11 Серпня 2023
Новини

На четвертому блоці ЗАЕС відбувся витік води

На четвертому блоці ЗАЕС відбувся витік води
Внаслідок виведення четвертого енергоблока тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції у «гарячий» стан у порушення вимог компанії «Енергоатом» стався витік води з першого контуру реактора в другий.

Про це повідомила пресслужба «Енергоатому».

Там вказують, що інцидент виник через порушення цілісності третього парогенератора, розташованого у герметичній оболонці блоку. Окупаційне керівництво розпочало переведення 4 енергоблоку ЗАЕС у стан «холодний зупин».

Протягом наступних трьох днів росіяни переведуть 6-й енергоблок ЗАЕС у «гарячий зупин», що є черговим порушенням умов ліцензії та вимог «Енергоатому».

«Некомпетентне нелегітимне «керівництво» ЗАЕС від «Росатома» послідовно виводить блоки захопленої станції з ладу», — зазначив президент держпідприємства «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

За його словами, росіяни навмисно пошкодили обладнання 4 енергоблоку, що призвело до порушення цілісності вже трьох із п?яти наявних фізичних бар'єрів на шляху розповсюдження радіації.

Він наголосив, що всі причетні до інциденту, хто продовжує виконувати злочинні накази «Росатома» та доводить до критичного стану обладнання всіх енергоблоків Запорізької АЕС, після деокупації станції будуть притягнуті до відповідальності.

Внаслідок витоку води радіологічного викиду в довкілля не було. Високовольтну лінію зв?язку 750 кВ відремонтували. ЗАЕС під'єднали до основної лінії живлення вчора, 10 серпня, о 19:02.

Нагадаємо, «Енергоатом» 20 липня повідомляв, що український персонал тимчасово окупованої ЗАЕС відмовлявся виконувати наказ окупаційного керівництва станції щодо переведення енергоблока №4 в стан «гарячий зупин». 

Так, упродовж попереднього тижня через постійний фізичний і психологічний тиск із боку окупантів близько 30 ліцензованих працівників станції покинули Енергодар. Їм вдалося виїхати на підконтрольну Україні територію.

23 липня Генштаб ЗСУ зазначив, що в тимчасово захопленому Енергодарі Запорізької області росіяни посилили репресії проти працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати й укладати контракти з російською окупаційною адміністрацією.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему