24 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 24 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 24 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 455 день повномасштабної війни, розв’язаної росією проти нашої держави.

  • російська федерація, ціною великих втрат, продовжує вести загарбницьку війну.

Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом протягом минулої доби, відбулось 23 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.
  • У Міноборони зазначили, що в передмісті Бахмута російські війська намагаються посилитися на флангах і роблять ставку на артилерійський вогонь.

«Протягом дня спостерігається зниження інтенсивності боїв на флангах у передмісті Бахмута. Але це не означає, що ворог слабшає. Навпаки – ворог намагається посилитись на флангах та робить ставку на артилерійський вогонь, здійснюючи постійні обстріли».

Водночас українським військам вдається потроху просуватися вперед. У Бахмуті знижена кількість ворожих штурмових дій, оскільки ворог здійснює заміну підрозділів. При цьому українські оборонці контролюють деяку частину району «Літак» у південно-західній частині міста.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський також підтвердив, що українські захисники мають успіхи на флангах міста Бахмут. Оборонна операція триває.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Протягом цієї доби нашими захисниками знищено 2 ворожі ударні БпЛА типу Shahed та 1 розвідувальний БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, 4 склади боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 4 важливі цілі противника.

 

Станом на ранок 24 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 204 760 (+400) осіб,
  • танків - 3 792 (+3),
  • бойових броньованих машин - 7 424 (+5),
  • артилерійських систем – 3 339 (+21),
  • РСЗВ – 570 (+5),
  • засоби ППО ? 327,
  • літаків – 309,
  • гелікоптерів – 296 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 871 (+7),
  • крилаті ракети - 1 015,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6 146 (+7),
  • спеціальна техніка - 440 (+7).

 

  • Британська розвідка розповіла про проблеми з дисципліною у російській армії, які загострились після початку примусової мобілізації торік.

З січня по травень 2023 року російські військові суди розглянули 1053 справи про самовільну відлучку військовослужбовців – більше, ніж за весь 2022 рік.

Російські військові намагалися підтримувати дисципліну у своїх лавах протягом усієї війни в Україні, але після примусової мобілізації резервістів з жовтня 2022 року ця проблема, найімовірніше, ще більше загострилася.

Судові дані показують, що більшість із тих, кого визнали винними у самовільній відлучці, зараз покарані умовними термінами, а це означає, що вони можуть бути передислоковані у зону бойових дій в Україні.

«Зусилля росії, спрямовані на покращення дисципліни, зосереджені на покаранні порушників та заохоченні патріотичного запалу, а не на усуненні першопричин розчарування солдатів».

  • Центр національного спротиву повідомив, що російські окупанти вивезли військову документацію та шифрувальне обладнання з окупованого Криму.

«Росіяни евакуюють секретну документацію з півострова. На початку травня росіяни вивезли військову документацію з тимчасово окупованого Криму на територію рф. Також вони вивезли шифрувальне обладнання з органів військового управління Збройних сил росії».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки головнокомандувача. Під час засідання розглядали питання щодо стану та забезпечення боєприпасами передових підрозділів та резервів.

«Проаналізували наявні й потенційні контракти на постачання та динаміку нарощування власного виробництва».

Також розпочато роботу над всеохопною концепцією розвитку авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків.

«Нова організаційна структура, навчання пілотів та персоналу, необхідна інфраструктура, матеріально-технічне забезпечення тощо».

  • Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся в Києві з міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом, вони говорили про підготовку українських військових і передачу Україні далекобійних ракет Storm Shadow та іншого озброєння.

Резніков повідомив, що обговорював із Воллесом натовську перспективу України в контексті майбутнього саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі.

  • Бен Воллес заявив, що російський диктатор путін має усвідомити, що він не зможе перемогти у розв’язаній ним війні, а підтримка України партнерами залишатиметься непохитною.

«Президент путін повинен усвідомити, що він не може виграти цю незаконну війну яку він розв’язав, незважаючи на те скільки він відправить на смерть російських солдатів задля свого его та імперських амбіцій. Він не досягне успіху, а міжнародна спільнота стане лише сильнішою у протистоянні цій агресії».

Воллес наголосив, що право України на самооборону, яке їй надано Статутом ООН, є беззаперечним.

  • Українська банківська система продемонструвала свою абсолютну стійкість в умовах війни, саме тому громадяни нашої держави, а також бізнес довіряють цій системі.

Обсяг депозитів українців та бізнесу на травень становить майже 2 трильйони гривень, що на третину більше показників рік тому. Це на 33% більше, ніж рік тому, та майже вполовину більше, ніж станом на початок травня 2021-го. Загальний обсяг кредитів навпаки скоротився - на 8%.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські пропагандисти, намагаючись догодити путіну й задовольнити його псевдоісторичні погляди, знову сіли в калюжу.

Цього разу федеральні телеканали показали, як голова Конституційного суду рф Валерій Зорькін приніс на зустріч із путіним копію французької карти 17-го століття, на якій нібито немає України.

Чоловіки постояли біля цієї карти й путін знову озвучив свою ідею, що це більшовики створили Україну.

Як зауважили блогери та історики, насправді на цій французькій карті Україна є і називається вона «Вкраїнська земля козаків». При цьому Крим на карті – не російський. У 17 столітті там було Кримське ханство, що воювало з росією. А землі, де пізніше було засновано Петербург, взагалі вказано як частину Швеції.

Засліплена імперськими ідеями, російська «еліта» на чолі з путіним не хоче визнавати очевидні речі, а все відшуковує якісь притягнуті за вуха докази своєї нібито правоти.

Україна ж була, є і буде. А росія в нинішніх умовах історично самообнулилася: путінська еліта зникне, традиційні міфи перетворилися на меми, а територія прискорено занурюється в стан класичного російського бунту, злиднів і безвладдя.

  • Путінський режим уже відкрито заявляє, що буде втручатися, якщо в Білорусі почнеться народне збройне повстання з метою повалення режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Як заявив прессекретар путіна Дмітрій Пєсков, Білорусь − це партнер, союзник і братня держава.

Однак за фактом Кремль тільки підтвердив, що не позбувся імперських амбіцій і заради їх реалізації готовий залити ще одну суверенну державу кров’ю.

  • Аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що бійці «Російського добровольчого корпусу» та Легіону «Свобода росії» після зіткнення з російськими військами в Бєлгородській області рф могли відійти ближче до кордону з Україною.

Представники цих підрозділів заявили про «звільнення» декількох населених пунктів Бєлгородської області рф від путінської влади.

Російська влада заявила про розгром бійців РДК і ЛСР, яких пропаганда називає «диверсантами».

При цьому показані російськими телеканалами ролики розкритикували навіть самі проросійські блогери й пропагандисти. На кадрах чітко помітно, що бронемашини, які нібито підбили російські війська, були завезені на місце зйомок і розставлені вручну, а генерал-полковник Олександр Лапін, який нібито особисто командує операцією в Бєлгородській області, взагалі виглядав як клоун – ніхто з військових його наказів не слухав, а сам командир ходив без зброї.

Жодних доказів про кількість убитих чи полонених російських добровольців пропагандисти не надали.

Самі російські добровольці повідомили журналістам про двох загиблих і 10 поранених в результаті рейду й пообіцяли знову повернутися в росію, дійти до Брянська, Курська, Воронежа, Ростова і Москви, звільняючи країну від путінського режиму.

  • Федеральна податкова служба рф зіткнулася з обвальним падінням зборів податку на доходи фізичних осіб - ключового джерела грошей для регіональних бюджетів, що забезпечує суб'єктам кожен третій рубль власних доходів.

За підсумками першого кварталу 2023 надходження ПДФО впали на 20,2%.

У грошовому вираженні збори ПДФО зменшилися на 250 млрд рублів і склали 950 млрд, а їхнє падіння стало другим за масштабами серед усіх статей доходів держави: сильніше просіли лише збори нафтогазових податків — на 45% порівняно з січнем-березнем 2022 року.

  • Китайські міністри й топ-менеджери відмовилися зустрічатися з російським прем’єром Мішустіним через побоювання санкцій.

Зазначається, що китайці сильно бояться можливих економічних обмежень і не хочуть йти навіть на мінімальний ризик. Показово, що китайська влада заборонила зустрічатися тим бізнесменам, хто був готовий до зустрічі з Мішустіним, який приїхав із візитом до КНР.

  • У росії вперше за 30 років скасовано міжнародний авіасалон МАКС, що проводився в Жуковському.

Це яскраве підтвердження того, що як мінімум російська влада бреше своїм громадянам, що в державі з авіацією все добре й санкції – це добре.

  • Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин визнав, що росія провалилася із "демілітаризацією" та "денацифікацією", які російський диктатор путін назвав головними завданнями війни проти України

«Підійшли до Києва, потім російською мовою називаю, обіс***ися і відійшли. Далі – до Херсона. Обіс***ися, відійшли. Після цього Ізюм, Лиман. І якось у нас все не складається».

«Якщо у них було на початок "спецоперації" умовних 500 танків, тепер у них 5 тис. танків. Якщо у них воювати вміло 20 тисяч людей, нині вміє воювати 400 тисяч. Як ми її демілітаризували? Виходить, навпаки — ми її хрін знає як мілітаризували».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) ухвалила резолюцію, у якій засуджує агресію росії проти України, в тому числі напади на медичні установи.

Очолювана Заходом пропозиція, висунута на щорічній асамблеї ВООЗ, також містить заклик щодо оцінки впливу російської агресії на сектор охорони здоров'я.

росія подала зустрічну пропозицію, яка визнавала надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я в Україні, але не згадувала про власну роль у війні. Ця пропозиція була відхилена.

  • Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що підтримка України з боку Заходу триватиме роками.

Сунак наголосив, що стратегія росії, яка вичікує, що на Заході втомляться, занудьгують та не допомагатимуть, не спрацює.

«Зараз ми ведемо розмову з союзниками про те, які довгострокові багатосторонні і двосторонні угоди з безпеки ми можемо укласти з Україною».

Британський прем'єр наголосив, що обіцянки Заходу щодо довгострокової підтримки спрямовані як на те, щоб дати Україні впевненість у її здатності захистити себе, так і на те, щоб утримати росію від продовження війни.

Сунак також сказав, що правильний і єдиний напрям дій для росії – це вивести війська і зупинити розв'язану нею війну.

  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує витратити 1,5 млрд євро в Україні наступного року на підтримку інфраструктури та економіки.

ЄБРР надасть ці кошти Україні на додаток до 3 млрд євро, які вже заплановані на 2022 рік та решту 2023 року.

  • Міжнародні донори нададуть Україні 17 мільйонів євро на житлове кредитування для внутрішньо переміщених осіб.

Кредити зі ставкою 3% річних на суму 892,6 млн гривень уже отримали понад 650 переселенців.

  • У межах ініціативи Європейського Союзу із забезпечення України мільйоном артилерійських снарядів за 12 місяців Нідерланди виділять 260 мільйонів євро на спільні закупівлі боєприпасів калібру 155 мм.
  • Японія передала Україні близько 100 військових транспортних засобів.

Ідеться про три типи транспортних засобів, що увійшли до складу передачі: транспортні автомобілі, легкові автомобілі високої прохідності, вантажні автомобілі.

Від початку російського вторгнення Японія надала Україні бронежилети, каски, протигази, захисні костюми, невеликі безпілотники та продовольчі пайки.

  • Посол України у Німеччині Олексій Макеєв анонсував отримання нашою державою найближчим часом 110 танків Leopard 1А5.

Дипломат не повідомив деталей, але, ймовірно, йдеться про танки, передачу яких у лютому анонсували Нідерланди разом з Німеччиною та Данією.

  • Уряд Швейцарії підтримав виведення з експлуатації 25 передових бойових танків Leopard 2 з метою їхнього продажу Німеччині, що може дозволити західним країнам надіслати більше військової допомоги Україні.

Це питання є чутливим для швейцарської влади, оскільки відповідно до законів про нейтралітет і окремого ембарго на поставки зброї, Швейцарії заборонено відправляти зброю безпосередньо в Україну.

Наразі швейцарські військові мають 134 танки Leopard 2 на озброєнні та ще 96 на зберіганні.

  • Головнокомандувач ВПС Німеччини Інго Герхартц заявив, що країна може приєднатися до «коаліції винищувачів» для України, незважаючи на те що в бундесверу немає F-16, про які просить наша держава.

«Країни, які не мають F-16, можуть надати тут підтримку скоріше на периферії, наприклад, інфраструктурою або навчанням».

За словами Герхартца, озброєння німецького винищувача Eurofighter без проблем може бути передано для використання на F-16.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему