15 Червня 2023
Новини

«Дискримінація за національною ознакою»: в Німеччині з потяга висадили українку з дитиною

«Дискримінація за національною ознакою»: в Німеччині з потяга висадили українку з дитиною

У Німеччині провідниця міжміської електрички винесла з потяга речі українки Анастасії Гудими, а жінку із сином – висадили.

Про те, що трапилося, Анастасія розповіла у своєму Facebook, назвавши ситуацію "дискримінацією за національною ознакою".   

Керівниця Координаційного центру мовлення нацменшин Національної суспільної телерадіокомпанії Анастасія Гудима розповіла, що 11 червня на електричці їхала з Клоппенбурга у місто Оснабрюк (Нижня Саксонія), де мала пересісти на автобус. 

Квиток на потяг жінка придбала завчасно онлайн, однак під час поїздки виявила, що він на 12 червня.

Коли підійшла провідниця, Анастасія пояснила, що помилилася з датами й може придбати ще один квиток безпосередньо в електричці на 11 червня. 

"Провідниця говорила німецькою мовою й не розуміла моєї англійської. Пані вимагає ID картку і чомусь німецьку адресу. Я даю їй свій закордонний паспорт, пояснюю, що у Німеччині не живу, не оформлювала ID-карток і допомогу, що у мене туристична подорож і я вертаюсь додому. Пані бере до рук мій паспорт, після чого німецькою реагує "ааааа Україна, ну все ясно" і ще щось дуже швидко і голосно говорить, вигукує, сміється, я не вловила зміст", – розповідає Анастасія.  

За словами українки, після того, як вона намагалася попросити вибачення за помилку й пояснити, що має право придбати новий квиток, провідниця почала "розмахувати руками й казати, що та негайно має вийти". 

Анастасія подзвонила другові, який мешкає у Німеччині й володіє німецькою й попросила його про допомогу. 

"Друг перепрошує за помилку в даті квитка, спокійно каже, що вже купує онлайн квиток на сьогодні й надсилає мені, аби вона перевірила. Вона кричить – ні. Друг пояснює, що у мене пересадка на автобус і я поспішаю і що купити квиток всі мають право безпосередньо в потязі. 

Пані не дослуховує, кидає мій телефон на сидіння поряд, коли з телефону ще чутно пояснення друга. Пані в ту ж мить хапає мій рюкзак (мої особисті речі!!!) і швидко іде з ним до виходу кричучи – ausgehen (виходити)", – пише жінка. 

Коли потяг зупинився, провідниця винесла рюкзак жінки на перон. На останок українка встигла зазначити про протиправні дії провідниці, на що та відповіла, щоб "вона забиралась в Україну, адже тут їй нема що робити"

У неділю зранку з дитиною та речима Анастасія опинилася у німецькому селі поруч із зачиненим вокзалом. 

"Чому я відчула дискримінацію саме за національною ознакою? При погляді на мій паспорт пані стала агресивною.

Що я думала у цей момент – досить дивно, але я одразу почала оцінювати себе, роздумувати чому це сталось щойно зі мною? За що? Що я зробила не так? (окрім квитка не на ну дату, тут зрозуміло). Але невже це просто за квиток не на той день? Думала, що я чисто і добре вбрана, у мене європейська зовнішність, у мене все гаразд з документами, у мене хороша англійська і спокійна поведінка. А можливо ця жінка мала негативний досвід спілкування з українцями, ми ж також різні? Але все це брєд і намагання виправдати особу, яка вас дискримінує", – пише Анастасія, додаючи, що утримується від узагальнень. 

У коментарі "УП. Життя" жінка розповіла, що написала скаргу перевізнику й має намір написати заяву в поліцію та німецьке посольство.  

"Члени правління перевізника вже знають про цей випадок через Twitter й обіцяли дати відповідь", – додала жінка.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: німеччина, війна з Росією
В тему

Останні матеріали