і не визнає ані проведення цих так званих «виборів», ані їхніх результатів. Політичне керівництво росії та ті, хто причетний до їх організації, відповідатимуть за наслідки цих незаконних дій», – йдеться у заяві.

Боррель наголошує, що ці незаконні так звані «вибори» в Україні відбулися на тлі примусової та незаконної видачі росією паспортів, зокрема дітям, примусового переміщення та депортації, широкомасштабних і систематичних порушень та зловживань правами людини, а також залякування та посилення репресій проти громадян України з боку рф та її незаконно призначеної влади на тимчасово окупованих територіях України.

  • Президент США Джо Байден заявив, що серед учасників саміту G20 в Індії панувала згода стосовно встановлення справедливого миру в Україні.

«Ми також обговорювали жорстоку та незаконну війну росії в Україні. І в залі була достатня згода щодо необхідності справедливого, справедливого і тривалого миру, який підтримує принципи Статуту ООН і поважає суверенітет і територіальну цілісність».

Водночас видання Financial Times із посиланням на власні джерела, пише, що президент США Джо Байден близький до ухвалення рішення про передачу Україні ракет ATACMS дальнього радіуса дії.

  • Уряд Німеччини доручив компанії Rheinmetall поставити в Україну ще 40 бойових машин піхоти Marder.

Урядове замовлення було розміщено в серпні 2023 року, його вартість становить кілька десятків мільйонів євро.

Завдяки цьому замовленню загальна кількість БМП Marder, які Rheinmetall поставить в Україну, збільшиться до 80.

  • Понад третина (65%) громадян Європейського Союзу виступають за фінансову та економічну підтримку України. Про це свідчать результати опитування Євробарометра.

Близько двох третин європейців (67%) вважають, що ЄС має підтримати шлях України до європейської інтеграції та 65% – інтеграцію України до єдиного європейського ринку.

Більшість європейців (86%) схвалюють, що ЄС продовжує надавати гуманітарну підтримку людям, які постраждали від війни, 77% згодні приймати в ЄС людей, які рятуються від війни.

Більш ніж половина опитаних (57%) вважають, що ЄС має підтримати закупівлю та постачання військової техніки в Україну та навчання українських військових.

Економічні санкції проти росії підтримує 71% громадян Євросоюзу.

Повну солідарність з Україною виявляють 71% європейців.

  • Збройна агресія росії стає синонімом тортур та іншої нелюдської жорстокості. Це державна політика країни-окупантки, спрямована на залякування або покарання.

Про це заявила Спеціальна доповідачка ООН з питань тортур та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження чи покарання Еліс Джілл Едвардс, яка минулого тижня побувала в Україні.

За її словами, кількість звинувачень у катуваннях та інших злочинах, які окупанти вчиняють проти цивільних осіб і військовополонених, не зменшується.

«Ці жахливі дії не виглядають випадковими, а скоріше організованими як частина державної політики, спрямованої на залякування, вселяння страху, покарання або отримання інформації та зізнань».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему