14 Червня 2023
Новини

Відклали візит МАГАТЕ на ЗАЕС: чому

Відклали візит МАГАТЕ на ЗАЕС: чому

На Запорізьку АЕС 14 червня не прибув гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, хоча напередодні, перебуваючи в Києві, він анонсував, що буде на станції.

Про те, що Гроссі відсутній на ЗАЕС повідомляє Reuters з посиланням на джерела в українському уряді, а також російське пропагандистське інформагентство ТАСС, - пише УП.

"Він чекає, щоб мати можливість безпечно пересуватися", - сказав високопоставлений український урядовець, який говорив з Reuters на умовах анонімності.

Чиновник не сказав, коли Гроссі прибуде на станцію. Водночас ТАСС пише про те, що візит перенесли на 15 червня.

"Місія переноситься на добу", - сказав агентству радник гендиректора концерну "Росенергоатом" Ренат Карчаа, не уточнивши причини.

Нагадаємо, раніше сам Гроссі повідомляв, що має намір відвідати ЗАЕС 13 червня ввечері. Вдень 13 червня глава МАГАТЕ відвідав Київ. Там він повідомив, що по завершенні спілкування з пресою вирушить на станцію, де проведе кілька годин і самостійно оцінить ситуацію. Буквально, Гроссі сказав, що його візит на об'єкт відбудеться у вівторок ввечері, тобто 13 червня.

11 червня Гроссі заявляв про необхідність проведення перевірки "істотних розбіжностей" у даних про рівень води на Каховській дамбі, яку пошкодили внаслідок вибуху і яка використовується для охолодження реакторів станції.

14 червня стало відомо, що окупанти перешкоджають переведенню ЗАЕС-5 у безпечний режим "холодного" зупину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему