29 Серпня 2023
Новини

У білорусі заплановані спільні навчання ОДКБ: що відомо

У білорусі заплановані спільні навчання ОДКБ: що відомо

У білорусі в вересні цього року заплановані спільні військові навчання країн ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, до якої входять росія, білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан).

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв не виключає можливих провокацій на кордоні в цей час.Він зазначив, що ситуація на кордоні з білоруссю повністю контролюється українськими військовими і різких змін не передбачається.

Наразі російські підрозділи у повному складі виведені з білорусі та перебувають у складі резерву угруповання, яке веде наступ на Куп’янському й Лиманському напрямках. 

Водночас заплановані у вересні спільні навчання ОДКБ («Взаємодія», «Ешелон» і «Пошук») можуть бути використані як легітимізація нарощування військової присутності в білорусі, вважає Наєв.

На думку командувача, оскільки росія не досягла своїх стратегічних цілей, надалі вона може шукати нові приводи для поновлення активних дій із північного напрямку. Тому Наєв не виключає провокації та проведення диверсій на українсько-білоруському кордоні.

А втім, станом на зараз ознак формування ударних угруповань у смузі ОСУВ «Північ» не фіксується. Наявні війська прикриття збройних сил білорусі та угруповання «Запад» готові переважно до ведення стримувальних та оборонних дій на власній території.

«Проте ризик загрози застосування диверсійно-розвідувальних сил із території білорусі не виключається, тому вже зараз ми вживаємо заходів щодо підвищення наших контрдиверсійних та оборонних спроможностей», — резюмував Наєв.

Зазначимо, що спільні навчання ОДКБ «Взаємодія», «Ешелон» і «Пошук» заплановані в білорусі для «покращення координації та злагодженості роботи органів управління» та «вдосконалення практичних навичок та умінь командирів» під час бойових та спеціальних операцій. Для участі в навчаннях заявлено понад 2500 військовослужбовців та понад 500 одиниць техніки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: білорусь, війна з Росією
В тему

Останні матеріали