16 Червня 2023
Новини

Польські прикордонники кажуть, що в них стріляли з білорусі

Польські прикордонники кажуть, що в них стріляли з білорусі
Зі сторони білорусі, як заявили 15 червня польські прикордонники, кілька днів тому по них вперше стріляли.

Наразі невідомо, хто і з чого стріляв у польських офіцерів. Про це пише RMF24.

Відомо, що в автомобіль прикордонників із великою силою влучив предмет. Як повідомив полковник польської прикордонної служби Аркадіуш Тивонюк, «швидкість і кінетична енергія були значними».

«Не знаю, чи стріляли з якоїсь пневматичної зброї, але в будь-якому випадку предмет пройшов через бічне вікно транспортного засобу і вилетів через інше вікно. Наголошую, що в транспортному засобі перебували двоє офіцерів, що також загрожувало їхньому життю та здоров'ю», — зазначив він.

Полковник додав, що майже щодня у польських патрулі кидають каміння. Керівництво польських прикордонників представило у Сеймі інформацію про міграційну кризу на кордоні з білоруссю.

У Польщі прикордонна служба з початку 2023 року нарахували 12,3 тисячі спроб незаконного перетину кордону з території білорусі. Більшість мігрантів, які намагаються перетнути польський кордон, походять з Афганістану, Сирії, Сомалі, Ємену та Іраку.

Найближчим часом прикордонники у Польщі очікують нового епізоду міграційної кризи на кордоні з білоруссю. Вже зараз служби як Польщі, так і країн Балтії відзначають значне збільшення кількості спроб нелегального проникнення іноземців на територію Євросоюзу.

«Побоювання — особливо у литовців — викликають сигнали про те, що чергова хвиля мігрантів може зірвати Вільнюський саміт НАТО, який відбудеться 11-12 липня», — RMF24

Елементом спецоперації може бути міжнародний фестиваль мистецтв «Слов'янський базар у Вітебську», який збігається з самітом Північноатлантичного альянсу. На захід запрошені громадяни понад 70 національностей, а в'їзд до білорусі буде безвізовим.

«Є побоювання, що іноземці залишаться в білорусі, а потім намагатимуться нелегально потрапити на Захід», — зазначає видання. 

Нагадаємо, самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко у 2021 році у відповідь на санкції ЄС заявив, що перестане стримувати рух мігрантів через свою країну. Першою з проблемою мігрантів стикнулася Литва, а потім ситуація загострилася у Польщі.

Саме тоді Литва, Латвія та Польща вирішили звести стіну на кордоні з білоруссю. Зі свого боку білорусь звинувачувала країни ЄС у «протиправній поведінці» з мігрантами й біженцями та в порушенні власних принципів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, білорусь
В тему