7 Червня 2023
Новини

Підрив Каховської ГЕС: мешканець Херсонщини розповів, як ночував з дружиною на даху будинку

Підрив Каховської ГЕС: мешканець Херсонщини розповів, як ночував з дружиною на даху будинку

Евакуація людей через затоплення, що сталося внаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, ще триває.

Про це інформують кореспонденти "Української правди" з Херсона.

Корабельна площа – одна з евакуаційних точок у місті Херсон. Там продовжують рятувати людей. У цій точці в середу зранку забрали близько 30 людей. 58-річний Олександр з вулиці Перша Рибна розповів: "Був з учорашнього дня з жінкою на даху будинку. Затоплений по дах".

За словами голови Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, тільки через цю точку евакуювали за 2 дні більше 1,5 тисячі людей.

Нагадаємо, в ніч на 6 червня російські військові підірвали Каховську ГЕС, а ввечері того ж дня обстріляли мікрорайон Острів у Херсоні, звідки через затоплення евакуювали людей: двоє правоохоронців були поранені.

Станом на ранок 7 червня на правобережній Херсонщині вже затопили 1 852 будинки та близько 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель, на окупованих територіях лівобережжя шкоди в декілька разів більше.

До слова, головну споруду Північно-Кримського каналу та Каховську ГЕС на території Херсонської області російські окупанти захопили у перший же день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року. 

У ніч на 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію, зруйнувавши машинну залу й саму станцію, її не відновити. Зміління Каховського водосховища загрожує безпеці ЗАЕС.

Підрив Каховської ГЕС спричинив техногенну екологічну катастрофу. Вода з водосховища почала затоплювати міста й села, почалася евакуація. Внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила, також почалися проблеми з подачею води в Кривому Розі, Марганці та Нікополі.

За тиждень до підриву Каховської ГЕС влада росії дозволила не розслідувати аварії на небезпечних об'єктах, що сталися внаслідок "воєнних дій" і терактів. За попередньою інформацією України, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада Збройних сил рф, відомі й деякі імена ймовірних причетних.

На Заході спершу вагалися щодо винуватців катастрофи, але і влада США, і ЗМІ вже схиляються до того, що це навмисно зробила росія. У Головному управлінні розвідки Міноборони України мають докази використання окупантами вибухівки для підриву Каховської ГЕС.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, херсон
В тему